Életben tudna maradni az ember a földön a Napunk nélkül?
Például elsodródnánk a Naptól.
Csak a saját mesterséges fényünkre lennénk hagyatkozva.
Igen, de feltételezhető, hogy valamilyen jókora (mekkora legyen?) kozmikus objektum közeledése és gravitációs hatása (vagy a parittya-effektus) okozhatná a Föld pályaelhagyását, és azt idejében lehetne észlelni és felkészülni a várható következményekre. Ahhoz, hogy a Föld letérjen pályájáról, megfelelő erejű külső hatásnak kellene érnie és az sem mindegy, milyen irányból (szemből, oldalról vagy hátulról utolérve, illetve érintőleg párhuzamosan), hogy sebességet adva hozzá a Naptól távolító pályára lökje. De okkal valószínűsíthető, hogy a Napelhagyó pálya
táguló spirál lenne, így viszonylag lassan távolodnánk el, tehát ez is időnyereséget jelentene a számunkra.
Pls aki huje az ne okoskodjon, a légkör nem cseppfolyósdna, mert a Föld belső hője még mindig ott lenne, mégha az jóval kisebb is, de a sugárzás teljesítménye a hőmérséklet negyedik hatványával arányos (nyugi, ezt a legtöbben nem értik), szóval virágnyelven ha pl fele annyira meleg valami, akkor tizehatod annyit sugároz, vagyis ha valamit tizenhatod annyira melegítünk, akkor is csak fele annyira hül le. Nem ez a hétköznapi tapasztalat, de ez van. A föld alatt mélyen (pár száz méter) kb 20 méterenként egy fokkal melegebb van. Egyszer már olvastam, hogy milyen hideg lenne, de nem emlékszem. Kiszámolnám, csak nem találom sehol, hogy mekkora a Föld belső sugárzásának teljesítménye. Ha valaki ezt megmondja nekem, akkor pontosabban megmondom, így -50 és -60 °C közé tippelem...
Szóval a légkör nem cseppfolyósodna, de megfagynánk, a szigetelt házakban lakók meg éhenhelnának...
Ja és a 15. nek is igaza van, de ehhez jó lenne a fúziós erőmű, annak kevés üzemanyag kell, erre még várunk egy pár évtizedet....
az előző voltam
De kellenek állati fehérje, azok meg előbb megesznek egy csomó növényt, ezért jó lenne az állati fehérjéket termelő növények létrehozása génmódosítással (nem, nem veszélyes, az internet hazudik, a kukoricának nem nő lába és nem támad rád!!)
Szóval lehetséges, hogy egy fél évszázad múlva képesek lennénk túlélni, ha van időnk felkészülni
(megint én)
15-ös vagyok ismét.
Nem kell fúziós erőmű. Egy ilyen világban csaknem lehetetlen lenne csúcstechnológiát, és nagy precizitású gyártási folyamatokat üzemeltetni. Még a közönséges atomerőművel is bajok lennének. Egyszerűen nem lenne arra kapacitás és szakértelem, hogy uránt dúsítsanak és abból fűtőelemet állítsanak elő. Minél egyszerűbb egy technológia, annál valószínűbb, hogy ilyen extrém (nem csak fizikai, te társadalmi) körülmények között is üzemeltetni tudjuk.
Ha viszont az emberiség létszáma a mostani 7 milliárd helyett mondjuk csak 7 millió lenne (nagyjából ezt a létszámot tartom reálisnak) akkor a mostani szénkészletek néhány százezer évig is elegendőek lennének. Nyugi, addigra a globális felmelegedés nem lesz téma :D
Egy ilyen világban szóba se jöhet az állattartás. Úgy tippelem, hogy 99%-ban vegák lennénk, a maradék kajánk meg főleg rovarokból állna.
Gondolkodtam még azon, hogy a jégpáncél alatt az óceánban fennmaradhat-e az élet, de valószínűleg nem vagy csak nagyon korlátozottan. Mivel az algák és más fotoszintetizáló tengeri élőlények fény hiányában elpusztulnának, összeomlana a tápláléklánc és apránként a legtöbb faj kihalna. A halászat így nem nagyon jöhet szóba. Esetleg föld alatti aquakultúrákban lehetne halat tenyészteni.
"Pls aki huje az ne okoskodjon,"
Maximálisan egyetértek! :-)
"..a légkör nem cseppfolyósdna, mert a Föld belső hője még mindig ott lenne"
A föld hője valószínűleg messze kevés lenne ahhoz, hogy nap nélkül -60C foknál ne legyen hidegebb.
Pl. mert most ahogy a nap itt van mellettünk is van a földön olyan hely, ahol ennyire alacsony a hőmérséklet.
Az sem támasztja alá az okoskodásodat, hogy az Ió (a Jupiter egyik erősen vulkanikus holdja) felszíni átlag hőmérséklete -143 C fok. A belső hő ellenére és annak ellenére is, hogy az Ió még mindig a nap közelében van :-)
És akkor még elhanyagoltuk azt a tényt, hogy a napsugárzás hőjének megtartását a légkör üvegház hatása is segíti, ami ugye a napsugárzás nélkül nem melegíthetné a felszínt!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!