Ha a mesterséges intelligencia veszélyes az emberiségre, akkor miért hozzuk létre?
#10, „Hát, akkor fejtsd ki, mi az a felhasználása, ami szerinted haszontalan. Legalább egy példát hozzál már.”
Így kapásból:
Pl. amikor az „ai” megpróbál képet, zenét létrehozni.
Pl. amikor az „ai” megpróbál emberi módon megnyilvánulni, lásd: Sophia.
És a kedvencem, pl. amikor az „ai” megpróbálja helyettesíteni egy szolgáltatónál a problémát megoldó munkatársat. Ez a tipikus elromlik valami, felhívod a szolgáltatót, és egy „gépember” veszi fel, aki felajánlja a lehetőségeket, de pont nem a megfelelőket és csak az idődet pazarolja. Ezzel szemben, ha egy embernek felvázolod ugyanazt a problémát, akkor kb. 30 másodperc alatt tud intézkedni… :D
#11 hidd el, a hívások legalább felét kiszűri az AI. Tetszik vagy sem, az emberek jelentős része technológiai analfabéta. És azt se nézi meg, hogy van-e egyáltalán áram, mielőtt a net szolgáltatót felhívja.
Nekem felhasználónak meg nagyon is hasznos, hogy az AI össze tud dobni képeket fél perc alatt, és nem kell érte egy grafikusnak vagyonokat fizetni. De a gyk-s kérdések 90+% is megválaszolható lenne egy AI által azonnal.
#12, „hidd el, a hívások legalább felét kiszűri az AI. Tetszik vagy sem, az emberek jelentős része technológiai analfabéta. És azt se nézi meg, hogy van-e egyáltalán áram, mielőtt a net szolgáltatót felhívja.”
Ebben azért nem vagyok annyira biztos. Ahogy abban sem, hogy csak én szoktam-e belefutni a kicsit összetettebb problémákba…
„Nekem felhasználónak meg nagyon is hasznos, hogy az AI össze tud dobni képeket fél perc alatt, és nem kell érte egy grafikusnak vagyonokat fizetni.”
Nem kell vagyonokat fizetni, mert szerencsére van „gugli” is, ahol a választék sem kicsi, és legalább még az agyat is tornáztatja.
„De a gyk-s kérdések 90+% is megválaszolható lenne egy AI által azonnal.”
Hááát… :D
A mesterséges intelligencia egy eszköz. Akkor veszélyes, ha rosszul van használva. Egy kalapács is lehet egyszerre nagyon hasznos, és nagyon veszélyes. Ha az ács kezébe adod, előbbi. Ha egy szadista bűnöző kezébe, akkor utóbbi.
Vagyis: azért fejlesztjük, mert jól felhasználva elképesztően sok mindent tud nyújtani nekünk.
Fura lenne, ha a traktorok feltalálását és elterjesztését elkaszáltuk volna (stílusosan fogalmazva), csak azért, mert veszélyes, ha elé állsz.
A megfelelő óvintézketésekkel és hozzáállással az MI egy eszméletlen technológiai ugrást tud adni nekünk.
Más szóval: megéri.
Azért a MI más mint az eddigi technikák.Egy atombomba nem fog felrobbani magátol, de az MI lehet hogy elszabadul, és nem fogjuk tudni megállítani, mert gyorsabb okosabb lesz nálunk. Jó esetben ha időben lépünk akkor egy másik MI -vel tudunk majd ellene küzdeni. Persze nem a mostani állapottól kell félni, hanem a sokadik verzionál, amikor már mindenhol ott lesz a világban, és már önálló akarattal rendelkező személyszerűség lesz.
Lehet hogy ez lesz a következő evolucios lépcsőfok, és az meberiség kihal mint az állatfajok millioi az elmúlt milliárd években. És majd ezer év mulva valamilyen mesterséges lények fognak ránk emlékezni, de nem fognak hiányolni, ahogy mi sem hiányoljuk a kihalt állatokat emberfajokat.
Kapcsolódó cikk: "Max Tegmark: Arra kérem a szénsovinisztákat, hogy mondják meg, az AI milyen feladatokat nem lesz képes soha elvégezni"
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!