Kezdőoldal » Tudományok » Egyéb kérdések » A tudomány mit mond arról,...

A tudomány mit mond arról, hogy milyen szülő nevelheti fel az árva gyereket? Tényleg árt a gyereknek ha melegek nevelik fel?

Figyelt kérdés
jan. 27. 10:23
1 2
 11/20 TappancsMancs ***** válasza:
100%
És (idézet!) még olyan is van, hogy "A család imádata csupán rasszizmus". Nagyon úgy fest, hogy nem csak gazdasági, politikai, klimatológiai gondok vannak, hanem társadalmi világnézetbeli is.
jan. 27. 13:24
 12/20 Psycho ***** válasza:
87%

Tappancs! Számodra mi a normális? Hogyan definiálnád a normalitást? Mi számít annak, és mi nem? Hol húzod meg a határt? Egyáltalán hogyan vizsgálnád?

Amit írsz, az egyébként tökre rendben van - a szélsőségeket ki kell zárni (alkoholista, mélyszegény, pszichiátriai eset, stb ne kapjon gyereket).

Na de mi a helyzet azzal, ha mondjuk van veszekedés a családban? Az belefér? Ha időnként megisznak egy pohár bort? Az még oké? Vagy már sok?

Mi az, aminek ki lehet tenni a gyereket és minek nem?

Mert ha mindent leszigorítunk, akkor

1) a büdös életben nem találsz olyan családot, ami ennek megfelelne

2) a gyerek sosem tanulja meg, hogy az egyes nehéz szociális helyzeteket hogyan kezelje.

+1 szempont:

Egyes országokban társadalmi norma az is, hogy meleg pároknak van/lehet örökbefogadott gyerekük. Akkor most ilyenkor van? Normális, vagy sem, ha meleg párnak van gyereke? Merthogy ez nem pszichiátriai kórkép, nem betegség. Szerintem a homoszexualitás normális. Más szerint nem. Kinek van igaza?

De meg is lehet fordítani a kérdést. Tegyük fel, hogy van egy meleg pár, akik jól szocializáltak, jól menedzselik a személyközi kapcsolatokat, szabálytudóak, lelkiismeretesek, stabil anyagi helyzetük van. Milyen kockázatot látsz abban, ha nekik lenne egy örökbefogadott gyerekük?

jan. 27. 16:30
 13/20 anonim ***** válasza:
0%

#12 "Szerintem a homoszexualitás normális. Más szerint nem. Kinek van igaza?"

Nem ő vagyok, de akkor itt meg én kérdezek, hogy NEKED mi a normális? Mert bár nekem semmi bajom nincsen velük, nem vagyok ellenük, támogatom a jogaikat, fogadjanak is örökbe, ha emberileg alkalmasak rá (lásd első kommentem), stb.

De az, hogy EMBERILEG normális egy meleg és ennek következményeként normális emberi jogok illetik, attól még maga a homoszexualitás nem normális. És én szerintem ez nem igazán vita tárgya, hanem biológiai tény.

Csak ugye mint fejlett, gondolkodó emberek, megtanultuk, hogy a normálistól való eltérés nem feltétlenül kell, hogy rögtön kiközösítést és halált jelentsen, mint ahogy azt a természet törvényei diktálják. Lásd: az orvostudomány segíti azokat, akik betegségben szenvednek és nyilván nem közösítünk ki amiatt senkit, mert például süketnek születik. De attól a süketség még nem normális dolog, szerintem ebben egyetértünk. A homoszexualitás sem az. Nem kell ettől megvetni őket, ettől ők nem érnek kevesebbet emberileg (ahogy egy süket sem), de nem kell tagadni, hogy nem normális dolog.

jan. 27. 16:59
 14/20 A kérdező kommentje:
Hát, az állatoknál is vannak melegek, de az is hogy felfalják a szülők a kölyköket... Ezzel az érvvel mivan?
jan. 27. 17:05
 15/20 anonim ***** válasza:
0%
#14 Azok egyszerűen kihalnak. És ez bizonyítja, hogy alapvetően nem normális. Mint mondtam: mi vagyunk kellően intelligensek ahhoz, hogy emiatt ne rekesszük ki őket, tehát társadalmi szempontból normális emberek, de genetikailag nem. Sajnos manapság ezt nem nagyon lehet leírni, mert rögtön meg van bélyegezve az ember, hogy homofób, pedig ez személyes véleménytől független.
jan. 27. 17:30
 16/20 Psycho ***** válasza:
100%

#13: Teljesen jogos a felvetés! Szerintem válasszunk külön két dolgot.

1: Biológiai normalitás.

Ebben az értelmezési keretben NEM normális a homoszexualitás. 100%-ig igazaz adok Neked. Ne akarjuk azzá tenni, mert nem az.

2: Szociális normalitás.

Ez alatt az emberi "ügyeket" értem, a társadalmi normákat, jogokat, stb, ami humán konstruktum. Szerintem ebben az értelemben véve viszont már normális.

Kb. ugyanúgy, mint a bőrszín.

Ez egy nem kőbe vésett valami, hanem egy fejlődő, alakuló, folyamatosan változó fogalmi keret. 300 éve a színesbőrűek sem voltak normálisnak tekintve. (Sajnos bizonyos embereknél, bizonyos helyeken ma sem) de biztos vagyok abban, hogy egyetértünk benne: a modern kultúrában annak illene tekinteni őket.

Ugyanez az érvem a homoszexualitásra is.

A fontos kérdés tehát: egy ilyen jogi kérdésben, hogy ki adoptálhat gyereket, és ki nem, vajon minek kell döntenie? A biológiai normalitás elvének, vagy a szociálisnak?

jan. 27. 18:21
 17/20 Mokuto ***** válasza:
100%

Nem árva vagyok, csak elváltak a szüleim. Őszintén szólva inkább nevelkedtem volna egy meleg pár gyermekeként, ahol lett volna egy olyan közeg amit otthonnak hívhattam volna.

Ha a két apuka/anyuka összezavarja a gyerek identitását, akkor ennyi erővel a hetero mozaikcsaládokat is üldözzük.

Egyébként pszichológiai szempontból a homoszexualitás párhuzamba vonható a gyermekneveléssel. A szamoaiak között kulturálisan elfogadott a homoszexualitás, és megfigyelték, hogy a homoszexuális férfiak szoros kapcsolatot ápolnak az unokahúgaikkal/unokaöccseikkel, nevelik és tanítják őket.

[link]

jan. 27. 23:36
 18/20 sadam87 ***** válasza:

"Azok egyszerűen kihalnak. És ez bizonyítja, hogy alapvetően nem normális."

1. Tudnál bármilyen tudományos forrást hozni, ami így explicite kimondja, hogy a homoszexualitás nem normális? Vagy csak definiálja biológiai értelemben a normalitást?

2. Gondolom azalatt, hogy a homoszexuálisok "kihalnak", azt érted, hogy nem nemzenek utódokat. (Kihalni fajok esetleg populációk szoktak.) Ennek kapcsán megkérdezném, hogy a hangyák dolgozóit normálisnak tartod-e?

3. A biszexualitást normálisnak tartod? Ebben az esetben nincs gond az utódokkal.

"1: Biológiai normalitás.

Ebben az értelmezési keretben NEM normális a homoszexualitás. 100%-ig igazaz adok Neked. Ne akarjuk azzá tenni, mert nem az."

Örülök, hogy ebben egyet értetek a 13. válaszolóval, de azért érdekelne, hogy pontosan mire is alapozod ezt? Mert ezt sajnos nem fejtetted ki.

jan. 28. 23:58
 19/20 Psycho ***** válasza:

#18, sadam87:

"Örülök, hogy ebben egyet értetek a 13. válaszolóval, de azért érdekelne, hogy pontosan mire is alapozod ezt? Mert ezt sajnos nem fejtetted ki."

Igazából a statisztikára, valamint a fajfenntartással kapcsolatos kontraindikációra alapozom.

Tudom, hogy ez az állatvilágban is létezik (ez egy megalapozott érv a normalitás mellett), de ha abból indulunk ki, hogy az élővilágban az egyedek létezésének/életének egyik, ha nem legfőbb célja a reprodukció, akkor ez hát... finoman szólva annak ellene megy. S bár lehetnek előnyei, ilyen szemmel nézve nem normális.

A másik (statisztikai dolog) pedig az előfordulási gyakoriság. Igen, van ilyen, de nem gyakori. Analógia: olyan is van, hogy mondjuk az állat nem megfelelő mennyiségű végtaggal születik, mégis életképes - gyanítom, őket nem címkéznénk normálisnak.

Valaminek a létezése tehát nem jelent rögtön, garantáltan normalitást (és persze azt sem, hogy ezt el kellene ítélni).

De voltaképpen akár így, akár úgy érvelünk, nem vonatkoztathatunk el attól a ténytől, hogy a normalitás fogalma humán konstruktum, ergo mindenképp "önkényes" lesz mi tartozik bele, mi nem, ergo ha így csűrjük-csavarjuk, az egyik tábornak lesz igaza, ha úgy csűrjük-csavarjuk, akkor a másiknak.

Az állatvilágot/biológiát meg ez biztosan nem érdekli :D

jan. 29. 11:42
 20/20 sadam87 ***** válasza:

"de ha abból indulunk ki, hogy az élővilágban az egyedek létezésének/életének egyik, ha nem legfőbb célja a reprodukció, akkor ez hát... finoman szólva annak ellene megy."

Tőled is megkérdezem akkor:

- a hangya dolgozókat normálisnak tartod biológiai szempontból?

- a biszexualitást normálisnak tartod?

"A másik (statisztikai dolog) pedig az előfordulási gyakoriság. Igen, van ilyen, de nem gyakori. Analógia: olyan is van, hogy mondjuk az állat nem megfelelő mennyiségű végtaggal születik, mégis életképes - gyanítom, őket nem címkéznénk normálisnak."

Ezt végülis többé-kevésbé el tudom fogadni. Nyilván azt szoktuk normálisnak tekinteni, ami gyakori.

Csak ez nem hiszem, hogy egzakt tudományos fogalom lenne. Én legalábbis nem tudok ilyen biológiai területű használatáról a kifejezésnek. Ti ellenben úgy írtatok róla, mint biológiai tényről, ami nekem ennek fényében kicsit meglepő, ezért írtam a kérdéseimet.

Két megjegyzés:

- Mekkora arányt kell egy tulajdonságnak elérni, hogy normális legyen? Az alábbi link szerint például Magyarországon az AB- vércsoportúak aránya 1%, a B- vércsoportúaké 3%. Ők sem számítanak akkor normálisnak?

[link]

- Ami egy adott időpontban ritka, az később gyakorivá válhat. Például az emberkialakulásakor elég ritka volt, hogy valaki felnőttkorban laktáz enzimet termelt, míg az állattenyésztés elterjedése óta ez a normális. (De ha már a lábak számát említetted: az ízeltlábúak evolúciója során előfordult egy párszor, hogy a nem normális lábszámú egyedek elég sikeresek lettek, az utódaik elszaporodtak.)

jan. 29. 17:47
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!