Kezdőoldal » Tudományok » Egyéb kérdések » Hogyan lehet kiszámolni egy...

Hogyan lehet kiszámolni egy tekercsnek az induktivitását?

Figyelt kérdés
Volna 40 mm átmérőjű és 40 mm hosszú csőre feltekercselt 30 menetes réztekercsem, aminek szeretném kiszámolni az induktivitását. A rézhuzal átmérője 0.6 mm.

jún. 19. 23:40
1 2 3 4
 1/32 anonim ***** válasza:
83%

[link]

Házi feladatnak tünik a kérdés.

jún. 20. 00:21
 2/32 anonim ***** válasza:
63%

Ez tipikusan egy úgynevezett "bonyolult geometriájú" feladat, melyet nagyon nehéz analitikai pontossággal számolni. A hengeres tekercsekre megadott képletek csak "viszonylag hosszú" formákra adnak pontos eredményt (és vékony tóruszokra pontosat).

A gyakorlatban ezt a tekercsgeometriát úgy számolhatod ki a hosszú tekercsekre való képlettel, hogy kb. egy átmérőnyivel nagyobbnak veszed a "mágneses" hosszát a mechanikainál.

Viszont ha már megvan a cucc, akkor mindenképp mérd le, és a mérést vesd egybe a számítottal! A számított érték alapján tudod előre meghatározni a megfelelő mérési konfigurációt (segédkondenzátor mérete, meghajtó frekvencia, áram és feszültségviszonyok).

jún. 20. 01:33
 3/32 anonim ***** válasza:
63%

P.S.

A rézhuzal átmérője itt nem számít. A mérést tíz kilohertz fölött kell végezni, hogy a tekercs ellenállása ne legyen túl zavaró az induktivitásához képest. Én alapból 100 kHz - 1 MHz környékén mérnék meg egy ilyen tekercset.

jún. 20. 01:39
 4/32 anonim ***** válasza:
100%
Az én tippem 18 uH (mikro-Henry)környékére esik.
jún. 20. 01:52
 5/32 anonim ***** válasza:
40%

Javítás a 2. válaszhoz:

csak "viszonylag hosszú" formákra adnak megközelítőleg pontos eredményt

jún. 20. 03:27
 6/32 anonim ***** válasza:

Én - az előző válaszok írója (az egyes kivételével) - tegnap fáradt voltam, ezért csak ma jutott az eszembe, hogy 22 éve építettem egy berendezést, melyben pontosan ugyanilyen átmérőnyi magasságú tekercs volt, ezért arról visszaszámoltam a kérdéses "bolgár állandót". Az induktivitás mérési hibahatáron belül 2^0,5 (gyök kettő) faktorral csökken a hosszú tekercses képlet eredményéhez képest, nem pedig kettővel.

A kérdéses tekercs induktivitása így 25 uH-re adódik, kb. 10%-os pontossággal!

(A 74%-os - de választ adni nem tudó - entitás meg máskor ne prezentálja a személyi IQ értékét a piros mezőben feltüntetett számmal, mert nekem is megvan róla a véleményem, de azt a szabályzat értelmében nem írhatom ki ide.)

jún. 20. 13:25
 7/32 anonim ***** válasza:
A 74 %-os? :D
jún. 20. 18:57
 8/32 anonim ***** válasza:
#7 (18:57) - vigyorikám - neked mennyi jött ki a kérdéses tekercs induktivitására?
jún. 20. 19:04
 9/32 anonim ***** válasza:
Kérdező - megtudhatnánk végre, hogy mi az a csodálatos dolog amihez egy ilyen tekercs szükséges?
jún. 20. 20:52
 10/32 anonim ***** válasza:
46%
#8 mi köze van a számoláshoz annak, hogy szeretném megtudni, mi az a 74%-os, mivel az oldalon a szám máskor nem szerepel, csak az írásodban, te hülyegyerek?
jún. 20. 22:36
1 2 3 4

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!