Meditációnál (meg rengeteg egyéb esetben) le van írva, hogy "kiürítem a tudatom" -vagy valami hasonló- , de nekem nem sikerül. A legközelebb akkor sikerül kerülnöm az üres tudathoz, amikor azon gondolkodom, hogy ki kell üríteni a tudatomat. (Tudom, hülye kérdés, de ebbe én is kezdek belezavarodni.)
Ejnye...Az öreg Dosztojevszkij tudott valamit: "Próbáld ki, hogy nem gondolsz fél percig egy kékszemű jegesmedvére" Persze ez senkinek sem sikerül, hiszen az agy azonnal elképzeli, hogy mit nem szabad látnia. Csiki csuki. Szerintem a keleti hablatyot (mivel az a kelet emberének készült) le kell fordítanunk európaira. Szerintem valahogy így hangzana: Üljél szépen le barátom egy kényelmes fotelbe és meredjél szépen a semmibe, amíg csak jól esik. És tényleg, láss csodát, előbb vagy utóbb eltűnnek a kesze kusza gondolatak, és csak minimális momentumokra figyelsz. Ébren pihensz, de az agyad nem fog kikapcsolni, hacsak fejbe nem lövöd magad. Nevezhetjük készenléti állapotnak is..
2009. máj. 9. 16:32
12/16 anonim válasza:
próbáld meg amit én szoktam ilyenkor: bemész a szobádba, benyomod a kedvenc zenéd elég hangosra, hogy halljál belőle mindent, és csak a dallamra, ritmusra figyelj... én valamikor így több órán keresztül elvagyok miközben élvezem a zenét.
fontos hogy senki és semmi ne zavarjon és csakis a zenére koncentrálj. nekem ez bejött.
2009. máj. 10. 17:56
13/16 anonim válasza:
igen igen, előző előtti vagyok, dobos vagyok, ismerem a ritmus erejét, és bizton állíthatom, hogy a transzra alkalmas. A transz nem azt jelenti, hogy pörögsz, hanem azt, hogy a monotonitás "ürességébe" süppedsz. Átveszi feletted az uralmat, és kikapcsolja a gondolataid(tudatod) Csak a tudatalatti fog működni...hogy ez miért nem nekem jutott eszembe.:) Különösen jó hatást lehet elérni afrikai konga zenékkel, google a barátod, keress ilyet:) működni fog, zene, és ne zavarjon senki. És ne koncentrálj, jönni fog magától:)
2009. máj. 11. 00:36
14/16 anonim válasza:
Erről van egy nagyon jó könyv, szerintem ezt a kérdést a lehető legjobban válaszolja meg. Eckhart Tolle: A most hatalma. Leírja, hogy miért jó nem gondolni semmire, illetve hogyan érheted el. Ha ezt elolvastad, folytasd szintén Tolle Az Új Föld című könyvével. Amúgy az elsőnek van egy gyakorlati útmutató kiegészítő könyve.
A probléma az, hogy a könyveit nem igazán lehet kapni könyvesboltokban, de a Most hatalmát megtaláltam letölthető dokumentumként a neten.
2009. máj. 12. 09:45
15/16 anonim válasza:
Mert így vagyunk "megalkotva", és ennek is oka van. Osho (is) ír erről, nézz utána!
Meditációban szerintem a cél a lazaság. A gondolatok "jönnek" mégis, ez szerintem természetes, ilyenkor nem tanácsos erőlködni, hogy ne jöjjenek, hanem hagyni őket tovább menni. Ahogy írták, dobszóba vagy madárcsicsergésbe, zenébe "belefeledkezni" azért jó, mert akkor magától hagyod továbbmenni a felbukkanó gondolatot.
2009. máj. 12. 12:53
16/16 Delavega válasza:
nekem gondolataim sincsenek az baj? :-D
hogyan születnek a gondolatok? mert gondolod a gondolatokat hogy megszülessenek a gondolatok? :-D
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik. Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!