Kezdőoldal » Tudományok » Alkalmazott tudományok » Egy pohárban levő víz felszíné...

Egy pohárban levő víz felszínén borotvapenge úszik. A pengét a pohár mozgatásával elsüllyesztjük. Hogyan változik eközben a víz szintje?

Figyelt kérdés
2009. okt. 21. 15:39
1 2
 1/14 anonim ***** válasza:
2%
a válasz 12
2009. okt. 21. 15:50
 2/14 anonim ***** válasza:
13%
Előttem szóló tökéletes vélaszt adott.
2009. okt. 21. 19:51
 3/14 anonim ***** válasza:
32%
Volt már ilyen kérdés nemrég, csónakkal és kővel. Olvass vissza.
2009. okt. 21. 19:55
 4/14 Sz1u ***** válasza:
87%
Csökken a vízszint, mert kevesebb vizet szorít ki a penge saját térfogata, mint amikor úszik a víz felszínén.
2009. okt. 21. 20:16
 5/14 A kérdező kommentje:
nem találom a csónakosat valaki tud adni hozzá egy linket?
2009. okt. 22. 12:43
 6/14 A kérdező kommentje:
megtaláltam
2009. okt. 22. 12:45
 7/14 anonim ***** válasza:

na, aki eddig erre válaszolt, az eláshatja magát.

a penge a szó klasszikus értelmében nem úszik a vizen. nem azért nem süllyed el mert kiszorítja a vizet (ez mondjuk fel is merülhetett volna a kérdezőben, ugyanis valószínűleg éppen a felületi feszültségről tanulnak)

arról van szó, hogy a penge ha óvatosan helyeezük a vízfelületre, akkor nem bontja meg a víz felületét és a felületi feszültség nem engede behatolni a folyadékba. A PENGE NINCS BENNE A VÍZBEN, hanem a FELÜLETÉN FEKSZIK.

ebből következően ha meglötyögteted (és ezzel megbontod a víz felületét), a peneg a sűsűságe miatt el fog süllyedni és természeszeten megemeli a víz szintjét.

2009. okt. 24. 13:21
 8/14 anonim ***** válasza:
100%
Előttem válaszoló is eláshatja magát :P (de adtam egy +-t, mert felületi feszültség csak Nála szerepelt). Valójában a penge a víz szintje alá süllyed (anélkül, hogy átszakítaná a vízfelszínt), a vizfelület ugyanis "behorpad" a penge körül, melyet így a felületi feszültség és a hidrosztatikai nyomás együttesen tart fenn a vízfelszínen. A vízfelület behorpadása miatt csakugyan vizet szorít ki a penge a felszín alól, egészen annyira, hogy teljes egészében a vízfelszín alá kerüljön. Ezért mikor elsüllyed, a víz szintje enyhén megemelkedik, ahogyan azt a kettővel ezelőtti hozzászóló kifejtette.
2009. okt. 24. 17:50
 9/14 anonim ***** válasza:
100%
mármint csöken
2009. okt. 24. 17:51
 10/14 anonim ***** válasza:
100%

Ehhez tartozik még egy érdekes kép egy pénzérméről:

[link]

2009. okt. 24. 17:53
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!