Kezdőoldal » Tudományok » Egyéb kérdések » Van-e tudományos magyarázat...

Van-e tudományos magyarázat az összes vallás kialakulásához, van-e valami közös a különböző vallásokban?

Figyelt kérdés
Ez alatt értem azt,hogy van-e magyarázat a kialakulására egy-egy vallásnak,és lehetnek-e valami formában hasonlóságok? És mitől függ a vallások különbségei?

#vallás #tudomány #értelmezések #közös pont megtalálása?
2012. máj. 8. 12:55
1 2 3 4 5
 11/45 A kérdező kommentje:
Szerintem minden vallásnak vannak alapjai,valahonnét kiindulhattak ezek, történetekben,mítoszokban,vagy egyéb könyvekben,és sokmásféle formában jelenhettek meg. Én is elmondanám,hogy én miben hiszek,és mit gondolok az én nézőpontomból, ha érdekelne valakit.
2012. máj. 29. 21:01
 12/45 anonim ***** válasza:
89%
Elég sok közös van bennük, pl. a december 24-ei születés, a 3 napos halál majd feltámadás, a kereszt, szűz anya stb... Ezek a csillagászatra vezethetőek vissza.
2012. máj. 29. 22:47
 13/45 anonim ***** válasza:
100%
Az én tudásom szerint az eredendő állapotban Isten "kebelén" tehát Vele egy rendszerben volt az anyagi világ, és benne az emberiség. Csakhogy lassan, lassan egyre távolabb kerültünk, leráztuk a béklyókat, nem tetszett a szófogadás. Most be kell járnunk az Istenből kiesett emberiség önálló ösvényeit, sok tapasztalatot szerzünk, megértjük, és lehet, hogy visszatalálunk Hozzá. Hiszek a körforgásban mégjobban az egyre feljebb és feljebb haladó spirális fejlődésben. (Hégel filozófiája)
2012. máj. 29. 23:12
 14/45 A kérdező kommentje:
Nekem, csak egy tűnt fel,ami közös lehet ezekben,a szeretet! :)
2012. máj. 29. 23:47
 15/45 A kérdező kommentje:
De ezen kívül is biztos lehet van még valami, ha lehet mondjatok még többet, minél többet írtok annál jobban le tudom szűkíteni a kört!
2012. máj. 29. 23:49
 16/45 anonim ***** válasza:
100%
Az emberi agy biológiailag is ugyan úgy épül fel, így az átlag emberek képesek különböző dolgoktól megváltozott tudatállapotokba kerülni amelyre az alapból megtapasztalt és megismert szabályok nem vonatkoznak. Révület, álom, félálom, alvásparalízis, drogoktól vagy ingermegvonástól (sötét barlangok) bekövetkező hallucinációk. Logikus, hogy ezek is táplálhatták a másik világba vetett hitet.
2012. máj. 30. 14:38
 17/45 A kérdező kommentje:
Logikáinkat elvetve,most a HIT a téma:) de köszönjük bele veszem majd ezt is:)
2012. jún. 2. 23:45
 18/45 skippersd válasza:
100%

Az eredeti kérdés az volt, hogy van-e tudományos magyarázat. Ergó, a hit nem játszik. Az eredeti kérdésre válaszolva, a nagy ateista könyv bevezetőjét írnám le dióhéjban. (lévén 99% hogy nem olvastad) A szerző ott úgy gondolkodik a hit kialakulásával kapcsolatban, hogy egy természettel szemben kialakult Stockholm-szindróma. A szindróma lényege az, hogy van valaki aki bánt, elkezdem szeretni, a kedvére tenni, és akkor majd nem fog bántani. Ez a csírája minden vallásnak, legyen az valamiféle ősi 'szellemekben' való hit, kereszténység bármely alfaja, etc. Hiszen minden keresztény Istennek akar a kedvére tenni, az ókori görögök/rómaiak is kedvére próbáltak tenni a megfelelő istennek, és még sorolhatnám.

Hogy miért vannak formai hasonlóságok? Egyrészt az, hogy a minél kevesebb isten van, azok imádása egyszerűbb, prófétából aki elindítja a vallást meg munkaköri leírásból adódóan egy van. Ez csak az alapvető struktúrális hasonlóságot magyarázza, az egymással érintkező népek átvettek egyes elemeket egymás sztorijából. A Biblia is így, szájhagyomány útján alakult ki, így természetes, hogy nem csak eredeti ötletek vannak benne, hanem remixek is.

A különbség kialakulása természetes, de a megtartása már a szervezett egyházak érdeme. Logikus, hogy ha van konkurenciád, akkor igyekszel őt kiszorítani, erősítendő a saját pozíciódat. Az összeolvadás természetesen lehetetlen, hiszen akkor lehet hogy nem te lennél a végén a főnök.

2012. jún. 12. 16:48
 19/45 A kérdező kommentje:
Én nem szeretem a főnök szót,mert én nem is akarnék főnök lenni, vezetőnek lenni nagy felelősség,és nagy példamutatást igényel!:D Maga a főnök szó, elég negatívan hangzik:) Vagy jó tiszteltséges vezető,vagy zsarnok. Ez a kettő létezik ebben a formában! :)
2012. jún. 12. 17:09
 20/45 anonim ***** válasza:
52%

Az emberek eredtileg Isten gyermekeinek vagy részeinek vagy szolgáinak érezték magukat. De lassan-lassan egyre messzebb kerültek tőle.

Isten az én felfogásom szerint az Eredet. Eredetnek kell lenni, mert ha nem lenne egy Eredet, akkor nem lenne semmi sem egyáltalán. Tehát hogy most itt vagyunk, és vannak a dolgok körülöttünk, ez a bizonyíték arra, hogy volt egy Kezdet, volt valami ami örökké és állandóan van és létezik, és minden más ettől az Ős Eredettől ered. Számomra ez Isten. (Ős-ten - Is-ten)

A dolgok és az emberek is ugyanonnan valók. Először volt az Egy-ség. Azután a kettősség jelent meg, mert az Ős-ten férfi és női részre osztódott. Még ma is úgy osztódik minden sejt, hogy kettéválik. Aztán minden kettő még kettőre, és így tovább. Így lett a világok sokasága az Egy-ből. De azért ma is annak az Egy-nek, vagyis Istennek a részei, leszármazottai vagyunk. Ezért kellene, hogy szeressük egymást, hiszen valójában az Egy-be tartozunk, egyek vagyunk.

A vallások különbözőségei a hatalmi törekvések miatt alakultak ki. A vallás szigorú szabályai adják az uralkodónak a hatalmat. Ezért lett a viszálykodás és a vallásháborúk. Ez nem Istentől jön. Istentől az Egység jön, de a kettősség, meg a sokaság uralkodni akar a többieken, ezért kitalál vallásokat és vallási szabályokat, és ha nem tartja be valaki, azt megölik, száműzik, így lehet uralkodni egymáson az embereknek. Ezt nem Isten küldi ránk, hanem az Istentől eltávolodott emberek.

2012. jún. 12. 23:22
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!