Aki nem tanult meg beszélni mert pl. születésétől fogva süket-vak, de egyébként nem értelmi fogyatékos, az tud gondolkodni?
Terméstesen. Vegyünk egy példát; ha pl. elképzeled, hogyan mész haza, az szeritnem gondolkodás, uyganakkor egyáltalán nem verbális, sőt, nehezítené is az elgondolást.
Másrészt tény, hogy szükség van nyelvre ahhoz, hogy az ember gondolkodása bonyolultabb formában is működjön. Azonban nem csak a beszélt nyelv létezik; a jelnyelv ugyanolyan bonyolult, és képes ugyanúgy kifejezni vele magát a "beszélő", mint a beszélt nyelvvel. Van siketvak nyelv is. Azonban tény, hogy rendszerint a verbális intelligenciájuk alacsonyabb.
Tudod, ez olyan, mint hogy ha sosem tanultál matematikét az iskolában, az ezzel kapcsolatos képességed sokkal szegényebbek, illetve ha nem tanultál meg olvasni, nem vagy képes ugyanazon a szinten az absztrakt gondolkodásra.
Gondolkodni nem, de valami ösztönszerű "belső világ" kialakulna benne, szerintem. Emlékszem rá véletlenül, mikor még kicsi voltam, kicsi szókinccsel, nem tudtam ki gondolni sem, hogy mit érzek a dologgal kapcsolatban, de megvolt hozzá a "véleményem". Ma már megtudom fogalmazni amit akkor nem.
Egy beszéd nélküli embernél persze primitívebb formában lenne, kb: Ez itt a lábam. Kettő van belőle.
Tehát az éppen zajló eseményt feldolgozná. A rendszeresen megtörténő eseményt pawlovi reflexszel jegyezné meg. Meg a néha-néha megtörténőt is, és érzelmeket csatolna hozzá. Ha jól tudom, van a 'sima' memóriánk és van érzelem-memóriánk is. Azt pedig egy tudományos cikkben olvastam, valami olyat, hogy lényegében az agy lecsatolja a nem használt neutronokat és olyanhoz köti amit használunk. Vakoknak a hallása bizonyítottan jobb, pl. Tehát, a süket-vaknak, maradna az érzelmi-memória, mint nagyon fejlett tulajdonsága. De valaki javítson ki, ha hülyeséget írtam.
"Semmit nem von le Helen érdemeiből, de azért azt tegyük hozzá, hogy Ő nem születésétől fogva volt vak és süket. Egy soha nem látó, halló ember világról kialakult képe szerintem soha nem közelítheti meg egy olyan emberét, aki azért rendesen látott hallott kiskorában."
- Ugyan miért ne közelíthetné meg? 19 hónapos korában betegedett meg. Annyi idő alatt alig tanulhat meg valamit az emebr, és azt is könnyen elfelejtei. A legtöbb ember aligha emlékezik azokból bármire.
Másrészt beszélni biztosan nem tanult meg, márpedig ez a kérdés szempontjából lényeges.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!