Kerékpáron ülve kb. hány voltos áram tud megrázni?
A esetben, amikor a vázat éri az áram?
B esetben, amikor engem?
A markolat jó vastag gumi, a cipőm is eléggé vastag talpú, a gumik pedig 2,25" szélesek, jó ballonosak. Gondolom ez is sokat közre játszhat.
A 400 kVolt-os feszültségű távkábelek úgy is megráznak, ha csak elmész biciklivel a közelükben. Ilyen nem sok helyen van amúgy, csak alállomásokon, erőművek közelében.
Ezen kívül pedig jóknak tűnnek az előttem lévő válaszok :)
Kösz a válaszokat!
Azt hittem majd fikázni fog mindenki, amiért hülyeségeket kérdezek, pedig nagyon is van valóság alapja!
Egy faluban élek, ahol az egyik paraszt jogot formált magának egy térképen is jelzett turistaút villanypásztorral való lezárásához!
Egyszerűen csak átmentem rajta biciklivel, a váz alját érte a vezeték.
Mindenesetre nem szeretném, ha megrázna. Utoljára akkor rázott meg, amikor eső után hozzáértem a fa oszlopához, de olyat üt, hogy összeszarja magát az ember...
Kérdező! Ezt a fazont inkább jelentsd fel, de ha nem, legalább a helyi jegyzőt értesítsd!
Amúgy engem is csípett már meg "áram" a biciklin, amikor olyan óriási vezeték alatt gurultam át. Egyik kezemmel nem a gumimarkolatot fogtam, hanem lecsúszott a kezem a kormányvázra, ott éreztem. Na azóta a nagyfeszültségű vezetékek előtt jó előre megnézem hol is érintkezem a bringámmal... :)
5.: Az a baj, hogy itt kiskirályok vannak. Belterjes az egész falu. A sok hülye meg baszakodik a villanypásztorával. Képesek megállni terepjáróval, aztán pedig bohóckodni a villanypásztor le-fel akasztgatásával. Ami még idegesítőbb, hogy tele van szarva az út. Tehenek, és lovak is vannak ott. Szelídek, de elém ugorhat véletlenül is.
Na mindegy is. Vezeték alatt hogy tudott megcsípni az áram amúgy? :D A fém vázban áram generálódott a mágneses mező hatására? NEm akarok hülyeségeket beszélni, szóval inkább be is fejezem :D
Egyébként az atomerőmű 4 darab távvezetéke alatt amikor elmegyek, ott aztán érezni a feszültséget. Kicsit olyasmi érzés, mint amikor műszálas ruhában érezzük a töltést. Gondolom az ember csak feltöltődik, és közvetetten kap az áramból, nem?
Sok tényezőtől függ. Alapesetben, ha a kerékpár nyergében ülsz és mindkét kezeddel fogod a gumírozott markolatot, akár 220 voltos feszültség alá is kerülhet a váz, nem fogsz belőle érezni semmi. Ha nyirkos az idő, ez már nem állja meg a helyét, mert áthúzhat a markolat is. Ha csak az egyik kezeddel fogod a kormányt, nem zárod az áramkört, így akár nagyobb feszültséggel is érintkezhet a váz, nem fogsz belőle érzékelni semmit.
Ha magasfeszültségű vezeték közelében kerekezel (pl egy vasútállomás perinján) és a bringa fém részeit fogod ott érezheted, hogy bizsereg, csíp az érintkezési pont. Bajod nem lesz tőle, csak kellemetlen. A levegőben levő elektromos töltés az, ami a jelenséget okozza. Bajod akkor lesz, ha az áramerősség lépi át az eü határt. Ha csak feszültség ér, abból maradandó károsodás nélkül el lehet viselni bármekkorát, csak minél mahasabb, annál jobban magad alá csinálsz, mert érzésre több, mint kellemetlen.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!