Kezdőoldal » Tudományok » Egyéb kérdések » Hogyan lehet kiszámolni egy...

Hogyan lehet kiszámolni egy tekercsnek az induktivitását?

Figyelt kérdés
Volna 40 mm átmérőjű és 40 mm hosszú csőre feltekercselt 30 menetes réztekercsem, aminek szeretném kiszámolni az induktivitását. A rézhuzal átmérője 0.6 mm.

jún. 19. 23:40
1 2 3 4
 21/32 A kérdező kommentje:
Igazából olyan törvényről még nem hallottam, ami megtiltaná egy szikratávíró készülék megépítését. A működtetése persze már nem minden esetben megengedett, mert zavarólag hathat más kommunikációs eszközökre (interferencia), illetve ha olyan frekvenciát használnék, amit már használnak valamilyen célra, akkor az veszélyeztethetné a biztonságot.
jún. 25. 21:45
 22/32 anonim ***** válasza:

Igen - ahogy írod - de én nem hiszem, hogy árnyékolt helyiségben fogod bemérni a cuccot, és hogy "kristálypontosan" fogja tartani azt a rádiózási sávot, melyre előtte az illetékes hivataltól engedélyt kértél - ugyebár?

😆😂🤣

jún. 25. 22:29
 23/32 A kérdező kommentje:

14

Ez a k tényező a k magtényező lenne?

júl. 25. 11:45
 24/32 anonim ***** válasza:
100%

23

Nem, ott az a k tényező a menetemelkedés / huzalátmérő arányától függő adat. Egyébként is légmagos tekercsről volt szó, ott nincs magtényező. Zárt, vagy ki légrésű magoknál (például fazékvasmagoknál) az AL értéket adják meg. Az induktivitás:

L=n²·AL, L nH-ben adódik.

Nyitott vasmagoknál (például hernyómenetes ferritmagoknál) adnak meg magtényezőt (K), az induktivitás:

L=(n/K)²

Ez csak egy közelítő érték, mert az induktivitás a vasmag helyzetétől is függ.

júl. 25. 12:19
 25/32 A kérdező kommentje:
Köszönöm a választ. Gondoltam, hogy hülyeséget fogok ezzel kérdezni, de az interneten keresgélve sajnos semmit sem találtam a k tényezőről vagy a hozzá tartozó grafikonról.
júl. 25. 13:14
 26/32 anonim ***** válasza:
100%
Mivel az a könyv már legfeljebb antikváriumban szerezhető be (de leginkább nem szerezhető be), este beszkennelem azt a grafikont.
júl. 25. 13:59
 27/32 anonim ***** válasza:

Vagy online tekercsszámító programot is lehet használni - például:

[link]

júl. 25. 14:06
 28/32 A kérdező kommentje:
Azt megköszönném. Hasznosak ezek az online programok, ha gyorsan szeretnénk eredményre jutni, de sokkal jobb érzés számomra, amikor magam számítom ki értéket.
júl. 25. 15:38
 29/32 anonim ***** válasza:
100%

Beszkenneltem, itt van:

[link]

[link]

[link]

[link]

[link]

[link]

A 680. oldalon van az a grafikon, amelyről leolvasható a korrektúratényező olyan tekercsekhez, amelyeknél a menetemelkedés nagyobb a huzalátmérőnél.

A 682. oldalon a (7) összefüggésben 10l szerepel 10L helyett helyesen: m=√[10L(4D+11l)]/D

júl. 25. 23:10
 30/32 anonim ***** válasza:
100%

Ja, a Magyari. Bocs, az 9 éve letölthető innen:

[link]

júl. 26. 09:31
1 2 3 4

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!