Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Az étkezési cukor hogyan...

Az étkezési cukor hogyan bomlik le?

Figyelt kérdés
A szacharóz (C12H22O11) hő hatására (ha jól emlékszem 160C°) lebomlik szénre, oxigénre meg hidrogénre, ami azt hiszem vissza alakul vízzé. Írjátok már le ezt kémiai egyenlettel!
2011. szept. 9. 15:12
 1/10 CMV ***** válasza:
Ha tényleg szénre, oxigénre és hidrogénre bomlik, akkor a C12H22O11 = 12 C + 5,5 O2 + 11 H2 egyenlet szerint kell megtennie, de eléggé elképzelhetetlennek tartom ezt 160 °C-on.
2011. szept. 9. 16:30
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/10 A kérdező kommentje:
Lehet hogy nem annyi.. nem emlékszem. Valahol 80-at láttam, de már én sem tudom. Vagy hogy értetted?
2011. szept. 9. 16:32
 3/10 CMV ***** válasza:
Csak az ütött szöget a fejembe, hogy ha 160 °C-on bomlik, akkor hogy tudták az olvadáspontját megmérni? Egyébként biztosan nem egy lépésben bomlik, hanem rengeteg köztes terméken keresztül (gondolj csak a karamellre pl.)
2011. szept. 11. 14:00
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/10 A kérdező kommentje:
Én a karamellt úgy fogtam fel, hogy csak azért sötét, mert apró szén részecskékre bomlott fel a cukor egy része.. xDD
2011. szept. 11. 14:10
 5/10 CMV ***** válasza:
Ha a karamell tényleg csak cukorból és szénből állna, miért lenne ilyen különleges íze? ;)
2011. szept. 11. 15:31
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/10 A kérdező kommentje:

Ez mondjuk igaz. xD

Am keresgettem Google-ön, de valamiért nem találtam az egyenletet.

2011. szept. 11. 19:22
 7/10 anonim ***** válasza:
71%

C12H22O11 + 12 O2 = 12 CO2 + 11 H2O


C12H22O11 --->(cc H2SO4 mint vízelvonó szer hatására)12C + H2SO4(aq)


A szacharóz nem bomlik le külön szénre, hidrogénre és oxigénre, még kis mennyiségben sem, különben a hidrogén: oxigén elegye robbanásveszélyes lenne...

2011. szept. 16. 21:59
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/10 A kérdező kommentje:
Hát de a szén ottmarad, nem? Vagy ha én kanálba melegítek szacharózt akkor nem marad benne semmi?
2011. szept. 16. 22:03
 9/10 anonim ***** válasza:
A karamellel kapcsolatban, mint élelmiszermérnök-hallgató: az nem más, mint az olvadék szaharóz kristályszerkezet nélküli alakja. Barna színét meg nem a kiváló szénrészecskék adják, hanem egyszerűen az olvadék más színű, mint a kristályos alak. Más anyagoknál is létezik ezAz ilyen nagyméretű szerves molekulák esetén elég sokat számít mind az anyag fizikai, mind egyéb tulajdonsága esetén, hogy van-e kristályrács, vagy nincs.
2011. szept. 16. 22:10
Hasznos számodra ez a válasz?
 10/10 A kérdező kommentje:

Mint amikor a kén megolvad igaz? :DD

De akkor tiszta szén egyáltalán nem keletkezik?

2011. szept. 16. 22:16

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!