Kezdőoldal » Tudományok » Egyéb kérdések » Mi állítható az alábbi sorozat...

Mi állítható az alábbi sorozatról?

Figyelt kérdés
Az első tag pozitív egész. Ha egy tag páros, akkor a következő tag annak 3/2-szerese. Ha egy tag páratlan, akkor a következő tag az annál eggyel nagyobb szám fele.

jan. 26. 08:56
1 2 3 4
 11/34 anonim ***** válasza:
#9 Igaz, rosszul emlékeztem. Ebben az esetben az 1 valóban jó, ha azzal kezdünk. Minden más esetben 2 loop.
jan. 26. 14:01
 12/34 anonim ***** válasza:
100%
Lefuttattam 7, 49 és 371 kezdőszámokkal is, csak hogy eloszlassuk a "páros szám" félreértésemet. Mindegyik 2 loop.
jan. 26. 14:04
 13/34 anonim ***** válasza:
35%

#6, nagyon sok dolog van, aminek te nem látod direktben a hasznosságát, de attól még van haszna. A kutatás pedig sosem haszontalan, mert soha nem tutdhatjuk, hogy az adott dolog milyen hasznos tudás alapköve lesz.

Ha jól gondolom, senki sem nézett utána az általam említett Collatz-sejtésnek, azért meritek ilyen magabiztosan kijelenteni, hogy mindig lesz benne 2-es.

jan. 26. 14:05
 14/34 anonim ***** válasza:
0%
#13 Nem olvastam el, mert ismerem. Megállja a helyét az a kijelentés, hogy mindig 2 ennek a sorozatnak a vége, vagy 4, 2, 1 az általad említettnek, mert nincs bizonyíték az ellenkezőjére. Amely állítást bizonyítékkal nem lehet megcáfolni a temérdek próbálkozás ellenére, az kellően stabil ahhoz, hogy igaznak tekintsük.
jan. 26. 14:20
 15/34 anonim ***** válasza:
0%

#14 Ez egyébként pontosan a tudományos elméletek alapja. Tudományokban nem nagyon beszélünk tényekről, csak elméletek vannak. A gravitáció is csak egy elmélet, mégis igaznak tekintjük. Egy tudományos elmélet abból áll, hogy folyamatos kritikák elé állítjuk és ha egyik kritika sem talál benne hibát, akkor igaznak tekintjük. A gravitáció erre jó példa. Akárhány kérdést vágunk hozzá, mindegyikre olyan választ ad, ami megegyezik a valóságban tapasztaltakkal.

Ezekre a számsorokra ugyanez igaz. Ki tudja hány millió számmal próbálkoztak már és mindig ugyanaz az eredmény. Egy bizonyos ponton el kell fogadni, hogy a konklúzió valós. Ahogy ezt elfogadjuk például a gravitációnál is.

jan. 26. 14:26
 16/34 anonim ***** válasza:
100%

#14, ezzel csak pont annyi a probléma, hogy te úgy vontad le ezt a következtetést, hogy az 1-re nem igaz, pedig az 1-et nem lett volna olyan nehéz megtalálni...

Egyébként a Collatz-sejtés is azért sejtés (és nem tétel), mert "nagy valószínűséggel" igaz, de eddig nem voltunk képesek sem bizonyítani, sem cáfolni, de attól még nem lesz automatikusan igaz, hogy nincs rá cáfolat. Erre egyébként van egy filozófiai gondolatkísérlet Russel teáskannája néven, olvass utána, ha érdekel a dolog.

jan. 26. 14:48
 17/34 anonim ***** válasza:
#16 Az 1-es téma csak egy félreértés volt, amit már tisztáztunk. Viszont annak az égvilágon semmi köze sincsen ahhoz, amiről itt szó van. Ugyanis ha 1-gyel kezdünk akkor nem is alakul ki számsor. Kezdünk az 1-gyel és ott meg is akadunk. Egyetlen tagból álló számsor az nem számsor, hanem csak egy szám. Én azt állítottam, hogy az ilyen SZÁMSOROK mindig 2 loopra végződnek. És ez továbbra is igaz. Az 1-nek ehhez semmi köze és az 1 ezt az állításomat nem cáfolja.
jan. 26. 15:04
 18/34 anonim ***** válasza:
71%

"Ugyanis ha 1-gyel kezdünk akkor nem is alakul ki számsor."

Szerinted. Mások szerint pedig az 1, 1, 1, ... pont ugyanolyan jogon számsor, mint bármelyik másik.

És, mint már írtam, attól még, hogy te állítasz valamit, amit eddig sikerült cáfolni, nem lesz automatikusan igaz.

jan. 26. 15:10
 19/34 anonim ***** válasza:
0%

Azt ismétlésnek hívjuk, nem számsornak. A matematikában ennek külön jelölése is van. Az ismétlődő számsort NEM írjuk a végtelenségig, vagy ameddig kedvünk tartja, csak hogy vitát nyerjünk az interneten, hanem az ismétlés első elemét jelöljük a megfelelő módon és további számokat nem írunk. Mivel az 1 esetében a legelső tag ismétlődik, ezért egyszer leírjuk, hogy 1 és jelöljük az ismétlést. További számjegyeket nem írunk.

Ezt nem én találtam ki és nem azért igaz, mert én azt mondom. Ez matematikailag így helyes. Általános iskolában tanultuk. Vagy talán nem mibdenki... De kellett volna.

jan. 26. 15:37
 20/34 anonim ***** válasza:

#19, jaj, de nagyra vagy magaddal, közben pedig a pozitív és a páros között sem tudtál elsőre különbséget tenni...

Ha van benne ismétlés, ha nincs, attól az még számsor marad, bármennyire is képtelen vagy ezt elfogadni.

jan. 26. 16:08
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!