A nulla páros szám?
Testvéremmel napok óta vitatkozunk erről. Ő azt mondja, hogy igen, páros, mivel -2 páros, -1 páratlan, 1 páratlan, így két páratlan szám között párosnak kell állnia, legalábbis ezt vettem ki a szavaiból. Én viszont azt állítom, hogy a nulla az nem páros, de nem is páratlan. A nulla az nulla.
Melyikőnknek van igaza? :D
"azt a középsikolai tanárt is el kéne küldeni még továbbképzésre, mielőtt gyerekek közé engednék, hogy ott hülyeségeket beszéljen..."
Igazából az a gond ezzel, hogy doktorált matekból, egyetemen is tanít és egy elég elismert személy külföldön is :D
"Nos! Egyik volt kapcsolatom az egyetemen tanít, matematikus. Megkérdeztem Őt is és azt írta, hogy nincs paritása a nullának. Úgyhogy Én figyeltem az egyetemen. Figyeljetek jobban Ti is!"
Az nagyon csúf lenne, ha igaz lenne. Vagy a kettőtök közötti kommunikációba csúszhatott be valami hiba, félreértés (amivel jellemzően szokták keverni, hogy a 0 se nem pozitív, se nem negatív; illetve, hogy megállapodás kérdése, hogy természetes számokba beleértik-e; a paritása viszont nem kérdéses), vagy ha nem, akkor ott kéne elvenni a diplomáját, mert ez irtó gáz lenne, ha egy matematikus ilyet mondana. Én a helyedben leellenőrizném nála, hogy jól érte a kérdést, és ha igen, komolyan gondolja-e?
Bele se merek gondolni, ha komolyan két igen a válasz, és ilyen ember egyetemen tanít bármiféle matematikát, vagy egyáltalán diplomát kaphatott...
A párosság definíciója egyértelmű, és ráadásul nem is egy bonyolult dolog. Azok az egész számok, amik oszthatóak 2vel. Ennek a 0 eleget tesz, tehát páros. Ennyi. Nincs semmi logikus oka, ami miatt bármi kétely felmerülhetne, hogy ne párosnak tekintsük.
És mondom ezt végzett matematikusként (és még csak nem is matematikatanárként, ami egy bőven alacsonyabb szint a tanult matekot nézve, bár ezt nekik is bőven kéne tudniuk), szóval még csak azt se lehet ráfogni, hogy biztos csak azért szólom le nagyképűen a másik véleményt mert nem értek hozzá.
de ha nekem nem hiszel, bárhol keress utána a neten, mit írnak róla, mind azt mondja
Remélem, nem algebrára vagy számelméletre szakosodott, mert ott a maradékosztályokkal is számolni kell, és elég kényelmetlen lenne mindig mondani, hogy a nulla és a páros számok.
Melyik egyetemen tanít?
Besenyő Pista bá!
Ha be van b*szva legalább a géphez ne tessék odaülni...
A nulla nem egészen értéktelen:
Ha a nulla a sor végén áll, az igen helyes,
Sőt, tiszta haszon, melyet megszerezni érdemes!
Mert hisz a nulla az egyből egyből tízet csinál,
Ha szerényen a sor e végére áll:
Értékét megtízszerezi az a világ,
Mely önnön nulláinak elébe hág!
Ámde minden érték tizedére lappad,
Ha a nulla arcátlanul az élre kaptat:
Ha nullánk a sor e végére áll,
Az minden értéknek kilenc tized halál.
Fenti tíz sor arról szólt, hogy éppen hol jó lenni,
És ezekből tán kiderül, hogy a nulla nem éppen semmi.
És a páros számokat hogy ismered fel?
Párosak a 2, 4, 6, 8. Egy több jegyű szám páros, ha utolsó számjegye páros, vagy nulla.
Ezzel szemben:
Párosak a 0, 2, 4, 6, 8. Egy több jegyű szám páros, ha utolsó számjegye páros.
Én az utóbbira szavazok.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!