Hogyan létezhetnek más világok?
Elképzelhető-e a mai tudományos közösség számára az, hogy az emberi érzékelési lehetőségek kibővítve a műszeres érzékelési lehetőségekkel csupán a hatások kis hányadát vagy még annyit se képesek lefedni?
Lehetséges-e a tudományos állásfoglalások szerint, hogy más világok másfajta hatásokkal és így másfajta érzékelési lehetőségekkel léteznek?
Mivel ezek az általunk tapasztalható érzékelési formáktól eltérnek, ezért még csak elképzelési lehetősége se lehet ezekre vonatkozóan az embernek - elgondolásom szerint. Mivel minden mindennel összefügg (közvetlenül vagy közvetve), ezért van kapcsolat a világok között, de valószínűleg csak speciális módon.
Nos, mint lehetőség, elfogadhatók-e a tudomány képviselői számára a fentiek?
20
Érdekes kérdés ez a légből kapott ad-hoc fantáziaelképzelések dolog. Hallottam már olyanról, hogy filmben vagy játékban elképzelt fegyvert megvalósítottak, mert kitalálták, hogy hogyan. Valami ilyesmire gondoltam akkor, amikor az elképzelés megelőzi az észlelést.
Talán a "megalapozott elképzelés-észlelés-mérés" miatt tartják a hitbeli emberek földhözragadtnak a tudomány embereit, ugyanakkor bizonyos tudományos réteg mégiscsak meglátja a fantáziában a megvalósíthatóságot. (Csak "hangosan" gondolkodok :)
Az a baj, kérdező, hogy ezotériás módszerekkel viszonylag kevés dolgot fedeztek fel idáig.
Nézd csak meg, hogy az ezotéria pár 10000 éve alatt mennyi felfedezés volt.
Ezzel szemben a földhözragadt tudomány 200 éve egy kicsit másképp néz ki.
Remélem, látod a különbséget.
Ez ilyen álmodozás számomra. Viszont megrögzött öko csávóként: a sebességünk, rászánt időnk befolyásolja, hogy mit érzékelünk a világból. Ha valaki sétál, mást lát, mint ha biciklivel, kocsival megy el ugyanott. Nagy újdonságot mondtam :-D . Abból a szempontból, hogy a fűben, mohában mennyi minden történik párhuzamosan, míg mi a világunk egy részét már a virtualitásba helyeztük át. Ahogy szoktam támaszkodni egy kőkorláton, mindig örülök az azon száguldozó bíboratkáknak, hogy ők is futnak a maguk "boldogsága" után.
A madarak több színt látnak, és valszeg minden repülő/lebegő lény elég eltérően érzékeli a teret, mint mi, más a világa ebből következően.
A tudomány nyitottságát én inkább a rendszerelmélet, interdiszciplinaritás és a posztnormál megközelítés felé ösztönözném.
"Érdekes kérdés ez a légből kapott ad-hoc fantáziaelképzelések dolog. Hallottam már olyanról, hogy filmben vagy játékban elképzelt fegyvert megvalósítottak, mert kitalálták, hogy hogyan."
Pl. mely fegyverekre gondolsz? Fénykard meg lézerpisztoly a Star-Warsból?
Örülök, hogy ilyen viccesek vagytok :)
Örök problémám a feleségemmel szemben is, hogy én az összefüggéseket, a rendszert látom jól, a memóriám viszont gagyi. Emlékszem, hogy talán valamely youtube videóban (katonaiban) mondták, de hogy melyik fegyvernél, azt már nem. Talán a kamerával felszerelt, elfordítható csövű puskánál, de nem biztos.
Egyébként már többszörösen hasznos volt ezt a kérdést kiírnom. A válaszok is hasznosak voltak és a válaszok értelmezése során rátaláltam egy weboldalra, amely szintén hasznos lesz a számomra.
Azt hiszem, nagyjából megkaptam a választ arra, amiért feltettem a kérdést - köszönöm mindenkinek.
Hogy a tudomány kutatja-e az ismeretlent? Mi az hogy! Pontosan ez a célja, hogy az ismeretlenből ismertet csináljon.
Indult abból, hogy láttunk valamit, amit nem értettünk, ezért elkezdtük vizsgálni, hogy megértsük. Néha gondolatkísérletből indult, néha véletlen észrevételekből, de valamire alapozott volt a vizsgálódás, majd a jelenség feltárása, modellezése, abból a teória levonása, és rendszerbe foglalása, vagyis: a tudás megszerzése.
Mindezt úgy, hogy nagyon alapos, nagyon megfontolt, nagyon óvatosan megtervezett, átgondolt, és ezért jól működő tudományos módszertani megközelítést épített a megismerés köré.
Pontosan tudott tehát, hogy miképp lehet objektíven, validan, megbízhatóan vizsgálni a különböző kérdéseket, ergo nem lesz valakinek a saját benyomásaitól torzított az eredmény (a botrányoktól tekintsük el, persze vannak, de ne bonyolítsuk).
---
Ebben a folyamatban rengeteg olyan műszert fejlesztettünk ki, amelyek segítségével olyasmit is mérhetünk, amit a saját érzékszerveinkkel (és a valóságot igencsak torzítottan észlelő agyunkkal) nem érzékelünk.
A tudomány hipotéziseket állít fel, majd azokat kellő alapossággal teszteli. Ha a mérés alátámasztja a hipotézist, akkor az bizonyítást nyer, így beépítjük a meglévő elméletekbe, vagy egyenesen megváltoztatjuk azokat.
Ha nem, akkor elvetjük a hipotézist.
Namost az ilyen "párhuzamos világok" rettenetesen meredek feltételezés, ami rettenetesen perdöntő bizonyítékokat igényelne.
Ráadásul igencsak erőforrásigényes lenne a vizsgálata.
Miért költsünk olyan hipotézisekre csillió dollárokat, aminek még csak a gyanúját sem alapozza meg semmi (értsd: semmilyen olyan dolgot nem látunk, ami arra utalna, hogy léteznek ilyenek), ha ugyanazt - az egyébként erősen korlátos - költségvetést más, jóval megalapozottabb dolgok vizsgálatára is fordíthatjuk?
Mondhatom azt, hogy az én hipotézisem, hogy létezik az aranyszőrű eccavú, és kérekszépen 15millió dollárt, hogy az aranyszőrű eccavú detektáló műszert megépítsem, de khm... sok sikert ahhoz, hogy bárki is megadja ezt a pénzt.
Persze sarkított példa, de rávilágít a lényegre: senki sem értene velem egyet az aranyszőrű eccavú létezésében, ezért nem támogatnának a kutatásában.
Ugyanígy: senki nem lát reális esélyt az ilyen észlelhetetlen (vagy alig észlelhető) világok létezésére, ezért nem is kutatják.
---
Ha napvilágot látna valami olyan megfigyelés, ami semmi más egyéb (konzervatívabb) elmélettel nem lenne magyarázható, csak ilyen árnyékvilágokkal, akkor hidd el, vizsgálnák a kérdést.
Bocsi a hosszú válasz miatt, remélem kimerítő volt!
"A kérdés továbbra is az, hogy a tudományos közösség nyitott-e az ismeretlenre? Mennyire feltételezi a mai tudomány, hogy a megismeréseink a létező megismerhetőségek nagyon kis hányadát ismeri, ismerheti meg?"
Nyitott bizony, de nem akárhogy!
Minden marhaságra nem ugrunk, a természettudománynak van egy módszere, módszertana:
Ez ad választ a kérdésedre, ha gondolod, olvasd el!
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!