Kezdőoldal » Tudományok » Egyéb kérdések » Nyári vagy téli időszámítás...

Nyári vagy téli időszámítás állandósítása lenne előnyösebb?

Figyelt kérdés

Lehet nem ez a legmegfelelőbb kategória a kérdésnek , de nézzétek el nekem.

A nyárit vagy a télit preferálnátok?

Én személy szerint a nyárit, mert energiafelhasználás szempontjából sokkal jobban megérős, turisztikai szempontból a hosszabb nyári esték előnyösek , a hajnal 2.30kor elkezd pirkadni, háromnegyed négykor meg már teljesen világos van, az irrealis+ sokan panaszkodnak, hogy télen délután korán van sötét. A Nap tényleges járásával pedig egy minimálisan, de inkább szinkronban mozog.

2023. nov. 9. 13:39
1 2 3
 21/28 TappancsMancs ***** válasza:
74%

Az lenne a kérdés, hogy okés, akkor valóban nyáron az emberek tovább vannak kültéren, mint télen. Ez nyilván igaz. De itt most nézzük ne a napközbeni számot, hanem az este 8-9 óra körüli időt. Este 8-kor, vagyis átállítva 9-kor ténylegesen hányan vannak kültéren a magyar népesség 9 millió lakosából? Csak azért, hogy esetleg nincs benne a többség. Vagy tényleg az emberek több mint fele nyáron esete 9-kor grillezik, a teraszon ül, csónakázik, kirándul, úszik a medenécben, sétál a városban, horgászik, focizik vagy korcsolyázik, kerészkedik és effélék? Csak akkor tényleg ez hány fő lenne végül is?

kerekparosklub.hu:

[link]

[link]

2023. nov. 9. 23:29
 22/28 TappancsMancs ***** válasza:
67%
Amúgy én a télire szavazok, de a legfontosabb, hogy állítás az tényleg ne legyen.
2023. nov. 9. 23:30
 23/28 hakapeszimaki ***** válasza:
49%
TappancsMancs Azért világosodik 4:00-kor mert nyári időszámítás van! A téli időszámítás,egy órával hátrébb van,tehát nyáron,bizony már 3:00 óra körül világosodna,júniusban!
2023. nov. 12. 00:58
 24/28 hakapeszimaki ***** válasza:
64%
4/23 2SÜ Te tudod,vagy én,hogy engem mi idegesít jobban? Igen is,hogy a délután 4 órai sötétedés idegesít!
2023. nov. 12. 01:05
 25/28 anonim ***** válasza:
74%
Én szertem azt júniusban mikor délutános műszak után jövök ki a gyárból este 10 után és a nyugati égbolton látszik, hogy még nem sötétedett be egészen.
2023. nov. 12. 08:23
 26/28 2*Sü ***** válasza:
54%

#24 > > 4/23 2SÜ Te tudod,vagy én,hogy engem mi idegesít jobban? Igen is,hogy a délután 4 órai sötétedés idegesít!

Akkor vezessük be, hogy az időt ne órában és percben, hanem millinapban mérjük. 1 millinap kb. 86,4 másodpercnyi idő. Így holnap a Nap Budapesten nem délután 4 óra 11 perckor fog lemenni, hanem 674,31 millinapkor. Így, mivel nincs óra, nincs délután 4 óra sem, ha nincs délután 4 óra, akkor nem fog zavarni, hogy a délután 4 órakor sötétedik, mert soha nem lesz a továbbiakban délután 4 óra.

Oké, hogy ugyanúgy sötét van a munkaidőd letelte pillanatában, de hát ugye téged nem is ez zavart, hanem az, hogy a 4-esre mutat a kismutató az órán. Márpedig ha nincs óramutató, más skálán, más mértékkel mérjük az időt, akkor nem marad semmi, ami zavarna. Probléma megoldva.

2023. nov. 13. 00:12
 27/28 hakapeszimaki ***** válasza:
71%
26/26 SÜ A társadalom az óra szerint él,tehát igen is számít,hogy mire mutat a kismutató az órán! Ha remeteként élsz az erdő közepén,a társadalomtólfüggetlenül,akkor mérheted millinapban,az órákat és a perceket,de így nem! Ez egy megszokás,ha én megszoktam,hogy este 11-ig nem alszok,akkor miért legyen már sötét,este 8-kor? Miért én változtassak a szokásaimon,mutasson az óra is 11-et,mikor besötétedik! Ennyi!
2023. nov. 17. 01:25
 28/28 2*Sü ***** válasza:
71%

> Ez egy megszokás

Az ember meg eléggé tiltakozik a változások ellen, viszont nagyon hamar szokásává változik, ami régen nem úgy volt. Anno pl. hogy harcoltak az új GYK kinézete ellen, mert hogy a régi mennyivel jobb volt. Most nem panaszkodik senki, de ha visszahoznák a régit, mindenkinek zokogna.

Középiskolában 7-kor keltem. De a nyári szakmai gyakorlatokon 5-kor. A főiskolán jó, ha 10-re felkeltem. Aztán kötetlen munkaidejű távmunkában szokásommá vált 9:00(±1 óra)-kor kelni. Volt néhány év, amikor be kellett mennem, akkor 7:30-kor keltem. Aztán újra távmunka, megint 9:00 körül keltem. Most a fiam rendszerint felébreszt 7:30-kor. Volt időszak, amikor kora délután aludtan 1–1,5 órát. Most erre nincs módom. Volt időszak, amikor a munkaidőmet kettéosztottam egy délelőtti, meg egy késő délutáni szakaszra, így kora délutántól – vagy déltől – sötétedésig tartott a szabadidőm. Sőt volt, hogy alapvetően este kezdtem el dolgozni.

De minden ember életében történnek változások, amik lazán hoznak 1–2 óra eltolódást az életében. (Oké, talán nem annyira markáns változások, mint esetemben, de vannak. Új munkahely, új élethelyzet…) Sőt egy nyaralásnál vagy mondjuk ünnepek alatt is lazán felveszünk egy teljesen más életritmust, majd lazán visszatérünk a régihez, mikor kell. Aki egy átlagos hétköznapon 10:00-kor fekszik, és 5:00-kor kel, lazán, zokszó nélkül felrúgja ezt szilveszterkor.

Másik oldalról a társadalom is változtatott az életritmuson az elmúlt évtizedekben. A rendszerváltás előtt – ha kellett, ha nem – egy csomó helyen 8:00-kor nyitott mondjuk egy ruházati bolt. Hogy órákig nem volt egy vevő sem, az nem érdekelt senkit. Ma meg – így, hogy számít az, hogy megéri-e nyitva tartani korán reggel – sok helyen 9:00-kor nyitnak, sőt van, ahol csak 10:00-kor. Régen 19:00-kor volt az esti hiradó, ma jellemzően 18:00-kor. Úgy változott meg az ideje, hogy szerintem különösebben fel sem tűnt.

Szóval igazad van, valóban van egy megszokás, és elég erős ellenállás is a változással szemben. Pedig nem kellene így lennie, van módunk változtatni, és ha kellő motiváció van – sokan kezdenek panaszkodni, hogy sötét van, mire végeznek a munkahelyükön –, akkor lesz hozzá akarat is. Ha meg nem, akkor annyira nem is fontos a dolog.

~ ~ ~

Viszont változás mindenképpen lesz. Ha a téli időszámítást tartjuk meg, akkor azt kell megszokni, hogy nyáron – meg késő tavasszal, kora ősszel – mások a fényviszonyok, mint amit az óra által mutatott idő alapján megszoktunk. Ha a nyárit tartjuk meg, akkor télen kell megszokni ugyanezt. Ha már így is, úgy is lesz változás, egy csomó dolgot újra meg kell szokni, akkor ezzel az erővel akár már azon is tudnánk változtatni, hogy hogyan kapcsolódnak össze a napi rutinunk az óra számlapjával.

2023. nov. 18. 01:14
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!