Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Hogyan oldódik gyorsabban a...

Tom Benko kérdése:

Hogyan oldódik gyorsabban a cukor, ha limonádét készítek?

Figyelt kérdés

A lehetséges sorrendek:

1) cukor; citromlé; víz; keverés

2) cukor; citromlé; keverés; víz

3) cukor; víz; keverés; citromlé

4) citromlé; víz; cukor; keverés

Állítólag a 3) a leggyorsabb, azonban a saját tapadztalatom szerint az 1). Másoknak? Esetleg magyarázat?


2011. aug. 18. 22:45
1 2
 1/12 anonim ***** válasza:
67%

önmagában az, hogy az összetevőket milyen sorrendben teszed, nem hiszem, hogy befolyásolná az oldódás sebességét.

a keverés azonban igen, mivel ha nem kevered, akkor a cukor körül egy telített "burok" keletkezik, amelyet csak a víz hőmozgása kever fel, ha kevered az elegyet, akkor ez a burok nem tud kialakulni, így a cukor gyorsabban oldódik.

2011. aug. 18. 23:24
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/12 anonim válasza:
55%
szerintem a 2-es mert a citromlé savas és abban jobban oldódik deh attól függ mien mennyiségben csinálsz limonádét mert lehet hogy telített lessz a citromlés cukor és rosszabul oldódik (az előttem adott választ 100%nak értékelném mert minden úgyvan)
2011. aug. 18. 23:57
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/12 anonim ***** válasza:

Én eleve nem hinnék senkinek aki képes leírni hogy "deh" és "mien".


Szerintem a cukor a leggyorsabban akkor oldódik, ha tisztavízhez keverjük, és utólag savanyítjuk, de itt maximum elvi szintű sebességkülönbségekről beszélünk (azaz a gyakorlatban nem fogod érzékelni). Ez tehát a 3-as megoldás, és már akkor is ezt gondoltam, mielőtt a kérdést végig olvastam volna.


Egy részről azért, mert a cukor önmagában nagyon-nagyon enyhén savss kémhatású, így savban nehezebben oldódik. Más részt pedig a tiszta oldószer mindig jobban oldja a dolgokat, mint ha már lenne benne valamilyen oldott anyag.


Valójában a limonádé készítésének idejét az is befolyásolja, hogy hányszor kell az edényekért nyúlni, azokt kinyitni-becsukni felvenni-letenni stb, és lehet, hogy az 1-es fajtában kevesebb a lépés, ezért gyorsabb lesz.

2011. aug. 19. 01:17
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/12 anonim ***** válasza:
A cukor cukorszirup, azaz már eleve oldott formában használva keveredik a legjobban, ezért használja így a legtöbb báros is.
2011. aug. 19. 08:41
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/12 anonim ***** válasza:
oldószer hőmérséklete, cukor fajtája (utolsó válaszoló írta) is meghatározó. én azt mondom, hogy glukóz-fruktóz sziruppal (izocukor) a leggyorsabb :)
2011. aug. 19. 12:14
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/12 anonim ***** válasza:

Attól függ, milyen tudományban kérdezik a kérdést.

A fizikai-kémia szempontjából amiatt támogatható a 3. válasz, mert a citromot/citromlevet általában a hűtőből vesszük elő, és hidegebb mint a víz.

Mivel az oldódás sebessége hőmérsékletfüggő, először a melegebb vízben kell keveréssel feloldani a cukrot és a hideg citromlevet csak utána érdemes beletenni.

Ellenkező esetben a citromlé hűt a rendszeren, és csökken az oldódás sebessége.


[Jó kiskapu a cukorszirup :-) tetszik az ötletességetek]

2011. aug. 19. 15:59
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/12 anonim ***** válasza:

a poén ezek után, hogy a citromlét nem kell hűtőben tárolni.

savas, és nem nagyon romlik.

az elméletet igazolja.. hogy mi nem ott tartjuk, és hosszabb idő alatt sem történik érzékszervi változás. sőt, a csapvíz hidegebb nála.

2011. aug. 19. 17:19
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/12 anonim ***** válasza:

Az 1)-es azert lehet tapasztalat szerint gyorsabb, mert a citromle hozzaadasa megnoveli az oldat terfogatat, ami az oldodas soran szerepet jatszhat. (ha nagyobb a terfogat, kisebb a koncetracio, oldodas gyorsabb)


Szoval lehet ragozni... :-D

2011. aug. 19. 20:45
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/12 A kérdező kommentje:

Nos, nekem pár ezer kísérlet elvégzése után az 1) a mérési hibánál nagyobb eltéréssel gyorsabb. A térfogatnövelés nem számít, mert vízzel mindig azonos szintig töltöm fel a poharat keverés előtt.

Eddig érdekes válaszok születtek.

2011. aug. 19. 22:25
 10/12 anonim ***** válasza:

Nekem ugy tuni, hogy a keveres a 2-es es 3-as esetben megelozi a terfogat kiegesziteset....


Ami meg bejatszhat az az idokulonbseg az egyes komponensek hozzaadasa kozott: tegyuk fel, hogy a vizet hozzatenni t ido, a citromlevet (kicsavarni a tetejet, majd visszacsavarni) legyen 2*t. Az, hogy a teljes terfogatot keverjuk es nem valamelyik komponenssel kevesebbet szinten gyositshat a folyamaton.


Ekkor a 4. egyertelmuen a leglassabb lesz, hiszen a cukor keves ideig erintkezett az oldattal a keveres elott. Ennel gyorsabb lesz a 2-es (feltetelezve, hogy a citromle terfogata kisebb, es a cukor oldodasa is rosszabb) Ennel meg gyorsabb lesz a 3-as, mivel a viz terfogata nagyobb es eleve gyorsabban oldodik benne, mint a citromos vizben. Ennel gyorsabbnak tunik az egyes, mivel mielott megkevernenk, mar elkezd a cukor oldodni a citromleben, majd a vizben. Ennel lehet, hogy a cukor, viz, citromle keveres meg gyorsabb....



Ja, mikortol indul az idomeres? :-D Az elso vagy az utolso komponens beletevesetol, vagy a keverestol?

2011. aug. 19. 22:52
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!