Kezdőoldal » Tudományok » Egyéb kérdések » Ha a mesterséges intelligencia...

Ha a mesterséges intelligencia veszélyes az emberiségre, akkor miért hozzuk létre?

Figyelt kérdés

2023. máj. 1. 08:29
1 2 3 4 5 6 7
 31/61 anonim ***** válasza:
100%
Egyébként nem én vagyok az Unabomber, nem vagyok a fejlődés ellen. De egyszerűen vannak olyan kérdések, amikor nem ártana pár nappal előre is gondolkodni, nem csak nyitott szájjal rohanni, remélve, hogy rózsaszín köd van előttünk, nem pedig F@szerdő.
máj. 4. 14:40
 32/61 anonim ***** válasza:
100%

"Az elővigyázatosság posztnormál tudománya

A tudomány manapság új és nehéz helyzetben találja magát. A hagyományos optimista kép minden szempontból kompromittálódott és problematikussá vált. A tudomány rendszere bizalmi, legitimitásbeli és végső soron hatalmi válsággal néz szembe. A tudománynak célszerűen két típusát tudjuk megkülönböztetni. A főáram redukcionista, és egyre inkább az iparhoz kötődik. Ezzel szemben a posztnormál megközelítés az elővigyázatosság elvét testesíti meg. Nyilvános vitán alapszik, és alapvető szerepet biztosít a „kiterjesztett véleményező közösségnek”. Arra az új keletű felismerésre épül, miszerint minden kutatást befolyásolnak az értékek, legyen szó akár csak az alapvető statisztikai szignifikanciatesztekről. Ez a megfelelő módszertan, amennyiben akár a rendszer bizonytalansága, akár a döntések tétje nagymértékű – ilyen körülmények között ugyanis a normál tudomány rejtvényfejtő megközelítése idejétmúlt. Mindez drasztikus kulturális váltást jelent a tudományban, amit sok tudós nehezen lesz képes elfogadni. Ám nincs visszaút – a posztnormál tudományt úgy értelmezhetjük, mint a demokrácia kiterjesztését korunk követelményeinek megfelelően."

[link]

máj. 4. 15:34
 33/61 anonim ***** válasza:
0%

"mi a biztosíték rá"

Ne haragudj: te tudsz olvasni?

Akkor => #29

máj. 4. 16:16
 34/61 anonim ***** válasza:
48%
Fejtsd ki kérlek. Biztos én vagyok ilyen nagyon hülye, hogy ebben semmi ilyesmit nem látok. Persze azon kívül, hogy "biztos minden nagyon-nagyon cukimuki lesz"
máj. 4. 17:36
 35/61 anonim ***** válasza:
100%
Én sem értem a 29. hozzászólást. Aki írta, valószínűleg nem fogta fel, hogy ha létrejön egy vagy több, az emberi intelligenciát jelentősen meghaladó mesterséges intelligencia, akkor semmilyen biztosíték nincs arra, hogy azt a gyengébb emberi intelligenciával megérteni, irányítani, ellenőrizni lehessen. És arra sincs semmiféle garancia, hogy a felsőbbrendű mesterséges intelligencia úgy fogja alakítani a dolgokat, hogy az az emberiség javát szolgálja. Egyszerűen fogalmunk sincs, hogy mi fog történni. Lehet, hogy eljön a boldogság és a jólét korszaka, de az is lehetséges, hogy az amberi faj, vagy a bioszféra kipusztítása lesz az eredmény. Ezt nem lehet megjósolni. Aggasztó módon már most sem értjük az MI-k működését, pedig a mostaniak még messze vannak az még általános mesterséges intelligencia szintjétől is, nemhogy a mestzerséges szuperintelligencia szinttől. Pl. úgy tűnik, hogy a fejlett LLM-ek valahogyan szert tettek olyan szituációérzékenységre, amely hasonlít az emberi empátiára, illetve mentalizációs képességre. Erre senki nem számított előre, és nem is igazán érthető, hogy hogyan történik.
máj. 4. 17:51
 36/61 anonim ***** válasza:
51%

Akkor leírom egy példával:

próbáljátok meg elképzelni, amint éppen majmok közül kifejlődik az előember, és a majmok figyelik.

Szerintetek melyik lett volna a jobb döntés a részükről? Hagyni kifejlődni - vagy megsemmisíteni úgy, ahogy van?

Értelmes gondolkodást és válaszokat várok.

máj. 4. 17:58
 37/61 anonim ***** válasza:
73%

36.:

1. Az előemberek kifejlődése százezer éves folyamat volt. Ez olyan időlépték, amit soha egyetlen majom sem tudott észrevehető változásként megfigyelni az ő néhány évtizedes életideje alatt.

2. De még ha meg is tudták volna figyelni, a majmok nem képesek olyan elvont gondolkodásra, amely révén döntést tudtak volna hozni arról, hogy milyen hatásokkal járhat számukra egy másik faj magasabb szintű értelmi képességeinek kifejlődése.

Szóval ennek a példának se füle, se farka. ---> Te is jobban tennéd, ha ilyen példák helyett értelmes gondolkodást tanúsítanál.

máj. 4. 18:13
 38/61 anonim ***** válasza:
100%

Nézőpont kérdése. Ha én én vagyok, akkor kifejezetten rossz lenne, de ha egy dodó lettem volna pár évszázada, akkor lehet nem haragudnék annyira. :)

Ha az akkori majmok szempontjából nézzük, kb semleges, de ha a maiakéból, akkor egyértelműen rossz döntés.

Viszont az evolúció, és egy biológiai testel nem rendelkező, gondolkodó entitás létrehozása egy fejlett civilizáció berkein belül eléggé más téma.

máj. 4. 18:14
 39/61 anonim ***** válasza:
0%

"amely révén döntést tudtak volna hozni arról"

EZÉRT példa.

A kérdés nem az volt, hogy képesek voltak-e rá - hanem az, hogy MELYIK döntés lett volna jobb nekik?

Próbálj a példára és a megoldásra koncentrálni.

máj. 4. 18:21
 40/61 anonim ***** válasza:
100%
39. Bocs, abba nem megyek bele, hogy egy általad kitalált szabályok szerint működő párhuzamos valóságból vett példára reagáljak. Ha nem tudsz olyan példát hozni, ami a mi világunkban elképzelhető és az általad szemléltetni kívánt szituációra vonatkozik, akkor annak valószínűleg az az oka, hogy az általad szemléltetni kívánt szituáció irreális.
máj. 4. 18:33
1 2 3 4 5 6 7

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!