Kezdőoldal » Tudományok » Egyéb kérdések » Van-e tudományos magyarázat...

Van-e tudományos magyarázat az összes vallás kialakulásához, van-e valami közös a különböző vallásokban?

Figyelt kérdés
Ez alatt értem azt,hogy van-e magyarázat a kialakulására egy-egy vallásnak,és lehetnek-e valami formában hasonlóságok? És mitől függ a vallások különbségei?

#vallás #tudomány #értelmezések #közös pont megtalálása?
2012. máj. 8. 12:55
1 2 3 4 5
 21/45 c1awzc válasza:
100%

A Biblia szerinti szeretet nincs meg egy másik vallásban sem. Melyik vallás tanításában van olyan, hogy "szeresd az ellenségedet"? Ez kisarkítva az élet fennmaradásának a feltétele. Ha én nem szeretem, akkor ugyanúgy ellenefordulok és nem tudodm, hogy ki marad életben.

Ha viszont én szeretem őt, akkor ő már biztos, hogy fennmarad. Ellenséget szeretni...sokszor még családtagot is nehéz. De ha én semminek látom és élem meg az életemet és hagyom, hogy Isten az Ő élő Lelke által éljen bennem, akkor nem lehetetlen, sőt, az engedelmesség örömet okoz, mert tudom, hogy azt teszem, ami jó.

Ez az Ige álláspontja, amit én úgy fogadok el (az Ige alapján), hogy Isten beszéde, amit az általa vezetett emberek írtak.

2012. jún. 13. 17:15
 22/45 anonim válasza:
79%

Az első kommenthez : öregem , te mennyi vagy ? mert ez nagyon infantilis elképzelés !!! :)

áldott napot

2012. jún. 13. 18:30
 23/45 A kérdező kommentje:
Bocsánat, hogy egymásnak nem tetsző dolgokat írtok,de erről szól a kérdésem is,én megpróbálom kiszűrni,mi állhat közelebb az igazsághoz :) Én hiszek egy istenben,de a szeretet hatalmában is:) És azt is hiszem,hogy legeslegbelül egy rossz ember is jó ember lehet, csak elvesztette a hitét,és azért válik talán rosszá! Esetleg nem értik az emberek mi az a segítség, amit kaptunk istenünktől,de az ember azért nem találja meg ezeket,mert nem jó helyen keresik:) önmaguk a kulcs,mindenki saját maga tehet az életérőr! egymáshoz jónak kell lenni,és megértőnek,és ezen felül Tudni kell mi az a szeretet,és a megbocsájtás! :)
2012. jún. 14. 23:25
 24/45 anonim válasza:
100%
Persze. Viszont - mint olykor a tudománynál is - be kell érnünk hipotézissel. Az, hogy a vallások ennyire eltérnek oka a történelem, a különféle közösségekben élés, földrajzi körülmények, és végül kialakuló kultúrák, a történelem során pedig addott körülményekre adnak válaszokat... Valószínűleg az előembernél még nem különbözött ennyire. A szeretet minden épen felnőtt embernek szükséges, és értékes... Csak sajnos nem mindenki válik normális felnőtté. Ezen a sok kritika, akár vallási diszkrimináció sem segít. Ált. nem a vallással van a baj, hanem egy-két, vagy több emberrel. A hit mindenképpen közös, a hitre - a hitetlenek hitére - sincs bizonyíték. Ilyenek vagyunk, valóban így működik az agy, ugyanakkor ez nem jelenti, hogy Isten ne létezhetne. (Egy fanatikus, nem normális katolikus is találhatna a Bibliában arra utaló dolgokat, hogy neki mindenképpen el kell pusztítani a hitetleneket.. Ezt csak azért írom, hogy ne általánosítsunk.)
2014. aug. 5. 14:38
 25/45 A kérdező kommentje:
jogosan szólaltatok fel, mindenkinek más a szemszöge, és ez kicsit zavaró, de végül, csak egy megoldás van, hogy rá jöhessünk,mi igaz, mi nem, és tekintettel kell lenni egymásra is, tehát, ezt mind,csak azért kérdezem, hogy találjak, valamit, ami esetleg valóságosabb, vagy éppen nézhetjük spirituális szemszögekből is, de nézhetjük, rengeteg szempontból, így sajnos nem egyértelműek ezek többsége... vajon a vallások, valami nagy hatalmútól jöttek? pl istentől, vagy máshol több is van..?!? szóval,attól függ mit nézünk... pl egy ember is kitalálhatott valamit, majd történelem lett belőle. De ha téves ez mind, akkor valami másnak ,valami különlegesnek kellett ahhoz történnie, hogy valamelyik igaz legyen... Szabad szemmel szóval, senki nem tudna beszélni a hitében lévő "szereplő" személyről, vagy energiával, egy "hatalmassal" vagy mindenható...attól függ ki mit vall.. ,de a fő kérdésem, az volna, vajon miért van az ember? Vagy épp bármilyen élő lény? vagy karmikus feladataik vannak, pl nekünk, vagy egyszerűen, a véletlentől vagyunk,akik? az evolúció,nem magyarázata annak, hogy jött létre az élő lény, több atom összekapcsolásával, DNS, majd a sejtek? Az atomban, vajon... mi indítja be ezt a folyamatot? Ha nem egy hatalmas erő, akkor mi képes élettelenből élővé alakulni, szimplán láncreakcióval? Az atomoknál is kisebb részecskéktől kezdve,a húr elméletekig... valami beindítja az életet, a rezgések , hullám hosszok, mind mind, mozgásban vannak, szinte ,minden mozog, de mitől? Senki sem tudja ,akkor, honnét tudjuk, hogy csak mi vagyunk az egyetlen faj,emberként, akik tudhatnak mindent,szimplán követve ,nagy mestereket, isteneket, vagy nézőpont szerint egyet? Ha az alapot nem tudjuk, akkor semmit nem is tudhatunk, tehát ennek így kellene lennie, ahogy van,vagy össze kéne fogni, hogy kiderítsük, az igazságot? Akkor az összes vallás értelmét vesztené,de találnánk, egy utat, ahol végig mehetünk, és talán ez mind ,csak egy isteni teszt, hogy mi ,hogyan viselkedünk, a zűrzavarban...?!? Lehetséges volna? Hisz valami erő van,ami teremtő volt,és amit, sokan... "sorsnak" hívnak, vagy hasonlónak... Nem elgondolkodtató, ez az egész élet?
2014. aug. 11. 21:56
 26/45 anonim ***** válasza:
100%

Nehezen lehet kibogozni, hogy miféle választ vársz, mert még a kérdésed sem volt eleddig igazán érthető. Azt megértettem, hogy az nem világos számodra, miért vannak különböző vallások, ha egyszer isten csak egy van. Mert hát az nem nagyon képzelhető el, hogy az egy atyaisten a világ különböző területein különböző embereket (próféták, vallásalapítók) direkt úgy inspirált, hogy különböző nevű istenekhez imádkozzanak eltérő teológiai alapokon. Ez akkor se illene egy mindenható, mindentudó jóindulatú bölcshöz, ha nem gyilkolásznák az emberek egymást vallási okokból, hát még így, hogy bizony gyilkolásszák. Ezért nem fogsz értelmes választ kapni hívőktől, pláne, ha tudományost szeretnél. Filozófiai antropológiai, humán etológiai, történészi, pszichológiai, kulturtörténeti alapú tudományos válaszokat kaphatsz, de ezek nem fogják megmagyarázni neked, hogy miért a te hited az igazi.

Egy konkrét kérdést azonban egészen érthetően feltettél: Miért van az ember?

Én erre egészen jó választ tudnék adni, de csak tudományosat, nem pedig teológiait, mert ahhoz kevésbé értek, és kedvem se lenne hozzá.

Egy hívő számára nem lenne releváns.

2014. aug. 11. 22:54
 27/45 A kérdező kommentje:
Tudom, kicsit nehezen érthetően fogalmaztam, de a lényeg, hogy rá akarok jönni, olyan dolgokra is, amire alapozhatjuk az egészet..., mind tudományosan, mind valóságszerűen,és mind spirituálisan is fel akarom fogni... Én azért tettem fel ezt a kérdést, mert túl sok különböző vallás van, ami miatt, nem egyértelmű, az egész... amit én hiszek, az már a fejemben állt össze,és nem alaptalanul, logikai úton is megközelítettem. úgy érzem, valamit, valakik titkolnak az emberiség elől... és azoknál talán, az igazság... Csak az út az igazsághoz, leginkább a tudás vezet, és a megtapasztalás, ezen felül, az érzelmeink! Mint például az egyetlen dolog, amiben a Szeretet szó ott lapul!
2014. aug. 12. 00:46
 28/45 A kérdező kommentje:
Fel lehet fogni, úgy is a biblia szerint, isten az önarcképére teremtett, hát akkor, mi emberek volnánk a gyermekei?!?... de én hasonlítok apámra, akkor vajon az istenünkre is hasonlíthatunk? Talán mindenünk megvan, ahhoz, hogy rá hasonlítsunk? Vagy csak, a tapasztalat hiányzik belőlünk? Ha tudtok jobbat is idézhettek, másból is nyugodtan... bölcsességeket, de a megtapasztalás, a legnagyobb bölcsesség a világon.... Vajon istenünk is megtapasztalta, amit mi? Avagy valóban nagyobb erőkről van szó, és az ember csak félig az ami? attól függően, hogy nézzük... én például hiszek, az angyalokban, nem tudom, az álmok számítanak e bármit is, de álmodtam róluk!
2014. aug. 12. 00:55
 29/45 A kérdező kommentje:
Foglalkozom a dologgal, minden értelemben, leginkább ezért érdekel a hívők véleménye, minden mennyiségben, de ezért én még nem vagyok hitetlen... van hitem, csak másban talán,mint másoknak... hiszek egy istenben,aki szeret mindenkit, és egy olyan erőben, ami létre hozott mindent... ("ha megnyitod a szívedet, akkor meg fogod érteni, miről beszélek") (A megbocsájtás, nem szívesség, azzal szemben, aki megsértett, vagy rosszat tett ellened, hanem a te eredendő, "Szeretettel szerelő" energiád felé fordulva! Ha elromlik valami, javítsd meg. Ha egy másik emberrel teszel valami rosszat, akkor saját magadnak ártasz, hisz az ember , eredendően egy őssel bír! Mi mind egyek vagyunk! Nem az a lényeg, hogy ember vagyunk, hanem, hogy az állatok is valahol régi időkben, egyek voltak, talán csillagok poraiból, talán másból.. egy élőlényből, az alkotott univerzumból, amit az egyetlen, egy istenünk hozhatott létre! (Talán...)
2014. aug. 12. 01:13
 30/45 anonim ***** válasza:
100%

Kérdező!

Amikor az ember egy témában véleményt alkot, akkor egyfelől tájékoztat a saját ismereteiről, nézőpontjáról valamennyire, másfelől - látszólag - minősíti a vala nem azonos állásponton lévőt. Ez mindig és mindenben így van.

Az alapkérdés az, hogy egyfelől egy vélemény mikor tükröz megalapozott tudást, másfelől mikor sért másik embert. Akkor tükröz tudást, ha ellentmondásmentesen érvel (a teljességet is ide kellene vennem, de nem tehetem, mert gyakran az terjedelmi okokból lehetetlen, és gyakran szükségtelen is). Továbbá akkor, ha megérti mások felvetését, és arra reagál. A sértés kérdése nehezebb, leginkább a megfogalmazás stílusa tükrözheti, de az is lehetséges, hogy az csak ismerethiányt takar.

No ezután a feltett kérdéshez. Sajnálatos, ha valaki egy okfejtésből arra jut, hogy az hitetlenség. Vallások isteneinek el nem fogadása nem hitetlenség, hanem ezektől különbözőben való hit. Kétségtelen, hogy a vallások fontos jellemzője, hogy aki nem azt fogadja el, azt hitetlennek nevezi. Így volt és van ez például a keresztény és muszlim vallásokban, de nincs így például a buddhizmusban. Közbevetőleg megjegyzem, a muszlim vallást (még ha burkoltan is) terroristának tartani, leginkább a Korán nem ismeretét tükrözi. Most erről csak annyit, a próféta eredeti kinyilatkoztatását négyen jegyezték le négyféleképpen. Ez az iszlám alapismeretekhez tartozik. De mások legyilkolása egyikben sem szerepel. Ami szerepel, az egészen más.

A vallások kialakulását a különféle vallások leírásaiban keresni, már eleve megvezetés, hiszen teljesen természetes, hogy minden tan azt szeretné, ha őt követnék. Akkor is, ha téves, akkor is, ha kártékony, és akkor is, ha ezek ellenkezője. A kialakulást kizárólag a természet - és benne az ember - jellemzőinek vizsgálatával lehet megismerni. Hogy meg is értsük, az - mint minden másban is - már egy nehezebb probléma.

Aki nem hiszi el, hogy a bizonytalanság az az állapot, amit az ember a legnehezebben visel el, próbálja ki tartósan. Mondjuk fogjon gyanút, hogy súlyos betegsége van. Meddig állja, hogy nem tisztázza? Vagy vitesse magát egy ismeretlen helyre, ott kiteszik, minden segédeszköz nélkül. Hányan vállalkoznának rá? Olyan helyre vitetni magam, ahol születtem, amit jól ismerek, természetesen nem eset. Várom a jelentkezőket.

Az ősembernek az ismeretlen és veszélyes villámtól kezdve számos más dologtól volt rettegni valója. Annyira már eszmélt, hogy lássa a problémákat. Annyira még nem, hogy értse is. Sok évezreden át volt ez így. Tennie kellett valamit. Kitalálta Manitut, a vízisten, tűzszellemet, lehet tovább ragozni. Aztán fohászkodott hozzájuk. Ha nem jött be a dolog, megmagyarázta. Bűnt követett el, haragudott rá a szellem. Az idők folyamán azért sok minden megtanult az emberünk. Azt is például, hogy ezt finomítsa. Mások közülük meg azt, hogy ebből jól meg lehet élni mások gyengeségének kihasználásával. Nincs ez másként ma se. Nem kell hozzá semmiféle misztikusság, sem lázálmok, mindössze az ember lelkivilágának az ismerete.

Ebből következik, mi a közös a vallásokban. 1. Az ember felett álló lény, így vagy úgy elnevezve. 2. Alapvetően az összetartozás sugalmazása. Szeretet, közösség, család, törzs, stb. formájában, attól függően, hol mi volt fontosabb abban a korban. 3. Az ezt vallók közé nem tartozók kirekesztése, vagy beintegrálása a lehetőségek függvényében. Az első változat hozta a vértanúkat, a második a térítést. Ez természetes, hiszen ha sok a más nézetet valló körülöttünk, félni kezdünk. Az pedig bizonytalanságot szül.

Persze később már a jelenség önállósult és hasznosult. Amikor a térítés ürügyén már földrészek kirablása, leigázása következett. Amerikától Ausztrálián át Afrikáig.

Ma megint más kor, megint más ismeretek, megint más szokások. A vallásokban is. Az ember már csak ilyen.

2014. aug. 12. 12:00
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!