Hogyan lehet kiszámolni egy tekercsnek az induktivitását?
Ez tipikusan egy úgynevezett "bonyolult geometriájú" feladat, melyet nagyon nehéz analitikai pontossággal számolni. A hengeres tekercsekre megadott képletek csak "viszonylag hosszú" formákra adnak pontos eredményt (és vékony tóruszokra pontosat).
A gyakorlatban ezt a tekercsgeometriát úgy számolhatod ki a hosszú tekercsekre való képlettel, hogy kb. egy átmérőnyivel nagyobbnak veszed a "mágneses" hosszát a mechanikainál.
Viszont ha már megvan a cucc, akkor mindenképp mérd le, és a mérést vesd egybe a számítottal! A számított érték alapján tudod előre meghatározni a megfelelő mérési konfigurációt (segédkondenzátor mérete, meghajtó frekvencia, áram és feszültségviszonyok).
P.S.
A rézhuzal átmérője itt nem számít. A mérést tíz kilohertz fölött kell végezni, hogy a tekercs ellenállása ne legyen túl zavaró az induktivitásához képest. Én alapból 100 kHz - 1 MHz környékén mérnék meg egy ilyen tekercset.
Javítás a 2. válaszhoz:
csak "viszonylag hosszú" formákra adnak megközelítőleg pontos eredményt
Én - az előző válaszok írója (az egyes kivételével) - tegnap fáradt voltam, ezért csak ma jutott az eszembe, hogy 22 éve építettem egy berendezést, melyben pontosan ugyanilyen átmérőnyi magasságú tekercs volt, ezért arról visszaszámoltam a kérdéses "bolgár állandót". Az induktivitás mérési hibahatáron belül 2^0,5 (gyök kettő) faktorral csökken a hosszú tekercses képlet eredményéhez képest, nem pedig kettővel.
A kérdéses tekercs induktivitása így 25 uH-re adódik, kb. 10%-os pontossággal!
(A 74%-os - de választ adni nem tudó - entitás meg máskor ne prezentálja a személyi IQ értékét a piros mezőben feltüntetett számmal, mert nekem is megvan róla a véleményem, de azt a szabályzat értelmében nem írhatom ki ide.)
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!