Kezdőoldal » Tudományok » Egyéb kérdések » Miért nem tudok NEM gondolkodni?

Miért nem tudok NEM gondolkodni?

Figyelt kérdés
Meditációnál (meg rengeteg egyéb esetben) le van írva, hogy "kiürítem a tudatom" -vagy valami hasonló- , de nekem nem sikerül. A legközelebb akkor sikerül kerülnöm az üres tudathoz, amikor azon gondolkodom, hogy ki kell üríteni a tudatomat. (Tudom, hülye kérdés, de ebbe én is kezdek belezavarodni.)
2009. máj. 8. 11:41
1 2
 1/16 anonim ***** válasza:
100%

Gyakorolni kell. Jön egy gondolat. Azt mondod"hopp, egy gondolat" s elengeded. Pápá gondolat. Aztán másik s másik, s így. Később már csak képek jönnek. Azt is elengeded. S végül semmi. Sokáig kell gyakorolni. S másokat is.

Tanfolyamon könnyebb.

ürelem, el fog jönni az az idő. Nem lehet átugrani ezt a részt. Most "ürül" a tudatod.

Lehet, nagyon sok benn a gondolat,azért tart sokáig.

2009. máj. 8. 11:51
 2/16 A kérdező kommentje:
De azt honnan tudod, hogy most már jó, kiürült a tudatod? Hisz ha már észreveszed, hogy nem gondolkozol, már az is gondolat, nem?
2009. máj. 8. 12:17
 3/16 anonim ***** válasza:
76%

Hát, szerintem ez csak azoknál az ezoterikus dolgoknál valósul meg, azt meg én nem tartom jónak...

Szerintem az agy alapvető funkciója, hogy működjön, ergo pörögjenek benne a gondolatok. Nem is értem, miért jó kiüríteni a tudatot, és miért jó semmire se gondolni. Gondolkodni jó és hasznos dolog!

Amikor alszol, akkor pihen az agyad is. Az álom előtti és utáni fázisokban.

Szerintem magadtól sose fogod tudni előidézni azt, hogy ne gondolj semmire.

2009. máj. 8. 12:57
 4/16 anonim ***** válasza:
100%

Ez nem filozófia, nem kell ezen elméletben agyalnod. Pont az a lényeg hogy ez tevékenység, nem elmélet. Utólag emlékszel rá, hogy úgy volt, onnan tudod.

De ha ezen gondolkodsz akkor a lehető leg ellenkezőbb irányba haladsz. Ez egy gyakorlat. Olyan mint az ujjak mozgatása gépírás előtt, vagy a bukfenc, vagy hogy "ülj bele" a síbe. Azt se érted, míg rá nem érzel egyszer és kész.

Ne agyalj már annyit, mert megárt!

2009. máj. 8. 13:02
 5/16 anonim ***** válasza:
100%

Jó kiüríteni, nagyon frissítő.

Ez nem jelenti, hogy elvennénk az agytól a dolgát. Csak pici pauza.

2009. máj. 8. 13:04
 6/16 anonim válasza:
81%
Szerintem képtelenség nem gondolni semmire, már egy párszor próbáltam, de mindig eszembe jutott valami. pl.: megpróbáltam a fehér falat nézni és semmire se gondolni, de ez lehetetlen, mert abban a pillanatban is arra gondoltam, hogy épp a falat nézem. no mindegy, azt hiszem, nem tul értelmesen irtam ezt most le :), de ezzel csak azt akartam mondani, hogy én nem tudok nem gondolni a semmire, mert nem tudom kizárni a környezetemet. na meg van az a hires mondás, hogy: Gondolkodom, tehát vagyok.
2009. máj. 8. 15:37
 7/16 anonim ***** válasza:
10%
Mert alig van ikud vagy csökevényes az agyad.
2009. máj. 8. 17:03
 8/16 anonim ***** válasza:
100%
Alapvetően a harcművészeteknél nagyon fontos lehet. Ha jön felénk egy olyan ütés ami sokkal gyorsabb mint a reakcióidőnk és akkor még el is kezdünk gondolkodni, hogy ki kéne védenünk akkor tuti, hogy eltalál. Ilyenkor minden gondolat csak akadályoz mert lassít. Viszont kiürítjük a fejünket képesek leszünk ösztönösen reagálni(vagyis az ellenfél legkisebb mozdulatára cselekedni) szinte fel sem fogjuk mi történik. Persze nagyon sok gyakorlás kell hozzá. Van is egy ilyen példa rá, hogyha egy olyan szobában vagyunk ami tele van emberekkel, akkor nehezen jutunk el a kijárathoz, viszont ha nincs benne semmi akkor könnyen. Másrészt ha valaki depressziós és maga alatt van sokat segíthet ha elmegy sétálni és csak a környezetre figyel és nem elemzi azt. Ilyenkor tulajdonképpen nem gondolkodik csak felfogja az ingereket(szél, madárcsicsergés meg ilyenek:)) Ilyenkor az ember képes megfeledkezni sok problémáról. És azt se felejtsük el hogy a gondolkodás mint minden cselekedet energiát emészt ezért pihentető(részben) a meditáció. Tehát mielőtt bárki leszólná az évezredes keleti -"ezo" dolgokat gondolkodjon el ezeken...vagy éppen hogy ne:)
2009. máj. 8. 17:18
 9/16 anonim ***** válasza:
100%

Ez egy jó kérdés! Én is már évek óta próbáltam de belefáradtam a próbálkozásba. Egyszerűen nem tudok meditáli és ez teljesen elkeserít, pont a fntebb említettek miatt - pl hogy nem tudok nem gondolkozni meg a "mit kéne éreznem" "vajon ez most meár meditáció?"

meg elengedni sem tudom magam - "lazítsd el az izmaid" mondják, de nem tudom. vagy mittudomén mindig elkezdtem viszketni, mocorogtam, mert elzyibbadt a fenekem... áááá

Szaalegyszerűen képtelen vagyok meditálni:(

2009. máj. 8. 21:48
 10/16 anonim ***** válasza:
100%

Esetleg annyit tudnék tanácsolni, hogy haladj lépésenként:

Először miután elhelyezkedtél próbáld meg tudatosítani magadban az összes gondolatot ami felbukkan. Tehát ne legyen egy se ami elbújik. Aztán ha ez megy ragadj meg 1 -et és próbálj csak arra. Például elképzelsz egy almát és vizsgálgatod miközben semmi másra nem gondolsz. Végül csak a környezetre figyelj(hangok, levegőáramlás a bőrödön) de ne fűzz hozzájuk gondolatban semmit csak érzékeld. Mondjuk 5 napig napi 15 perc este lefekvés előtt mindegyik lépésre kb elég is lehet. Ja és figyelni kell az egyenletes légzésre:)

2009. máj. 9. 16:26
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!