Kezdőoldal » Tudományok » Egyéb kérdések » Mi állítható az alábbi sorozat...

Mi állítható az alábbi sorozatról?

Figyelt kérdés
Az első tag pozitív egész. Ha egy tag páros, akkor a következő tag annak 3/2-szerese. Ha egy tag páratlan, akkor a következő tag az annál eggyel nagyobb szám fele.

tegnap 08:56
1 2 3
 21/30 A kérdező kommentje:

Ha egy sorozatnak minden tagja 1, akkor azt a matematikában konstans sorozatnak nevezik, és az nem egy szám.

A periodikus sorozat is sorozat.

Kíváncsian várom, hogy mi van a módosított sejtéssel.

tegnap 16:18
 22/30 anonim ***** válasza:

#20 "a pozitív és a páros között sem tudtál elsőre különbséget tenni"

Erős különbség van a "nem tudok különbséget tenni" és "rosszul emlékeztem" között. Én nyilván nem tévedhetek, nem felejthetek, nem emlékezhetek rosszul, ellenkező esetben fogyatékos leszek. Vagy az is lehet, hogy csak ezzel az alábecsüléssel és becsmérléssel próbálsz hitelteleníteni, mert tudod, hogy igazam van, de így talán kevésbé hiszik el mások neked. Ugye? :)

"attól az még számsor marad"

Hogy tud egyetlen tag sort alkotni, azt kérlek magyarázd már meg nekem.

sor főnév -t, -ok, -a v. (-ja)

1. Egymás mellett v. mögött elhelyezett egynemű tárgyak összefüggő, folyamatos rendje.

Nem tudom látod-e a mondatban megbújó többesszám jelét. Az a bizonyos -k az. Sort csak több dolog tud alkotni. Egy valami nem tud sort alkotni. Az egy az nem több. Az egy az csak egy. Az 1 az csak 1. Az "1" az nem számsor, hanem egyetlen számjegy. A számsort több számjegy alkotja. Egy számjegy nem alkot számsort.

Ennél visszamaradottabban nem tudom megfogalmazni, hát már jóformán gügyögök, mint egy újszülötthöz. Ha így sem megy, akkor én most tisztelettel elköszönök tőled.

tegnap 16:55
 23/30 anonim ***** válasza:

#21 Ebben igazad lenne, ha a számok fizikailag léteznének. Ha van egy 10 emberből álló sor, akkor én nem vehetek figyelembe csupán egyet, mert a többi 9 is létezik.

Egy számsor a valóságban nem létezik. Az csak egy koncepció. Az egyetlen fizikai megvalósítása az, ha mi leírjuk a számokat. A leírásnak (mint a matematika eszköze) megvannak a maga szabályai. Ezeket nem én alkottam, ne nálam reklamáljatok. A matematika szabályai szerint ismétlődő tagoknál csak az ismételt tagokat csak egyszer írjuk meg, aztán jelöljük az ismétlést. Egyetlen tag van leírva. Egyetlen tag létezik.

Beszélhetünk arról is, amit ti akartok, hogy azt az egy tagot leírjuk újra meg újra meg újra, de az matematikailag helytelen. Szabályszegéssel nem lehet felülírni a szabályokat.

tegnap 17:01
 24/30 A kérdező kommentje:

Ha valaki meg akarja tanulni, hogy a matematikában mi a sorozat:

[link]

tegnap 17:21
 25/30 anonim ***** válasza:

#22, egyelőre még "te kezdted" alaptalanul és pökhendien, hogy ki mit és mit nem tanult meg általános iskolában, szóval ne csodálkozz, hogy szembesítenek téged az alapvető hiányosságaiddal.

Segítek, mert még mindig képtelen vagy felfogni a lényeget; attól, hogy a sor 1-féle számot tartalmaz, az nem azt jelenti, hogy 1 darab tagja van, még akkor sem, ha nem írjuk ki az összes tagot. Tudod, fel lehet egyesével sorolni:

1. tag: 1

2. tag: 1

3. tag: 1, és ezt lehet a végtelenségig csinálni, tehát a sorozatnak VÉGTELEB SOK tagja van.

Egyébként meg szánalmas egy nyelvtandefiníciót hozni egy matematikai problémára, tekintve, hogy matematikai jelentése lehet eltérő egy szónak a hétköznapi jelentéséhez képest. Például a páros/páratlan függvény nem ugyanaz, mint a páros/páratlan szám, pedig a páros/páratlan szavaknak van hétköznapi jelentésük is.

tegnap 18:35
 26/30 anonim ***** válasza:

"és ezt lehet a végtelenségig csinálni"

Lehet, de matematikailag helytelen. :) Ismétlem magamat: "Ezeket nem én alkottam, ne nálam reklamáljatok."

tegnap 18:58
 27/30 anonim ***** válasza:

#26, mégis mi abban a helytelen? ...

És senki nem reklamál nálad, csak jelezzük, hogy hülyeségeket írogatsz.

tegnap 19:23
 28/30 A kérdező kommentje:

A helyzet az, hogy kevered a halmaz és a sorozat fogalmát.

tegnap 21:05
 29/30 anonim ***** válasza:
#28, én is ezt gyanítom.
ma 01:14
 30/30 A kérdező kommentje:
Jó messzire elkanyarodtunk. Mi a helyzet #8 sejtéssel? Esetleg talált valaki ellenpéldát?
ma 08:13
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!