Kezdőoldal » Tudományok » Egyéb kérdések » A világ egyébként gagyi...

A világ egyébként gagyi rendszeren megy ugye? Nem csak én gondolom így?

Figyelt kérdés

Aki nem foglalkozik számítástechnikával, programozással, informatikával, az úgy gondolja, hogy baromira fejlett a világ, robotok, rendszerek, minden hiper-szuper gyors és új.

Közben meg én azt látom, hogy nagyon is gyenge minden. A hétköznapi dolgo: nem tudsz egy vodafone számlát befizetni, mert nem léptet tovább, mert úgy csinálták meg, hogy a biztonsági sza.ság működjön ha kell ha nem. Sorolhatnám ezeket a hétközanpi bosszúságokat. De nem kell csak magyarországban gondolkodni.

Elon Musk a nagy zseni ugye. (nem az). Ezekkel a téblábolt robotjaival elkápráztatja az egyszerű embereket. Egy robot is miből áll össze? Szenzor, léptetőmotorok, CPU, és akkor jön a borítás rá, amitől aztán még futurisztuksabb lesz, az a marketing, aminek semmi köze a műszaki dolgokhoz, csak ELHITESSE az emberekkel, hogy ez valami olyan dolog, ami valami emberfeletti, futurisztikus. Ugyanez egy Tesla. A marketing a lényege, meg ami mögötte van. 100 évvel ezelőtt már volt elektromos autó könyörgöm. Ok, nem vezette magát automatán, de ezek ilyen apró lépések inkább úgy mondanám a jövő felé, nem pedig EZMÁN A JÖVŐŰ.

Ki vagyok akadva, hogy milyen rossz és hibás rendszerek vesznek körül mindenhol. Egyáltalán nem fejlett a jelenlegi civilizáció. Egy cseppet sem fejlett. Ezt ki merem jelenteni. Fejlődő szakaszában van, de nem fejlett.

A mesterséges intellgencia is egy olyan szóáradat, amit a 70-es évektől kezdve minden évtizedben ráaggatnak valamilyen félkegyelmű robotra, hogy EZMÁN A JÖVŐŰ.

Kíváncsi vagyok mások véleményére is.

És el lehet kápráztatni engem is mindennel, amit még nem tudok nyilván, csak utána nézzünk mögé a dolgoknak, hogy milyen elven működik. Ugyanazon az elven működik az informatika, mint ezelőtt 50 (!) éve.

de EZMÁN A JÖVŐŰ

2023. jan. 9. 10:53
1 2 3 4 5
 31/43 anonim ***** válasza:
82%
Ezt hol olvastad mert sehol nem írt ilyet: "a számítógép legyen TELJESEN elektronikus". Olvasd el eredetiben fent van a neten. Abban sehol nem szerepel ez a kitétel. Sőt megvizsgálja a különböző lehetőségeket. És van egy későbbi munkája ahol ezt pontosítja, ugyanígy a "soros" végrehajtást is. Ő maga is tisztában volt, hogy tisztán elektronikus számítógépeket nem lehet építeni.
2023. jan. 9. 19:10
 32/43 anonim ***** válasza:
100%
"Beszélhetünk programozásról is, igenis a C az alapja, sőt..." Ezt hol olvastad? Mikor jelent meg a C nyelv? És mikor jelent meg az első szabványos(!) programozási nyelv? A C egy nagyon "modern" nyelv a többihez képest. Az, hogy a unix világgal a C terjedt el az egy dolog. De ennek nem a nyelv az oka, hanem egy egészen más történet.
2023. jan. 9. 19:15
 33/43 anonim ***** válasza:
100%

Nézd, a fejlődésről szeretnék írni, saját tapasztalat alapján. Nem lesz rövid, de bizonnyal megérted belőle, hogy mi az, amit el szeretnék mondani neked a történetemmel.

Annak idején a múlt század kilencvenes éveinek a végén a barátommal csináltunk egy internetkávézó-játéktermet Debrecenben, mert fantáziát láttunk benne. Nos amíg a 16 db PC-t beszereztük, a boxokat legyártották, kóla és csokiautomatát szereztünk (szerződtünk), addig vettem egy NetOject Fusion nevű szoftvert, és 2-3 hét alatt nem csak megtanultam kezelni, hanem össze is dobtam a netkávézó honlapját.

A tavalyi évben a feleségem a méltatlan fizetések, és a méltatlan bánásmód miatt abbahagyni kényszerült a tanári pályát. Új szakmát tanult és egyéni vállalkozóként indult el új szakmájában. Úgy gondoltam, hogy mire a hatósági engedélyezések lefutnak, addigra össze dobok neki egy honlapot. Aztán kiderült, hogy a már van vagy 6-8 fejlesztő környezet erre. Nagyjából egy hét alatt belekukkantottam mindegyikbe, és a WordPress-t választottam. Aztán elkezdtem tanulni a WordPress-t. Persze esténként, a munka után és a délutáni-esti családi együttlét után. Meg hétvégenként. Két-három hét kellett, hogy rájöjjek - nem fogom tudni megismételni a 25 évvel ezelőtti weblap "összedobást" a vállalkozásának az indulásáig. Becslésem alapján kellene egy év nekem ahhoz, hogy jó WordPresses legyek. Szóval úgy döntöttem, hogy bizony felfogadok 300-400 eFt díjazásért egy webfejlesztőt, és esténként mással foglalkozok. Annyira speciális és annyira bonyolult lett ez a terület. Annyit fejlődött 25 év alatt. Én nem érzem úgy hogy gagyi. És a 25 évvel ezelőttit sem éreztem gagyinak.

2023. jan. 9. 20:20
 34/43 anonim ***** válasza:
100%

I. "Egyáltalán nem fejlett a jelenlegi civilizáció. Egy cseppet sem fejlett. Ezt ki merem jelenteni. Fejlődő szakaszában van, de nem fejlett."

Mihez képest? Azt azért aki nem tökh*e a világ folyásához és tanult egy pici történelmet. Az két dolgot megtanult, hogy 1./ ilyet nem jelentünk ki soha. 2./ az emberi civilizáció folyamatosan fejlődik (trendszerűen), igaz voltak olyan szakaszok amik látszólag vissza esések voltak, de a trend egyértelműen a fejlődés felé mutat. Ez nagyjából igaz az emberiség utolsó legalább 6000 évére. Igen elismeri mindenki, hogy fejlődünk.

Jelenleg egészen máshol tartunk mint akár csak 100-120 évvel ezelőtt. Valaki említette Neumann Jánost, most 119 éve született.

Senki soha nem állította, hogy "fejlett a civilizációnk" van egy olyan (de ez inkább közgazdasági fogalom kör), hogy "fejlett országok" és "fejlődő országok" de ennek köze sincs ahhoz amit te összehordtál. Ez közgazdasági, jogi fogalomrendszerben értendő. Nem úgy összességében a "civilizáció" fejlettségi fokát mutatja. Láthatóan nem érted ezt a fogalmat, és összekevered a dolgokat.

A kérdésed meg inkább siránkozás. Mert nem tudsz eligazodni a jelenlegi világban. Nem értesz alapvető folyamatokat, fogalmakat.

"Ugyanazon az elven működik az informatika, mint ezelőtt 50 (!) éve." Erre légy szíves hozzál forrásokat. Mert ez elképesztően nagy ostobaság. Nem tudom hol olvastál ilyet.

50 évvel ezelőtt (tehát 1972-73 fordulóján) még csak ott tartott az informatika, hogy nagy gépekre (mainframe kategóriás gépek) voltak rendes operációs rendszerek, de pl. VM (virtuális gép) még éppen nem volt, az csak 73 végén, 74 elején jelent meg; más források szerint 74 végén. Ma lépten nyomon a virtualizációról, virtuális gépekről beszélünk. Tehát ez eleve nem volt.

A kis és középgép kategóriában a Unix kezdett kifejlődni, már volt valami de messze nem az ami ma a Unix (és annak "klónja" a linux). Az első unix változat 1971 november /ok ez picit több mint 50 éve volt/, az első igazán használható (ami már hasonlít is a maira) viszont csak 1973 október /ez még nincs 50 éves/ ez már C-ben íródott. Ami előtte volt assembly-ben írodótt és nem igazán volt mindenben 100%-ig olyan mint a mai.

Az internet (őse) még ott tartott, hogy valami kezdetleges úton lehett fájlokat átvinni, és lehetett kezdteleges módon kvázi emailokat küldözgetni. Éppen ekkor kezdődött az, hogy kidolgozásra kerüljenek azok a technikák (pl. fájl átvitel, email) amelyik elindította az internet valódi használhatóságát. De pl. a WEB technológia csak 1989-ben született meg (33 éve).

Az igaz, hogy egy csomó dolog már ki volt találva. És talán azért is maradtak meg, mert ami egyszer bevált azon ne változtass elvet követik a mérnökök. De a számítógépek alapjaiban változtak meg az utolsó 50 évben. És leginkább a (kevésbé látványos) gyártás technológia változott sokat. Néz meg egy 50 éves számítógépet és nézz meg egy mai gépet. Örültek 50 évvel ezelőtt ha egy (nagy)gépbe sikerült 1 Mbyte (mondom egy darab megabyte) memóriát berakni úgy, hogy az kifizethető legyen, és ne kerüljön olyan sokba, hogy nincs cég amelyik ki tudja fizetni. És ezek voltak a "nagy gépek" nem a közép és mini gépek, hanem a nagy gépek. Egyik tanárom mesélte (ő 74-ben diplomázott), hogy 4 kiloszó volt a gép memóriája amin a diplomamunkáját írta és sorban álltak a hallgatók, hogy hozzá jussanak, hogy meg tudják írni. És ebbe a 4 kiloszóba kellett az operációs rendszer (szerű valaminek), a fordítónak és a programjának elférnie.

Az első CT felvétel (igaz ez picit kilóg az 50 évből) 1971 október 1-en készült. Fél óra alatt, amit még 2,5 óra feldolgozás követett (egy felvétel! nem egy sorozat ami most készül). És a felbontása (egy koponya "szelet") 64x64 pixel volt (más források szerint 100x100 pixel de a különbség elenyésző) egyébként itt látható a felvétel: [link]

Azért ez nem mai...

Az, hogy sokan nosztalgiáznak és azt állítják, hogy az elmúlt 50 évben nem sokat fejlődött az informatika ők a szenilis beragadt ütödött vénemberek, akik nem voltak képesek követni a fejlődést. Igen az igaz, hogy sok minden megvolt 50 éve, de még több dolog nem volt meg.

2023. jan. 10. 00:10
 35/43 anonim ***** válasza:
51%

#31 "Ezt hol olvastad"

A gimnáziumo tankönyvünkben.

Való igaz, azóta nem néztem utána, de anno "belénkverték" ezeket az alapelveket, kb szó szerint kellett visszamondani.

Viszont ettől még a Harvard-architektúrával kapcsolatos állításom megállja a helyét. Külön tár van a programnak és az adatnak, pedig Neumann annak a pártján volt, hogy a programok és adatok egyazon tárban tárolódjanak. A legtöbb mikrovezérlőben ez nem így van (technikailag az is számítógép), de a legutóbbi 1-2 generációtól eltekintve a konzoloknál sem így volt.

2023. jan. 10. 04:31
 36/43 anonim ***** válasza:
51%
De a kérdés szempontjából ez a mellékszál nem releváns.
2023. jan. 10. 04:35
 37/43 A kérdező kommentje:

A Neumann-elvet igen, én említettem...

Ami most szembe jött velem viszont: Facebook marketplace elérhető újra, mármint az üzenetek azon belül. Mert asztali környezetben eddig nem láttam, csak mobilról. Elképzelésem van a hibáról, de valahogy még sincs. Csináltam már pár weboldalt. De ez nem is ezen múlik könyörgöm.

A facebookról beszélgetünk, a világon jelenleg az első számú közösségi oldal. A facebooknál nem tudják megoldani nagyon sokszor az ilyen problémákat. És azt meri mondani valaki, hogy a világ az fejlett?

Tudod a rómaiak is már azt hitték, hogy ez a maximum, amit el lehet érni. Mindig ezt fogják hinni az emberek.

2023. jan. 11. 18:46
 38/43 Kólauborkával ***** válasza:
100%

Kèrdezö, te direkt nem veszed számításban, hogy ilyen gyorsan sosem fejlödött a tudomány és a technológia, mint eddig?

Te a 80as évekbe tetted a netet, amikor katonai célra és teszt célra èpítették, de legyen, 44 év alatt tartunk 2 vezetékböl az egész világ behálózásán, érted, régen egy “köházat” építettek eddig, de csak érezd, hogy nem fejlödünk…. Meg ne vedd figyelembe a természettudományos, matematikai, pszichológiai eredményeket…. Azok nem léteznek a programozás világában úgy tünik, se a többi csodás tudomány…

2023. jan. 12. 08:43
 39/43 Kólauborkával ***** válasza:
51%
Ja és persze, AI sincs, de azért én had használjam hasznomra az OPENAI chatgptjét, mert nagyon hasznos, pár év és hozzád hasonló programozókra se lesz szükség, mert ez az ostoba technológia lecserél benneteket…
2023. jan. 12. 08:47
 40/43 anonim ***** válasza:
100%

Ne haragudj, hogy ezt modnom, de te nem látod át a nagyobb lépétékű folyamatokat, mindig csak egy-egy lokális problémára, furcsaságra koncentrálsz.

"Facebook marketplace elérhető újra, mármint az üzenetek azon belül. Mert asztali környezetben eddig nem láttam, csak mobilról. [...] De ez nem is ezen múlik könyörgöm."

Persze, hogy nem ezen múlik. De a mobilos felület - ami külön alkalmazás -, meg a webfelület különböző előtétrendszerrel működik. Ez lehet egyszerű fejlesztői hiba, tekintve, hogy nem ugyanaz a személy fogja a webfelületet, meg a mobilfelületet tervezni, és leprogramozni. Meg lehet technikai oka is. Nem véletlen, hogy mindenhol a mobilt preferálják. Ott könnyebb adatokat gyűjteni. Könnyebb azokat adott személyekhez kötni, könnyebb a szokásaikat monitorozni. Vajon véletlen, hogy az Instagram sokáig PC-ről csak nagyon korlátozott felülettel volt elérhető? Aztán persze már webfelületről is lehet szinte teljesértékűen használni, de igazából ennek csak az az oka, hogy így próbálják a piaci részesedésüket növelni. Eddig kategorikusan kizárták azokat, akiknek vagy nincs okostelefonjuk (jellemzően az idősebb rétegek), vagy van, de szívesebben használnak egy rendes billentyűzettel ellátott, nem csak pár centi kijelzőjű eszközt.

"A facebooknál nem tudják megoldani nagyon sokszor az ilyen problémákat."

Vagy nem tudják, vagy nem akarják.

"És azt meri mondani valaki, hogy a világ az fejlett?"

Ezzel te azt állítottad, hogy a világ egyenlő a Facebookkal.

Nos, ha ez szerinted így van, az sajnálatos, de ebben az esetben a probléma nálad van.

Egyébként meg felesleges bármit is mondanunk. Te észérvekre nem hallgatsz, neked észérveid nincsenek, csak mantrázod ugyanazt a végtelenségig.

2023. jan. 12. 10:01
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!