Egy matek feladatban tudnátok segíteni?
Üdv!
Lehet, én is hülye vagyok, de én így oldanám meg. #1, szerintem az egyszerűség kedvéért arra gondoltak, hogy "nincs hely a fagyiban", hogy össze lapítsam, hanem, hogy ha fent 1mm-t benyomom akkor az lent 1mm-t kijön...:
Tudjuk, hogy minden gombóc 1 mm-t nyom a tölcsérbe bele és azt, is, hogy egy gombóc magassága 40mm. az alsó gombócot 40/3 (40 mm-nek az 1/3-da) mm-re nyomták be. Az egész fagyi 47,5 cm. ebből lejön a fagyitölcsér nagysága, ami 10cm. Marad 37,5cm. Ehhez hozzájön a benyomódás, ami 40/3-ad cm. Tehát az egész "fagyioszlop" 37,5+40/3 cm. Ezt a magasságot még nem oszthatjuk el 4-el, hogy megtudjuk mennyi gombóc volt, mert a benyomódást még nem vettük el belőle. A benyomódás 1mm*x (ahol x a gombócok száma)
Tehát:
37,5+40/3 cm - x = 47,5
50,83333 -x=47,5 /-50,83333
-x = -3,33333
x= 3
Én így indultam el, ami láthatóan baromság, de ha már ennyit írtam itt hagyom, nem törlöm ki :D
bocs...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!