Miért nagyobb a nyomás egy kerékpár gumiban mint egy autóéban?
Figyelt kérdés
Míg egy autógumiban 2,2bar nyomás van addig egy kerékpárban 3,4-3,8bar. Miért?2023. szept. 20. 21:32
1/8 anonim válasza:
Nyilván azért, mert más a felület/térfogat arány. A kisebb kerekek aránylag jobban terhelhetőek.
Viszont a kérdésben megfogalmazott állítás általánosan nem érvényes. Egy teherautó óriási kerekeiben is simán előfordulhat 7,5 bar, míg egy nehezebb útviszonyokra tervezett vastag kerékpárgumit sose fújhatnak 2,5 bar fölé.
2/8 anonim válasza:
Nem tudom, ti melyik bolygón éltek, felénk max 1,8 bar-ra szokás fújni a bicikligumit, és 1 alatt van, mikor eszembe jut, hogy kéne már belé megint fújni.
3/8 MolotovPunk válasza:
2/ Én meg terep MTB kerékpárt használok és a minimum nyomás a kerékben 2.5 bar kell, hogy legyen a maximum pedig 4.5-bar, tehát e közé szoktam fújni a gumit, nagyjából 4 barra mivel rühellem ha lapos a kerék. Egyébként országúti bringa kerékbe állítólag 7-8 bar is belefér, de az már más kategória, ott ugye nagyon vékony a kerék.
4/8 MolotovPunk válasza:
Egyébként sokféle kerékpárgumi létezik és nem mindegyikbe ugyanannyi bar kell, ezt jobb ha tudják a hozzá nem értők! Egy MTB vastag gumiköpeny nem egyenlő egy országúti vékony virsli kerékpár gumival.
5/8 anonim válasza:
Minél keskenyebb a gumi, annál több nyomás kell bele.
6/8 MolotovPunk válasza:
Igen, pontosan. Ötös válaszoló írja helyesen.
7/8 anonim válasza:
Szerintem és ez nem mond ellent #5-ös által írnak, mert kevesebb benne a levegő és ennek a levegőnek ki kell feszítenie a gumit, hogy azon a ponton, ahol érintkezik és terhelés éri ellen tudjon állni a rá ható erőknek. Ha laposabb lenne, akkor gondolom azért tudna benyomódni, mivel a levegő a többi részbe tudna még áramlani, hiszen ott nincs elég nyomás, ami visszatartaná ettől.
8/8 anonim válasza:
#7-esként még keskenység miatt feltehetően pontszerűbb erők érik a gumit, míg egy szélesebbnél ezek az erők jobban eloszlanak.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!