Kezdőoldal » Tudományok » Egyéb kérdések » Mi állítható az alábbi sorozat...

Mi állítható az alábbi sorozatról?

Figyelt kérdés
Az első tag pozitív egész. Ha egy tag páros, akkor a következő tag annak 3/2-szerese. Ha egy tag páratlan, akkor a következő tag az annál eggyel nagyobb szám fele.

tegnap 08:56
1 2 3
 1/29 anonim ***** válasza:
100%
A sorozatról az állítható, hogy nem játszotta még a Netflix.
tegnap 09:44
 2/29 anonim ***** válasza:
100%

Ami elsőre feltűnik, az az, hogy:

1. Az első tagja pozitív egész szám.

2. A páros számokat mindig azok 3/2-e követi.

3. A páratlan számokat mindig az azoknál eggyel nagyobb szám felé követi.

Ezennel megallapitom, hogy ez bizony egy sorozat.

Ui: ez csak poén persze, mert a valóságban ez egy meglehetősen szar és rövid sorozat.

Például induljunk a 2-től. 2-vel kezdünk, akkor a következő tag a 3, amit a 2 követ. És loop.

Induljunk a 10-től. Azt követi a 15, utána 8, 12, 18, 27, 14, 21, 11, 6, 9, 5, 3, 2... A kettőről pedig már tudjuk, hogy loophoz vezet.

Nem tudom ugyan, hogy minden kezdőszám a kettőhöz és ezáltal loophoz vezet-e, de gyanús, hogy igen. Általános iskolásoknak egy kis érdekességnek jó lehet, de amúgy nem sok értelme van.

tegnap 10:33
 3/29 anonim ***** válasza:
#2, csak annyira nincs értelme, hogy vannak matematikusok, akik ilyen sorozatok vizsgálatával is foglalkoznak, lásd Collatz-sejtés.
tegnap 12:11
 4/29 A kérdező kommentje:

#2 sejtése:

Bármely első tag esetén tagja a sorozatnak a 2.

Igaza van?

tegnap 12:14
 5/29 anonim ***** válasza:
56%
#4, nincs, mert az 1-re mindig 1-et kapunk.
tegnap 12:21
 6/29 anonim ***** válasza:
0%
#3 Ja hát arról az idő- és pénzpocséklásról is megvan a véleményem. Attól, mert egyesek ezzel foglalkoznak, az nem azt jelenti, hogy ezeknek van bármi értelme. Értelem alatt én hasznosságot értek.
tegnap 13:39
 7/29 anonim ***** válasza:

#5 Ez nem érv ellenem, mert 1 nem lehet a sorozat tagja. Kizárólag kettő módon kaphatunk 1-et ebben a sorozatban:

1. Az a sorozat első tagja, de ez nem opció, mivel az első tag csak páros szám lehet. Ez kuka.

2. Ha visszafelé gondolkodunk, 1-et csak úgy kaphatunk, ha az előző tag is 1. Mert az 1 az páratlan, tehát +1 és usztjuk kettővel: azaz 1+1=2 /2=1. Tehát 1-et csak 1-ből kaphatunk. Amíg a sorozat első tagja nem lehet 1, addig 1 nem lehet része a sorozatnak sehogy sem.

tegnap 13:43
 8/29 A kérdező kommentje:

Akkor:

Bármely 1-től különböző első tag esetén tagja a sorozatnak a 2.

Így már igaz?

tegnap 13:44
 9/29 A kérdező kommentje:

Az 1. megállapításod nem igaz. Azt, hogy az 1 legyen az 1. tag, nem zárja ki semmi. Az sem igaz, hogy az 1. tag csak páros lehet.

tegnap 13:48
 10/29 anonim ***** válasza:

Lusta vagyok számolni, pár példát lefuttattam chatgpt-vel.

14-gyel indulva 8 lépésből jutottunk 2-höz. 84-gyel kezdve 70 lépés után jött ki a 2, a legmagasabb érték 4617 volt a 45. lépésben. 426-tal ugyanez az eredmény, de nem tudom hány lépés, mert megkértem, hogy ne listázza a lépéseket, mert egy kicsit hosszúak úgy a válaszai. :D

Egészen biztos, hogy fixen mindig kijön a 2 loop.

tegnap 13:59
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!