Kezdőoldal » Tudományok » Egyéb kérdések » Van-e tudományos magyarázat...

Van-e tudományos magyarázat az összes vallás kialakulásához, van-e valami közös a különböző vallásokban?

Figyelt kérdés
Ez alatt értem azt,hogy van-e magyarázat a kialakulására egy-egy vallásnak,és lehetnek-e valami formában hasonlóságok? És mitől függ a vallások különbségei?

#vallás #tudomány #értelmezések #közös pont megtalálása?
2012. máj. 8. 12:55
1 2 3 4 5
 31/45 anonim ***** válasza:
89%

#25:

>de végül, csak egy megoldás van, hogy rá jöhessünk,mi igaz, mi nem,

A #7-es és a #18-as megválaszolta. Ennyire egyszerű lélektani okai vannak.

> vagy éppen nézhetjük spirituális szemszögekből is,

Eredetileg tudományos magyarázatot kértél. Megkaptad, világosan, egyszerűen (7 és 18). Ha spirituális választ akarsz, akkor ott az ezo kategória, de készülj fel, hogy káoszba fog fulladni az egész.

>így sajnos nem egyértelműek ezek többsége

A tudományos magyarázat egyértelmű.

> az evolúció,nem magyarázata annak, hogy jött létre az élő lény, több atom összekapcsolásával, DNS, majd a sejtek? Az atomban, vajon... mi indítja be ezt a folyamatot? Ha nem egy hatalmas erő, akkor mi képes élettelenből élővé alakulni, szimplán láncreakcióval?

A fogalom, amit keresel, és ami igencsak alaposan (ha egyelőre nem is teljesen) le van írva, az abiogenezis. Pontosan arról szól, amiről láthatóan nincs tudomásod. Javaslom, hogy olvass utána kicsit.

>Az atomoknál is kisebb részecskéktől kezdve,a húr elméletekig... valami beindítja az életet, a rezgések , hullám hosszok, mind mind, mozgásban vannak, szinte ,minden mozog, de mitől? Senki sem tudja ,akkor, honnét tudjuk, hogy csak mi vagyunk az egyetlen faj,emberként, akik tudhatnak mindent,szimplán követve ,nagy mestereket, isteneket, vagy nézőpont szerint egyet? Ha az alapot nem tudjuk, akkor semmit nem is tudhatunk, tehát ennek így kellene lennie, ahogy van,vagy össze kéne fogni, hogy kiderítsük, az igazságot?

Erre törekszik a tudomány, és ez elől zárkózik el a vallás (pontosabban megismerés nélkül ad egy cáfolhatatlan választ, ami meglehetősen övön aluli ütés).

>és talán ez mind ,csak egy isteni teszt, hogy mi ,hogyan viselkedünk, a zűrzavarban...?!? Lehetséges volna?

Értelmetlen feltételezés. Bizonyíthatatlan, cáfolhatatlan, nem magyaráz meg semmit, nem ad semmi "pluszt". Persze, ha feltételezzük Istent, akkor nyugodtan feltételezhetjük ezt is, nem hibázunk nagyobbat.

>Hisz valami erő van,ami teremtő volt,és amit, sokan... "sorsnak" hívnak, vagy hasonlónak

Pff... A teremtő erővel mindjárt megint visszajutunk az Ősrobbanáshoz, és azt fogod felróni a "tudománynak", hogy nem tudja megmondani, hogy mi volt előtte, és ebből arra fogsz (rosszul) következtetni, hogy "kell lennie" valami teremtő erőnek. Ne tedd ezt, mert elég nagy logikai bukfenc. A sors fogalma pedig a determinizmushoz vezet (ha nem csak irreleváns személyes véleményeket ütköztetni a szabad akaratról), és arra meg nincs egyelőre abszolút válasz, ha jól tudom.

Úgy látom az írásaid alapján, hogy sok témába belekóstoltál, de éppen csak felszínesen. Szerintem mielőtt nekiállsz kidolgozni a mindenségről alkotott elméletedet, olvass RENGETEGET, meg fogod látni, hogy a benned felmerülő kérdések 99%-át réges rég megválaszolták már.

2014. aug. 12. 13:32
 32/45 A kérdező kommentje:
félre értetted, azt amit írtam, a mozgásról... van egy olyan apró ellem, amit atomnak nevez a tudomány, és, vannak kisebbek,amikből,tevődnek össze, mint pl a kvarkok... innen van a húrelmélet is, de ez csak a tudomány része... nos, valami nagyon kicsi,dolog van a világon, amit még ember nem ismer eléggé, és kisebb,mindezeknél... A lényege, hogy, bármiből is tevődnek össze, ez mind mind, valamiféle energia, vagy, ha úgy tettszik, isteni erő...mozgathatja ezeket. Az érdekessége a dolognak, hogy bármeddig kutatnak ,mindig lesz kisebb ellem,amit felfedeznek a tudósok,mintha végtelenül tartana ez a dolog felfogása is.... kicsiből lesz a nagy, akkor meddig lehet lejeb menni a méreteken, ahol azt mondhatnánk, hogy vége az elemnek, és jön valami megmagyarázhatatlan...?!? És felsorolni azok elemeit, hogyan tevődnek majd össze, és mi a végkifejlet méretben..!?!?... végtelen alkotóelem, a végtelen végkifejletig. ettől lesz az űr, végtelen, vagy véges, attól függ hol tart most... Minden,! Nézőpont kérdése! :)
2014. aug. 14. 01:17
 33/45 A kérdező kommentje:
Mindenkinek küldtem a zöld kezet, és köszönöm, az együtt működéseteket... Ha valami hozzáfűzni való eszetekbe jutna a témával kapcsolatban, kérlek titeket írjátok le! Még akkor is, ha furcsának tűnne, de nem lehetetlen, valamit követve, logikai alapon... Válaszolnék legutóbbi válaszadómnak,és igen... valóban érdekel minden, és mindenbe bele kóstoltam, de az alap tényeket, ne feledjük el! Valami mozgat minden szálat, tehát a véletleneket nem tartom véletlennek, mert nem létezik, olyan, hogy "Véletlen!" Mindennek van egy okozója,vagy "létrehozója!" Nincsenek, véletlen események... gondolkozz kicsit azon,amit most leírtam, utána mondj véleményt, vagy oszd meg a tudásodat :) köszönöm....
2014. aug. 14. 01:29
 34/45 anonim ***** válasza:
94%

>van egy olyan apró ellem, amit atomnak nevez a tudomány, és, vannak kisebbek,amikből,tevődnek össze, mint pl a kvarkok... innen van a húrelmélet is, de ez csak a tudomány része

Ez ugyan végletes egyszerűsítés, de oké.

> nos, valami nagyon kicsi,dolog van a világon, amit még ember nem ismer eléggé, és kisebb,mindezeknél...

És mi lenne az? És miért nem ismerjük eléggé?

>A lényege, hogy, bármiből is tevődnek össze, ez mind mind, valamiféle energia, vagy, ha úgy tettszik, isteni erő...mozgathatja ezeket.

Na, ez már keményvonalas hülyeség. "Valamiféle energia", ez a legsemmitmondóbb, legértelmetlenebb varázsérv. "Ha úgy tettszik, isteni erő". Nem, nem tetszik úgy, mert szenzációhajhász misztifikáció lenne ezt mondani. Ez pont olyan butaság, mint isteni részecskének hívni a Higgs-bozont.

>Az érdekessége a dolognak, hogy bármeddig kutatnak ,mindig lesz kisebb ellem,amit felfedeznek a tudósok,mintha végtelenül tartana ez a dolog felfogása is.... kicsiből lesz a nagy, akkor meddig lehet lejeb menni a méreteken, ahol azt mondhatnánk, hogy vége az elemnek, és jön valami megmagyarázhatatlan...?!?

Miért ne lenne vége? Semmi sem indokolja azt, hogy "mindig lesz kisebb". Most előhozakodnék a kvantumokkal, de inkább hagyjuk, előre félek, hogy abból mit tudnál kihozni.

2014. aug. 14. 09:34
 35/45 anonim ***** válasza:
92%

Valóban a kérdező nem tágít a patetikus, metafizikai megközelítéstől, de itt, a tudomány témakörben szegény nemigen rúg labdába. Mi nem értjük meg őt továbbra sem. Mert nem vagyunk hajlandók titokzatos, misztikus dolgokat odaképzelni, ahol ezek nélkül is boldogulunk.

Egyetértek előzővel, nehogy most meg a kvantumfizikába bonyolódjon bele!

2014. aug. 14. 11:36
 36/45 anonim ***** válasza:
100%

"... A lényege, hogy, bármiből is tevődnek össze, ez mind mind, valamiféle energia, vagy, ha úgy tettszik, isteni erő...mozgathatja"

A helyesírás katasztrofális állapotán túl (ami persze sok mindent megmagyaráz): nem, kérdező! nem teszik úgy! Már csak azért se mert ez az a maszlag, amit magad sem értesz. Csak ismételgetsz valamit, amit hallottál/olvastál.

Elemi fizikai ismeret (még az általános iskolából), hogy az anyag és energia egymás analógiái, egymásba alakulnak meghatározott feltételek esetén. A misztikus "egyre kisebb" és más zagyvaságok pedig a végtelen fogalmának nem értéséből adódnak. Kétségtelen, nem könnyű fogalom, egyes absztrakciók elvégzéséhez szükségeltetik bizonyos mennyiségű tudás. Akik nem értik, jó néhányan kellő alázattal az ismeretlen iránt, törekednek a megismerésre - tanulással, értelmes kérdésekkel. De van néhány ember, aki, ha valamit nem ért, előveszi a misztikumot, mert azt nem szükséges érteni, és arrogánsan tukmálja rá a környezetére. Szeretné, ha ő sem lógna ki a sorból. Csak ő nem a sort keresi, hanem ő szeretne a sor lenni. Lehet próbálkozni, de nem fog sikerülni. Akkor se ha ezt sem fogadod el. No további szép napot. Én is, erre törekedvén, keresek értelmesebb elfoglaltságot.

2014. aug. 14. 13:14
 37/45 A kérdező kommentje:
Amit én közöltem, nem misztikus, hanem jelképes "...."
2014. aug. 14. 21:44
 38/45 anonim ***** válasza:
62%

A közös Isten !

Mindenki gondolt már Istenre, akár európai, afrikai, óceániai, mert van !! Az más kérdés, hogy mindenki másképp látja őt, mivel teljesen más felfogásuk a világról, de ez nem azt jelenti több Isten van.

2014. aug. 14. 22:45
 39/45 A kérdező kommentje:
Köszönöm! "földi testvérem!" ;) Higgyetek, amiben csak akartok, de majdan egyszer mindenre "fény" derül... :) Előbb, vagy utóbb, majd ti is ki lyukadtok, a nagy kérdéshez... ("Ki vagyok én, mit keresek itt, honnan, és hová tartok és/vagy... hogyan lettem én,én? Mi helyes és helytelen?") Van rá, egy egyszerű válaszom... "Minden, nézőpont kérdése!" és amint tudjuk... Nincs hülye kérdés, csak logikátlan, megalapozatlan, hülye válasz... :) Idézem:. "Hiába figyeled a szelet, sosem tudod meg, merről fúj, s hová tart... Csak a pillanat számít, amit MOST érzel, MOST élsz ÁT" -Üdv:. 471
2014. aug. 15. 01:01
 40/45 anonim válasza:
Van hasonlóság! Ezt hívják arche typosnak (azt hiszem)
2014. aug. 20. 01:23
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!