Most akkor hogyan irtaná ki az emberiséget a mesterséges intelligencia? Mindenütt erről olvasok, de semmi konkrétum. Egyszerűen nem tudom elképzelni, hogy egy szoftver, amit simán ki lehetne kapcsolni, meg tudná semmisíteni a civilizációnkat.
Ma legalább három helyen olvastam arról, hogy vigyáznunk kell, nehogy az AI megsemmisítse a civilizációnkat, és kiirtsa az emberiséget. Azonban semmi konkrétumot nem tudtam meg arról, hogyan tenné ezt meg az AI. Egyáltalán egy szoftver hogyan tudná szétzilálni az emberi fajt, ha egyszerűen egy gombnyomással meg lehetne állítani?
Nincs túltolva ez az egész? Vagy megint egy szenzációhajhász dolog az egész?
Mit gondoltok, hogyan semmisítene meg minket a mesterséges intelligencia?
"nekik csak viszonylag kevés emberi szolgára, ágyasra stb. lesz szükségük"
De hát én is azt mondom, hogy minden további nélkül ki lehetne irtani azzal a vírussal az emberiség háromnegyedét, anélkül hogy az elit életszínvonala ezt megérezné, AI nélkül is. Kétmilliárd szolgával is jól ellennének.
Meghaladja ennek a diskurzusnak a kereteit, ezért nem írom le részletesen, de sajtésem szerint a következő a helyzet:
Jelenleg egy olyan kapitalista világban élünk, amelyet az értéktöbblet elsajátítása révén történő profitszerzés mozgat. Az elsajátítható értéktöbblet forrása végső soron az emberi munka, még akkor is, ha erősen gépesített munkáról is van szó. (L. a Ricardo féle munkaérték elméletet.) Valamint a modern tömegtársadalmakban a tömeges fogyasztás is elengedhetetlen a gazdasági növekedéshez. Bár a tőkés elit nagy jólétben él, a jelenlegi gazdasági rendszer nem a tőkések életszínvolanára optimalizálja a gazdaság működését, hanem az értéktöbblet elsajátítására, a gazdasági növekedésre és a vállalati részvények értékének maximalizálására. Ez egy olyan gépezet, amiből egyelőre nem lehet kikapcsolni a termelés és a fogyasztás kulcstényezőjét, az embert. Ezért a gazdasági rendszer egyelőre nem kényszeríti ki a túlnépesedett emberfelesleg kiiktatását. Ez a válasz arra, hogy miért vagyunk még mindig 8 milliárdan, ahelyett, hogy 2 milliárdra, vagy 300 millióra lenne visszanyesve az emberi populáció mérete.
Véleményem szerint az AI azért fog ezen a helyzeten radikálisan változtatni, történelmi léptékben rövid időn belül, mondjuk évtizedes távlatban meghaladottá teszi a Ricardo féle munkaérték tételt. Az csak duma meg maszatolás, hogy az AI majd új munkahelyeket is fog létrehozni. Ha a nagy képet nézzük, akkor az fog történni, hogy ha az AI+gépek alkalmazása olcsóbb és hatékonyabb lesz mint az emberek alkalmazása, akkor azt fogják alkalmazni és nem az embert. Ahogy az emberi munka alkalmazása versenyképtelenné válik, visszaszorul és legfeljebb jelképessé válik, úgy válik meghaladottá a munkaérték elmélet. Ez azt jelenti, hogy a jelenlegi kapitalista világ szükségszerűen meg fog szűnni, de hogy mivé fog átalakulni, azt még nem tudom. Annyit tudok, hogy ha ebben az új AI posztkapitalista világban már gyakorlatileg nem lesz szükség az emberi munkaerőre, akkor talán az emberi fogyasztókra sem, és egyelőre nem lehet tudni, hogy milyen sors vár a feleslegessé váló embertömegekre.
Sejtésed alapvetően hibás, az értéktöbblet elméletet már régen meghaladták. Már ebben az elmaradott országban is sok magyar szerző magyar nyelvű könyv szól erről.
Ami a második bekezdésben áll, az pedig legalább 100 éve tudottan hamis. Mesterséges intelligenciával és anélkül is. A jelenlegi világ már rég nem kapitalista, csak a versenyképesség a hülyék etetése (ugyan mióta kell versenyeznie egy multinak), egy Google-nak, egy Facebooknak, hogy csak olyanokat említsek, amelyeket vélhetően elég sokan ismernek.
az új munkahelyeket pedig nem sejtelmes jövő időben, hanem múlt időben kell említeni. Ennek megértéséhez elegendő alap szakkönyvek elolvasása.
Kihalás pár éven belül.
Sok proli addig még melózik, kiég.
Kezdem sejteni, hogy hogy fogja az AI kipusztítani az emberiséget. Az első jelek már látszanak. A ChatGPT már most képes is pusztító szóvicceket kreálni. Öt humoros szóösszetételt kértem tőle, mire a következóket válaszolta:
1. Káoszbab - amikor a babfőzelékünk annyira folyós, hogy már inkább kaosz, mint étel
2. Kacsaszóda - amikor valaki összekeveri a kacsát a szódával, és kiderül, hogy az íze szokatlanul frissítő
3. Sünisajt - olyan sajtféleség, amelyet szúrósság miatt úgy kell enni, mint egy sündisznót
4. Unikornyák - amikor a bárányhúsból készült levesünkben véletlenül landol egy darab szivárványos szarvasmarha
5. Zoknimégia - amikor a mosógépben eltűnik az egyik zoknim, és azóta sem láttam - talán elátkozott lett?
Ez már majdnem a "funniest joke" kategória, l.: [link]
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!