Mi a cukor vegyjele? Mi a vízben való oldódásának a reakcióegyenlete?
Melyik cukor?:) Glükóz, fruktóz stb...vegyjel nincs, ellenben vegyület-képlet van. De a legcélravezetőbb a szerkezeti képlet, mert a szimpla kémiai képlet nem mond el sokat a szerkezetről (fruktózés és glükózé pl uaz: C6H12O6).
Az oldódás fizikai jelenség, másodlagos kötések jönnek létre a vízmolekulák és a cukormolekulák között (pl. hidrogénhidak a sok hidroxil-csoport jelenléte miatt).
Első jól írja.
Többféle cukor van, C12H22O11 szacharóz (répacukor), laktóz, ill. egyszerű cukor a C6H12O6 glükóz, fruktóz.
A vízben való oldódásának nincsen reakcióegyenlete, mivel nem történik kémiai reakció, csak a szilárd cukor szétesik molekulákra.
Gondolom a szőlőcukoré kellene neked, a kérdésből kiindulva. Egyébként jól mondják felettem, sokféle cukor van.
Vegyjele nincs, képlete van, de az nem sokat mond. Sajnos nem tudom itt beszerkeszteni, a gyk hülye az ASCII-arthoz... :(
A vízben oldódás során gyenge másodrendű kötések alakulnak ki a hidroxilcsoportok és a vízmolekulák között. Ennek nincs egyenlete.
Tom,
Az összegképletet beírtuk már, reakcióegyenletekhez az is elég.
A szerkezeti meg ott van pl. wikin
Köszönöm szépen a válaszokat!
Valóban elírtam a kérdéstben..
Igazából még mi se tanultuk, gyanítom a szerves kémiához van köze, csak már egy ideje érdekelt, hogy mégis mi a képlete, meg az ilyenek.
Azt tudom hogy vízzel nem lép reakcióba, csakúgy, mint a só sem, viszont arra voltam kíváncsi, hogy mikké esik szét.
Pl. itt van a só+víz: NaCL + H2O = Na+ + Cl- + H2O, tehát szétesik ionjaira.
Nem tudom, csak gondolom, hogy a cukor (az a cukor, amit étkezésekre használunk fel, a sima mezei cukorrépából nyert kristálycukor) is valahogy így esik szét, vagy alkot kötéseket a vízmolekulákkal.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!