Mi történik tészta főzésekor?
Csak megpuhul vagy valami más is történik?
Eltekintve az állagtól: Ha hideg vízben tésztát áztatok (sokáig), ugyanazt érem el vele, mintha főzném?
Megváltozik a keményítő struktúrája, ezért irreverzibilisen megköt. Részlegesen hidrolizál és így dextrin lesz belőle:
Hideg vízben csak szétázik a száraztészta lisztre - ha nem volt gyárilag megpörkölve, mint a zacskós-levesekben - de soha nem lesz kötött tésztaállagú.
A néhány perces duzzadási idő elteltével és közel a víz forráspontjánál viszonylag hirtelen bizonyos irreverzibilis változás áll be a keményítőszemcsékben.
Főztél már pudingot?
Igen, főztem már pudingot. Így nagyon érthető! Nagyon szépen köszönöm mindkettőtöknek a válaszotokat!
"közel a víz forráspontjánán" - Ha tehát úgy 90 fokos vízbe bele teszem a tésztát és úgy még egy percig melegítem – mert ugye a tészta felvesz belőle valamennyi hőt –, meg hagyom állni is, akkor gyakorlatilag ugyanazt érem el, mintha az előírás szerint x pedig főzném?
Azt esetleg tudjátok, hogy az emésztésre milyen hatással van az így (tehát főzéssel) készült tészta a hideg vizes áztatáshoz képest?
A tészta állagán látszik, hogy mikor elég a főzés, ezért nem kell belőle tudományt csinálni. Mindig forrásban levő vízbe szórjuk bele a száraztésztát, hogy megakadályozzuk a szétmállását, és a legnagyobb teljesítménnyel újra felhajtjuk a forráspontig. Utána fenntartó hevítésre váltunk és néhány percig várunk a tészta megfelelő szétpuhulására. Nem felejtünk el fedőt használni, mert a szabad vízfelszín hőleadása óriási.
A főzővíz besűrűsödik, így azt jól le kell öblíteni a végén. Ha később fogyasztjuk el a kész tésztát, akkor érdemes bezsírozni, hogy ne tapadjon össze.
A vizes áztatáshoz képest kissé csökken a cucc tápértéke. Minden hőkezelés károsítja a tápanyagokat.
Azért "'csinálok belőle tudományt", mert erdőben való tartózkodás alkalmazával gázzal is szoktam főzni és akkor nem mindegy, hogy mennyi gázt használok el, mert rendkívül drága a kis méretű kemping gázpalack.
Köszönöm válaszodat, hasznos volt!
Azonban az emésztéssel kapcsolatos kérdésre nem kaptam választ.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!