Tudtátok, hogy már feltalálták a villanykörtét ami 100. 000 óráig képes világítani?
Csak nem adhatták ki,sőt az egykori 2500óráig égő villanykörtéket is lecserélték és csak 1000óráig égő körtéket gyártanak.
A nyomtatókba pedig egy szerkezet van,ami miatt bizonyos lapszám után elromlik a nyomtató.Egy városban pedig van egy körte,ami több mint 100 éve világít.
Erről és hasonlókról szól a Villanykörte összeesküvés c. film.
Érdekes nem?
De egyáltalán nem számít, hogy az adott eszköz naprakész vagy sem, mert nem az újdonság a lényeg, hanem a működőképesség. Ha pl valaki egy 15 éves mobilt szeretne használni, mert szereti, akkor tehesse meg, és ne kelljen arra számítania, hogy az már az első 3 évben használhatatlanná válik. Hiába vannak ma Full HD TV-k, ha valakinek csak a 80-as évekbeli TV-re futja, és nem kell neki újabb. És azok a TV-k még jobbak voltak javítás szempontjából(nem minőség szempontjából), mert kevesebb szaktudással is meg lehetett oldani a kisebb problémákat. Ezt ma már sokkal nehezebb megtenni, jobban a szervizre van utalva az ember. A lényeg az, hogy ha egy elektronikában nagyon penge belenéz egy ilyen TV-be, akkor meg tudja mondani róla, hogy nagyjából hány évet fog élni, és az nem lesz túl sok. Tehát a gyárak nem aszerint tervezik a készüléket, hogy mire használjuk majd azt 20 év múlva, hanem aszerint, amit itt korábban említettek, hogy nagy valószínűséggel addigra úgyis újat venne a vásárló, tehát nem érdekük azt tartóssá tenni. Csakhogy ez kétélű fegyver, azokat érinti érzékenyen, akik mégsem esnek bele a 3-4-5 éves hibátlansági tartományba. Ha azt veszem, hogy van egy 20 ezer forintos, 2 éves mobilom, ami már csak könyörgésre működik rendesen, akkor észre lehet venni, mi ezzel a probléma: nem mindenki cserélné le szükségszerűen a mobilját csak azért, mert nem a legújabb.
Nem mindenki dobja ki a TV-t, mert nem plazma, nem mindenki vesz új pendrive-ot, mert csak 4GB-os, és nem mindenki vesz új HDD-t, mert hatalmassá vált arra az esély, hogy mondjuk 1 TB adat egyik napról a másikra elvész anyaghiba miatt.
Szóval ez a baj azzal a szemlélettel, hogy ha már régi, úgyse használja majd senki, így nem kell hosszú távra tervezni. Így inkább a gyártók szándékosan rövidtávra terveznek.
nekem 4 éves (hoppá még működik) videókamerám van digitális videókazettás.
s meglepve látom, hogy nincs a boltokbnan egy darab laptop amin volna DV vagy a vele szinte azonos firewire port.
Sose terjedt el túlságosan, de már be sem építik a gépekbe, de mit tegyen az, akinek erre van szüksége a DV bemásolásához???
Vegyek új videókamerát, akkor is ha működik, csakmertt egyszerűen már nem lehet hozzá kompatibilis számítógépet venni?
a pendrivenál újab adathordozó eszköz a memóriakártya.
SD, XD, MicroSD meg mittomén milyenek vannak még.
Vagy egy USB-Firewire adapter.
14:25 ös vagyok. Azt a lámpát ÖSSZESEN 5x kapcsolták fel-le, New Yorkban van egy tűzoltóságon, a tűzoltók éberségét jeképezi. No mindegy.
A pendrive pont hogy egy naprakész adathordozó ezköz, ezzel hasonlítottam a floppy-t.
Van videokamerám, 8 éves (!) működik, csak már nem kapni bele semmilyen kazettát. Miért is?
Elavult technológia, keveset lehet felvenni nem túl jó minőségben, ezért a gyártó bolond lenne még régi sz@r technológiát gyártani (csak mert a bözsimarcsinéninek jó a 20 éves), mikor ott az új, amit meg is vesznek.
Ott van apu sátra, 15 éves, érekes, JÓ állapotban van.
Ott van a papám kocsija, 14 éves, nem használta, ÚJSZERŰ (!) állapotban van.
kb 10 éves számítógéppel neteznek anyukámék, tökéletesen működik, nekik a célra megfelel.
Viszont apu kocsija, amivel évi 80 000 km-t megy, az elég gyakran elromlik, érdekes módon.
Az én sátram már 3-4 év után elég ramatyul néz ki, egy sz.gépem pedig 5 év alatt tönkrement. De ezeket használtam is :-)
A dolgok használódnak, amikor használjuk őket miért olyan hihetetlen ez? Az anyagok korródálódnak, fáradnak az igénybevételtől, majd egy idő után tönkremennek, bármilyen hihetetlen.
A televíziókészülékről meg annyit, hogy 30 000 ért lehet kapni LCD TV-t. Nomármost, az árakat a kereslet-kínálat határozza meg, azaz jóval drágább lenne Marcsinéninek gyártani egy gagyi nehéz tévét, mivel arra alig lenne kereslet. (csak halkan zárójelbe jegyzem meg, hogy régen rettentő drága volt ám egy fekete-fehér lónyál is áám :-) Csak mert kevesen vették.
Pont, hogy a fogyasztói társadalom viszi lejjebb az árakat. Nagy mennyiségbe megéri olcsón gyártani, míg amit csak kis mennyiségben gyártanak az jóval drágább. Akkor aztán tényleg az lenne, hogy veszel egy TV-t 200 000 ért aztán csak 30 év múlva vennél újat :-) Persze az is elromlana, mivel a dolgok használódnak mint mondtam. Az akuumátorok zárlatosak lehetnek belül, a műanyag elfárad, eltörik, elkopik, a csapágyak szintén elkopnak, a textil kifakul, elnyúlik, stb.
Mellesleg nem az a típusú ember vagyok aki mindenből a legújabbat veszi, csak én elfogadom, hogy a vegyészmérnökök és a gépészmérnökök per pillanat nem azon vannak, hogy majd az UFO-k 100 000 év múlva GTA-zhassanak a számítógépemen :-)
"Viszont nemrég a láncfeszítőben egy filléresnek látszó műanyag alkatrész egyszerűen elolvadt"
Soké éve, mikor még nem lehetett minden sarkon mindent kapni, egy bringaalkatrészt csináltattam egy ügyes szerszámkészítővel, elküldte edzeni is, sokáig használtam utána. Ajánlom a módszert.
Egyébként met valszeg erről volt itt szó:
Akkor a villanykörtében van egy fajta elektronikai szerkezet, ami 1000 óra után tönkrevágja az égőt? :D
Vagy kevésbé ellenálló anyagot/mennyiséget használnak a készítéséhez?
Te alamit nagyon nem értelmeztél,ugyanis nem akkor használódik el az a nyomtató amikor már nem bírja tovább,agyon van használva,hanem amikor beleprogramozzák pl 10.000lapszám után kampec.
A másik meg,hogy egy sátor teljesen más és egy kocsi is...
Az az égő NEM 5x volt felkapcsolva,linkelném is neked,ha meglenne,de így meg gondolom nincs értelme győzködni,lehet nem is ugyanazt láttuk.Mindegy,ezen nem vitatkozok.
Utolsó válaszoló:igen,direkt úgy készítik,hogy hamarabb kiégjen.Sőt régen ezt tesztelték is és aki olyat gyártott ami 1000óránál tovább ég ,annak fizetni kellett:/
Én igenis örülnék,ha lenne egy villanykörtém ami 100.000óráig képes világítani:D
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!