Ha porcukorral készítem a limonádét, akkor miért lesz más az íze, mintha kristálycukorral lenne?
12:35 ös vagyok és aki megkérdezte kémikus vagy-e.
Én szoktam itthon darálni cukrot kávédarálón és annak is olyan íze van mint a bolti porcukornak,úgyhogy szerintem nem az adalékanyagoktól más az íze!Meg remélem is,h.nem raknak a boltihoz mindenféle nem odaillő dolgot!Ha valaki lisztet akar enni a cukorral majd tesz bele otthon!Persze a mai világban minden elképzelhető!
"Abban mindenki egyetért, hogy a darálással a molekulák nem nyíródnak el.
Szóba került még a hőhatás. A cukor magas hőmérséklet okozta változását úgy nevezik: karamellizáció"
Jó lenne, ha nem osztanád az észt olyan témában amiről fogalmad sincs.
Nem írtam, hogy a molekulát a darálás elnyírja. Az őrlés során az erő egy nagyon kis helyen hat. Abban a pontban nagy energia szabadul fel. Ez nem karamellizálja neked a cukrot, csak a környéken lévő 1-2 molekula törik szét. Mivel ez sok ezerszer történik, így megérződik az ízén, de nem alakul át az összes molekula.
Kicsit idegesítő amikor egy laikus akar a saját szakmámból kioktatni!
Ne idegeskedj, drága barátom!
Hanem gondolkodj!
Tudod, az Avogadro szám olyan borzasztóan nagy érték, hogyha néhány ezer bomlás történne is, az az összmennyiség egymilliárdod részének az egymilliárdod részét sem éri el.
Ezt a mennyiséget nem hogy ízérzékeléssel nem lehetne kimutatni, de a legmodernebb analitikai módszerekkel sem, esetleg spektroszkópiával.
És ha netán mégis bomlana, tájékoztass már bennünket légyszives, mint szakmabeli, hogy ezen bomlás során milyen vegyületek keletkeznek egészen pontosan, és azoknak milyen íze van...
"Hanem gondolkodj! "
Ne gondolkodom. Ha nem hiszed el, akkor beszéld meg az élelmiszer kémia professzorommal, aki ezt tanította nekünk.
Nézd, ez itt a tudomány rovat, és nem a vallás.
Ha gondolkodni nem szabad, hanem el kell hinni valamit - amit nem tudsz tudományosan alátámasztani, vagy az ellenérveket tudományosan cáfolni - akkor baj van.
És a konkrét bomlástermékekről sem tudtunk meg semmit a szakmabelitől.
Hát, erről a tudományos vitastílusról ennyit...
A mész a cukorgyártás legfontosabb segédanyaga (a kristálycukoré is).
Amikor keményítőt is kevernek az őrölt cukorba, azt cukorlisztnek hívják, és megkülönböztetik a porcukortól. (ez annak idején a Magyar Élemiszerkönyben leírták).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!