A világ egyébként gagyi rendszeren megy ugye? Nem csak én gondolom így?
Aki nem foglalkozik számítástechnikával, programozással, informatikával, az úgy gondolja, hogy baromira fejlett a világ, robotok, rendszerek, minden hiper-szuper gyors és új.
Közben meg én azt látom, hogy nagyon is gyenge minden. A hétköznapi dolgo: nem tudsz egy vodafone számlát befizetni, mert nem léptet tovább, mert úgy csinálták meg, hogy a biztonsági sza.ság működjön ha kell ha nem. Sorolhatnám ezeket a hétközanpi bosszúságokat. De nem kell csak magyarországban gondolkodni.
Elon Musk a nagy zseni ugye. (nem az). Ezekkel a téblábolt robotjaival elkápráztatja az egyszerű embereket. Egy robot is miből áll össze? Szenzor, léptetőmotorok, CPU, és akkor jön a borítás rá, amitől aztán még futurisztuksabb lesz, az a marketing, aminek semmi köze a műszaki dolgokhoz, csak ELHITESSE az emberekkel, hogy ez valami olyan dolog, ami valami emberfeletti, futurisztikus. Ugyanez egy Tesla. A marketing a lényege, meg ami mögötte van. 100 évvel ezelőtt már volt elektromos autó könyörgöm. Ok, nem vezette magát automatán, de ezek ilyen apró lépések inkább úgy mondanám a jövő felé, nem pedig EZMÁN A JÖVŐŰ.
Ki vagyok akadva, hogy milyen rossz és hibás rendszerek vesznek körül mindenhol. Egyáltalán nem fejlett a jelenlegi civilizáció. Egy cseppet sem fejlett. Ezt ki merem jelenteni. Fejlődő szakaszában van, de nem fejlett.
A mesterséges intellgencia is egy olyan szóáradat, amit a 70-es évektől kezdve minden évtizedben ráaggatnak valamilyen félkegyelmű robotra, hogy EZMÁN A JÖVŐŰ.
Kíváncsi vagyok mások véleményére is.
És el lehet kápráztatni engem is mindennel, amit még nem tudok nyilván, csak utána nézzünk mögé a dolgoknak, hogy milyen elven működik. Ugyanazon az elven működik az informatika, mint ezelőtt 50 (!) éve.
de EZMÁN A JÖVŐŰ
Ok, tudom.
De kis részben igazam van.
Most megint van készülőben egy új szenzáció: ChatGPT
Hajlamos vagyok még én is azt hinni elsőre, hogy na igen, most aztán ez tényleg visz mindent, ez lesz az az áttörés, amiről mindig beszélnek minden egyes évben kb, hogy na most aztán eljött a AI.
Már újságírónak ne menjünk, ügyvédeknek ne tanuljunk, mert úgy is lecserélik a robotok, orvosnak ne tanuljunk, mert robotok fogják műteni az embereket. Az ügyvédi hivatást meg már azért temetik, mert hogy amerikában a jogi szakvizsgát már ezzel a chatGPT-vel végzik el (ami feltételezem nem sokára plagizálásnak fog minősülni, még nincs erre törvény), meg hogy már szintén amerikában, az egyszerű jogeseteket robot bíró dönti el, ilyen közlekedési balesetekben, hogy ki a bűnös és ki nem. De abba nem gondolnak bele a cikkírók, hogy ennél sokkal bonyolultabb esetek is vannak, hogy egy gyilkost adott esetben (akinek szintén vannak jogai) azt milyen cseles módon tudja védeni egy ügyvéd, (most hagyjuk hogy etikus vagy nem, nyilván nem, de nem ez a kérdés) és egy robotügyvéd ezt mégis hogyan oldaná meg? Hiszen a program szabályok szerint van felépítve, és nincs benne olyan ciklus, hogy "gondolkodj ember módjára, legyél cseles, mert akkor fizet neked sok pénzt az ügyfél". Márpedig erre van igény abban a szakmában és lesz is a jövőben is, ezt pedig csak egy ember tudja kigondolni például.
De hogy orvosok sem kellenek majd. :)))) Ezek az év viccei évről-évre.
És valószínűleg igen, egyszer majd nem lesz szükség ügyvédekre, orovosokra. Csak mindig ezt az egyet felejtik el közölni, hogy MIKOR?
2400-ban majd? 3050-ben majd? Mert így reálisan lehet gondolkodni, hogy igen, valószínű, hogy 300-800 év múlva sokkal másabb lesz a világ, mint most. Csak ne játszunk már mindig ilyen gondolatokkal, hogy ne tanulj ügyvédnek, mert már EZ A JÖVŐŐŐ (ez a kedvenc meghatározásom) és már minden robot, ezt a riogatást hallgatja az ember 70-80-as évek óta.
Igazából az emberiségnek ez egy menekülés akarna lenni az emberek elől. Gépekbe temetkeznénk legszívesebben, sőt így is teszünk.
A pandémia hisztéria is erről szólt. Ne menjünk be a munkhahelyre, iskolába, mert home office. Gubózzunk be. Aztán 2 év múlva meg mintha mi sem történt volna.
Hiszti, úgy hívják ezeket. Trend.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!