Kezdőoldal » Tudományok » Egyéb kérdések » Hogyan létezhetnek más világok?

Hogyan létezhetnek más világok?

Figyelt kérdés

Elképzelhető-e a mai tudományos közösség számára az, hogy az emberi érzékelési lehetőségek kibővítve a műszeres érzékelési lehetőségekkel csupán a hatások kis hányadát vagy még annyit se képesek lefedni?

Lehetséges-e a tudományos állásfoglalások szerint, hogy más világok másfajta hatásokkal és így másfajta érzékelési lehetőségekkel léteznek?

Mivel ezek az általunk tapasztalható érzékelési formáktól eltérnek, ezért még csak elképzelési lehetősége se lehet ezekre vonatkozóan az embernek - elgondolásom szerint. Mivel minden mindennel összefügg (közvetlenül vagy közvetve), ezért van kapcsolat a világok között, de valószínűleg csak speciális módon.

Nos, mint lehetőség, elfogadhatók-e a tudomány képviselői számára a fentiek?

jún. 13. 23:40
1 2 3 4
 31/37 anonim ***** válasza:
100%

Kérdező!

Ha szeretnéd, hogy valami olyan témát is vizsgáljon a tudomány, amit egyébként nem vizsgálna, azt is megteheted.

Ilyenkor neked kell fizetni a kutatást, és innen kezdve szabad az út, nincsen semmiféle tiltás.

Amerikában léteznek ilyen kutatások, például paranormális kutatások is.

jún. 15. 09:27
 32/37 A kérdező kommentje:

Tudom, hogy ez már nem közvetlenül kapcsolódik a kérdéshez, de egy kicsit vissza kell kanyarodnom az attól létező a létező, hogy észlelhető dologhoz.

A 2D, 3D, 4D helyett talán szemléletesebb a számítógépes játék világa téma.

Állítás: A számítógépes játék világa létezik. (adott, elindított példány)

Attól létezik, hogy van olyan létező, amely képes érzékelni (pl. játékos).

Mi által érzékelhető? Az által, hogy hatott a játékosra.

Újabb állítás: Egy dolog azáltal létező, hogy képes hatni valamely más létezőre. Ha a dolog nem képes hatni soha, egyetlen létezőre se, akkor nem nevezhető létezőnek. A létezés alapja tehát a hatás képessége.

Vélemény?

jún. 15. 10:04
 33/37 anonim ***** válasza:

"Ha a dolog nem képes hatni soha, egyetlen létezőre se, akkor nem nevezhető létezőnek."

Ez így megfoghatatlan.

Helyesen:

Ha a dolog nem képes hatni soha, egyetlen általad vizsgálható dologra se, akkor nem nevezhető vizsgálhatónak.

jún. 15. 10:17
 34/37 A kérdező kommentje:

Szerintem mindkettőnk megfogalmazása megállja a helyét. A különbség abban áll, hogy te a vizsgálhatóság szempontjából nézed a dolgot, én pedig a létezés szempontjából.

Példa: Azért, mert én valamit nem érzékelek, attól az még létező lehet, ha valamely létező érzékelheti (és itt nem csak az ember vagy egy élőlény érzékeléséről van szó). A lényeg, hogy a te asztalod létező - függetlenül attól, hogy én érzékelhetem-e.

Hogy mennyiben kapcsolódik ez a kérdéshez? Egy másik világ létező lehet - függetlenül attól, hogy az emberiség jelenleg képes-e azt érzékelni. A tudomány számára azonban egészen addig lényegtelen a másik világ létezése, amíg nem mérhető, azaz nincs olyan hatása, ami mérhetővé tenné.

jún. 15. 12:51
 35/37 anonim ***** válasza:

Oké, de akkor feltételezhetjük azt is, hogy rózsasznű egyszarvúk ugrálnak körülöttünk állandó jelleggel, csak épp mi nem vagyunk képesek érzékelni őket semmilyen módon. Meg millió mást is, törpék, sárkányok, békából lett királykisasszonyok, Shrek meg a Galaxis őrzői, Bóbita Mátyással a házimanóval táncol minden sarkon, körben az angyalok és hobbitok ülnek, stb-stb. Annyian vagyunk hogy el sem férünk, lépten-nyomon egymásba botlunk mindenféle fura lényekkel meg szuperhősökkel, csak épp nem érzékeljük.

Most őszintén, van valami értelme, semmilyen módon sem érzékelhető világokat feltételezni, azon kívül, hogy unatkozunk, egyedül vagyunk, és tenni akarunk ez ellen valamit?

jún. 15. 13:58
 36/37 anonim ***** válasza:

Kérdező, ez a különbség az ezotéria és a tudomány között.

Az ezotéria bármit el tud képzelni - a tudomány pedig szállítja a kézzelfogható eredményeket.

Neked melyik a fontosabb?

jún. 15. 14:27
 37/37 A kérdező kommentje:

Nekem a teljes valóság a fontosabb!

Azonban a teljes valóság nem feltétlenül azonos azzal amit érzékelünk, tehát én azt is szeretném érzékelni, amit jelenleg ugyan nem érzékelhetek, de az ember képes érzékelni (még az életében).

Elfogadom az álláspontotokat! Szóval én csupán egy kicsit a tudományos közösség szemére voltam kíváncsi. Értelek titeket és elfogadom a szemléletet. Köszönöm a hozzászólásokat!

jún. 15. 15:20
1 2 3 4

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!