Mi állítható az alábbi sorozatról?
Ami elsőre feltűnik, az az, hogy:
1. Az első tagja pozitív egész szám.
2. A páros számokat mindig azok 3/2-e követi.
3. A páratlan számokat mindig az azoknál eggyel nagyobb szám felé követi.
Ezennel megallapitom, hogy ez bizony egy sorozat.
Ui: ez csak poén persze, mert a valóságban ez egy meglehetősen szar és rövid sorozat.
Például induljunk a 2-től. 2-vel kezdünk, akkor a következő tag a 3, amit a 2 követ. És loop.
Induljunk a 10-től. Azt követi a 15, utána 8, 12, 18, 27, 14, 21, 11, 6, 9, 5, 3, 2... A kettőről pedig már tudjuk, hogy loophoz vezet.
Nem tudom ugyan, hogy minden kezdőszám a kettőhöz és ezáltal loophoz vezet-e, de gyanús, hogy igen. Általános iskolásoknak egy kis érdekességnek jó lehet, de amúgy nem sok értelme van.
#2 sejtése:
Bármely első tag esetén tagja a sorozatnak a 2.
Igaza van?
#5 Ez nem érv ellenem, mert 1 nem lehet a sorozat tagja. Kizárólag kettő módon kaphatunk 1-et ebben a sorozatban:
1. Az a sorozat első tagja, de ez nem opció, mivel az első tag csak páros szám lehet. Ez kuka.
2. Ha visszafelé gondolkodunk, 1-et csak úgy kaphatunk, ha az előző tag is 1. Mert az 1 az páratlan, tehát +1 és usztjuk kettővel: azaz 1+1=2 /2=1. Tehát 1-et csak 1-ből kaphatunk. Amíg a sorozat első tagja nem lehet 1, addig 1 nem lehet része a sorozatnak sehogy sem.
Akkor:
Bármely 1-től különböző első tag esetén tagja a sorozatnak a 2.
Így már igaz?
Az 1. megállapításod nem igaz. Azt, hogy az 1 legyen az 1. tag, nem zárja ki semmi. Az sem igaz, hogy az 1. tag csak páros lehet.
Lusta vagyok számolni, pár példát lefuttattam chatgpt-vel.
14-gyel indulva 8 lépésből jutottunk 2-höz. 84-gyel kezdve 70 lépés után jött ki a 2, a legmagasabb érték 4617 volt a 45. lépésben. 426-tal ugyanez az eredmény, de nem tudom hány lépés, mert megkértem, hogy ne listázza a lépéseket, mert egy kicsit hosszúak úgy a válaszai. :D
Egészen biztos, hogy fixen mindig kijön a 2 loop.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!