Kezdőoldal » Tudományok » Egyéb kérdések » Szerintetek melyik tett...

Szerintetek melyik tett többet az emberiségért: a vallás vagy a tudomány?

Figyelt kérdés
Írjatok indokokat is.
2011. szept. 28. 20:15
1 2 3
 11/26 anonim ***** válasza:
24%

"Sok rosszat el lehet mondani a vallásokról is, de az emberiség egészére nézve is, és az egész élővilágra nézve is teljesen ártalmatlan, még akkoris ha sok ember életét megkeseríthetik."

Idézek magamtól. A fenti mondat helyesen értelmezve: A vallás teljesen ártalmatlan az emberiség egészére nézve és az élővilágra. Viszont sok ember életét megkeseríthetik (például a vallásháborúk során, vagy akiknek megmondják, hogy hogyan kell élniük, miről mit kell gondolniuk stb.).

Nem volt a világban egyetlen háború sem az atombomba feltalálásáig, ami veszélyeztette volna az emberiséget, ez vonatkozik a vallásháborúkra is! Sok millió ember meghalt ezek során, de sem az emberiség, sem az élővilág nem volt veszélyben emiatt!

Vírusok, baktériumok okozta járványok során is milliók és milliók haltak meg, de ezek sem veszélyeztették sohasem az emberiség létét!

Én arról írok, hogy habár mindkét dolognak vannak nagyon komoly negatív és pozitív hatásai is az emberiségre nézve, a vallás nem veszélyezteti és soha nem is veszélyeztette magát az emberi fajt, a tudománnyal ellentétben! A tudomány olyan dolgokat ad a felelőtlen emberiség kezébe, ami simán végzetes is lehet! Érzékeltetve, nem mindegy, hogy a kisgyerek egy csuzlival játszik, vagy egy rakétavetővel! Mindkettőtől szenvedhet károsodást, ez igaz!

2011. szept. 28. 20:57
 12/26 A kérdező kommentje:

Én sem fekete-fehérben szemlélem a világot, de azokkal akik itt a tudományt és annak képviselőit "ártalmasnak" tartják, nem értek egyet. Azért nem, mert szerintem a vallás ezerszer veszélyesebb. Mégpedig azért, mert az élet alapvető és legfontosabb kérdéseire ad választ, amit az elvakult hívek készséggel el is hisznek. Még ölnek is érte. Hiszen miért érdemes gyilkolni, mészárolni, ha nem a legvégső igazságért? (lásd iszlám) Nehogy azt gondolja itt bárki is, hogy egy iszlamista vagy egy fundamentalista keresztény ne robbantaná fel akár az egész bolygót a saját igazáért. Ne magyarázza nekem senki az ellenkezőjét, mert én annó keresztény voltam és gondolkozás nélkül meghaltam volna Istenért. Sokan szerintem el sem tudják képzelni egy igaz hívő agyát, olyan mint a kábítószer, mint egyfajta drog. Kit érdekel a bolygó, ha a túlvilágon jó lesz? Ebből indulnak ki a vallásosak, és ezért robbantanák fel az egész bolygót, akár.

Akik itt a bolygó túlhasználásáról írnak, meg, hogy ilyen-olyan az ember, azok nem számolnak azzal, hogy maga a természet is ilyen egy-két példától eltekintve. Az élet mindig a korlátokig terjeszkedik, addig amíg falba nem ütközik. Az emberiség is majd, akkor fog észhez térni, ha majd nekiütközik ennek a korlátnak, eddig ez mindig így volt a történelemben. Abban meg nem hiszek, hogy elpusztítjuk a világot, már a kubai rakétaválságnál is megtörténhetett volna, de mégsem történt, mert nem elvakult vallási fanatikusok voltak olyan pozícióban.

Ez a véleményem.

2011. szept. 28. 21:46
 13/26 anonim ***** válasza:
97%
20:44-es vagyok, ismét Ebcsontnak válaszolnék elsősorban. A tudomány bár képes lenne elpusztítani az emberiséget, eddig ilyen nem történt. A vallások is képesek ugyanerre, a kettő nem választódik el élesen egymástól. Vallásos fanatikusok (butaság azt hinni, hogy az iszlám erőszakos: nem az, csak bizonyos nézetek, ahogyan a kereszténységben is voltak és vannak nézetek, melyek igencsak erőszakosak, nem tisztelik az emberi életet) a tudomány segítségével emberek százait gyilkolhatják meg. Most akkor a tudomány vagy a vallás ölt? Bár a tudomány szolgáltatta az eszközt, a vallás volt a "felbujtó". A vallás kárt tehet a józan emberi értékrendben, ezáltal veszélyesebbé válhat, mint a tudomány önmagában. Ebben egyetértek a kérdezővel. Én is vallásos nevelést kaptam. Soha nem hittem Isten létezésében, Jézus feltámadásában, a Biblia szavában. Soha, gyerekként sem. Soha nem hittem a télapóban emg a nyuszikában, amikor az oviba jött a télapó a gyerekekhez, és mindenki izgatottan várta, én tudtam, hogy valójában nem létezik, de jó kis játéknak, érdekességnek tartottam. A vallást is. Egész addig jó, amíg nem tesz kárt. És ez igaz a tudományra is. De továbbra is úgy gondolom, hogy a vallás veszélyesebb lehet. Mint mondtam, ez alapjaiban torzítja el az emberi tudatot. Egy muzulmán terrorista a saját apját megölte, mert az feladta a hatóságoknak. Csapdába csalta. És ő szentül hitte, hogy ezzel felszabadította, megmentette az apját a hitetlenek hálójából, és jót tett. Önmagában a tudomány nem változtathatja meg a tudatot így, ennyire veszélyes mértékben... csak eszköz lehet. De azt mondom, hogy az emberekkel van baj. Azokkal, akik belemagyarázzák a Koránba, hogy Allah dicsőségére átatlanok százait meggyilkolhatják, és ezzel jobbak lesznek. A Korán nem állít ilyet. Azokkal, akik a tudományos fejlődést, az új eszközöket pusztító fegyverekké teszik. Az ember itt a fó baj, nem a vallás vagy a tudomány. Az ember, aki használja.
2011. szept. 28. 22:10
 14/26 anonim ***** válasza:
14%

"Még ölnek is érte."

A tudomány nevében talán nem öltek embert soha? (Ismétlem: tudomány nevében. Nem a tudomány ellen beszélek)

"meghaltam volna Istenért"

Én ma is meghalnék Istenért. De hülye nem vagyok, és nem fogom a mélybe vetni magam azért mert egy szektavezető azt mondja nekem hogy ugorjak le.

De sokminden másért is meghalnék. Például a szabadságért biztosan. Lehetséges, hogy a tudományért is. Vagy legalábbis kockáztatnám az életem. Talán meghalnék az emberiségért is. Ha lenne gyerekem, valószínűleg meghalnék érte is.

Egy nap majd rájösz egyébként, hogy bármilyen szép eszmét is találsz ki, mindig lesznek gonosz, és/vagy buta emberek akik felsorakoznak mögé, és megmérgezik az egészet. Az ateizmussal is így van ez, a vallásokkal is, és mindenféle izmussal.

2011. szept. 28. 22:40
 15/26 anonim ***** válasza:
78%

Kapcsoltassuk le magunkat a közműről, termesszünk, tenyésszünk, imádkozzunk! Csináljunk sok-sok ugyanerre hivatott gyermeket, majd nézegessük a legújabb kori, jól öltözött adósrabszolgákat fejcsóválgatva!

Vagy ne? :)

2011. szept. 29. 11:36
 16/26 anonim ***** válasza:
87%

Én is vallásos neveltetést kaptam, "ne akarj megtudni semmit, a hit mindenre elég". A vallások külső kényszer nélkül nem fejlődtek volna a mai állapotukba, már amennyire haladónak lehet nevezni a mai egyházakat.

A tudományos ismereteknél meg elég akár egyetlen kíváncsi kísérletező ember a felfedezésekhez.

A vallás csak filozofál, a tudomány kutat.

2011. szept. 29. 16:25
 17/26 anonim ***** válasza:
79%

Még annyit h a vallásossághoz gyakorlatilag meg kell erőszakolni a tudatodat, "önagymosást" kell végrehajtanod.

A tudomány meg olyan mint a villanyszerelés, ha kidolgozol vmi új módszert akkor ki is próbálhatod h működik -e.

Vallásnál ilyen nincs.

2011. szept. 29. 16:28
 18/26 anonim ***** válasza:
22%
Szánalmas vagy, előző. Melyik vallás tanítja hogy "ne akarj megtudni semmit"?
2011. szept. 29. 17:07
 19/26 anonim ***** válasza:
87%
Te vagy a szánalmas. Nem maga a vallás tanítja hanem ilyenné teszi az embereket.
2011. szept. 29. 17:25
 20/26 anonim ***** válasza:
29%

"Nem maga a vallás tanítja hanem ilyenné teszi az embereket."

umm, most elkezdhetném sorolni a vallásos tudósokat, de igazából egyszerűbb lenne az ateistákat felsorolni, mert ők kevesebben vannak.

egyébként meg magamat idézném:

"Egy nap majd rájösz egyébként, hogy bármilyen szép eszmét is találsz ki, mindig lesznek gonosz, és/vagy buta emberek akik felsorakoznak mögé, és megmérgezik az egészet."

azonosítod a vallás mögé felsorakozott buta emberekkel a vallást, és ez alapján ítéled meg.

2011. szept. 29. 19:58
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!