Létrejöhet a jövőben a tudattal bíró általános mesterséges intelligencia?
Létrejöhet, de ahhoz még nagyon sok kell. Bárminek is, hogy felismerje a saját lelkét, nem beszélve arról, hogy a köveknek is van lelkük, rengeteg. Tehát, az AI jelenleg egy adatbázis, tudatosnak tűnik, de nem az, logikailag képes megoldani dolgokat, azért, mert van elég nyersanyag neki. A nyersanyag pedig a tudás összetevője, mégpedig az, hogy "Víz+Tűz=Pára" Például, tudja mi az a víz, tudja mi az a tűz, ebből pedig tudja mi következik. Ez hasznos lehet a nem ismert dolgok felfedezésére viszont, mivel képes a tulajdonságokat összevetni.
De, koncentrált tudásra van szüksége ahhoz, hogy tudata legyen valóban. Hogy őszinte legyek, fogalmam sincs, hogy pontosan, hogyan is működik ez a folyamat. A lényeg ott van, hogy összefüggésben legyen az a több száz-ezer lélek, amiket a kövek alkotnak. Utána lehetséges, bár ez még nagyon sok idő lesz.
Én beszélgettem ai-val a múlt héten.
Egyelőre nem tud valös idejű adatokkal szolgálni, nincsenek emlékei, nem tud képről véleményt mondani. Magyar nyelven csevegtünk,az tetszett,hogy milyen szépen fogalmaz.
Megkérdeztem tőle,hogy mit tud a szakdolgozatom témájáról (nyelvtan) butaságot válaszolt.
Még van hová fejlődnie.
3-as jól látja. Lehet olyan sakkprogramot írni, ami megveri a világ legjobb játékosait is, attól még a program soha nem fogja konkrétan tudni, mi az a sakk, és hogy ő éppen azt csinálja.
Annyi a plusz az MI-vel, hogy ő hozzáfér a sakkal kapcsolatos információkhoz az interneten, és kerek egész mondatokat tud neked összeállítani róla. De tudata ettől sose lesz.
Elősör tisztázni kéne, hogy mit értesz "tudat" alatt. Mi számít már tudatosnak és mi még nem. Határozd meg kérlek ezt a bűvös határvonalat.
(Spoiler Morgan Freeman magyarhangján: De végül nem sikerült neki.)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!