A világ egyébként gagyi rendszeren megy ugye? Nem csak én gondolom így?
Aki nem foglalkozik számítástechnikával, programozással, informatikával, az úgy gondolja, hogy baromira fejlett a világ, robotok, rendszerek, minden hiper-szuper gyors és új.
Közben meg én azt látom, hogy nagyon is gyenge minden. A hétköznapi dolgo: nem tudsz egy vodafone számlát befizetni, mert nem léptet tovább, mert úgy csinálták meg, hogy a biztonsági sza.ság működjön ha kell ha nem. Sorolhatnám ezeket a hétközanpi bosszúságokat. De nem kell csak magyarországban gondolkodni.
Elon Musk a nagy zseni ugye. (nem az). Ezekkel a téblábolt robotjaival elkápráztatja az egyszerű embereket. Egy robot is miből áll össze? Szenzor, léptetőmotorok, CPU, és akkor jön a borítás rá, amitől aztán még futurisztuksabb lesz, az a marketing, aminek semmi köze a műszaki dolgokhoz, csak ELHITESSE az emberekkel, hogy ez valami olyan dolog, ami valami emberfeletti, futurisztikus. Ugyanez egy Tesla. A marketing a lényege, meg ami mögötte van. 100 évvel ezelőtt már volt elektromos autó könyörgöm. Ok, nem vezette magát automatán, de ezek ilyen apró lépések inkább úgy mondanám a jövő felé, nem pedig EZMÁN A JÖVŐŰ.
Ki vagyok akadva, hogy milyen rossz és hibás rendszerek vesznek körül mindenhol. Egyáltalán nem fejlett a jelenlegi civilizáció. Egy cseppet sem fejlett. Ezt ki merem jelenteni. Fejlődő szakaszában van, de nem fejlett.
A mesterséges intellgencia is egy olyan szóáradat, amit a 70-es évektől kezdve minden évtizedben ráaggatnak valamilyen félkegyelmű robotra, hogy EZMÁN A JÖVŐŰ.
Kíváncsi vagyok mások véleményére is.
És el lehet kápráztatni engem is mindennel, amit még nem tudok nyilván, csak utána nézzünk mögé a dolgoknak, hogy milyen elven működik. Ugyanazon az elven működik az informatika, mint ezelőtt 50 (!) éve.
de EZMÁN A JÖVŐŰ
Az, hogy mi mennyire fejlett, az mindig viszonyítás kérdése. 100 éve ha valami üzenetet gyorsan el kellett juttatnod távolra, legjobb esetben is csak távirattal tudtad megtenni. Egy hosszabb üzenetet csak postai levéllel tudtál elküldeni, ami napokig is eltarthatott, mire célba ért. Ha valami információra volt szükséged, akkor egyetlen lehetőséged a könyvtár volt, ahol ha szerencséd volt, megtaláltad azt az információt. Ha nem, akkor esetleg könyvtárközi kölcsönzéssel, 1-2 hét alatt hozzájuthattál a kívánt könyvhöz.
Ma meg? Üzenni akarok valakinek? SMS, Messenger, e-mail, telefon... Kíváncsi vagyok egy információra? Beírom keresőbe, 1 perc alatt megvan. Sokáig sorolhatnám, hogy miben mennyit fejlődött a technika.
Persze, ha majd 50 év múlva visszatekintünk a mai kor technikájára, 100% biztos vagyok benne, hogy sok eleme akkorra már elavultnak fog tűnni.
Az meg egy teljesen másik kérdéskör, hogy vannak hanyagul megtervezett rendszerek. Ez nem az általános technikai színvonal kérdése, hanem az adott vállalat által alkalmazott fejlesztőcsapaté. Egyébként azt én is úgy gondolom, hogy túl keveset fordítanak a stabilitásra, és túl sokat a marketing-célú dolgokra. Legyen kint minél hamarabb a szoftver, mert az piaci előny. Hogy teli van hibákkal? Majd utólag kijavítjuk...
"mert úgy csinálták meg, hogy a biztonsági sza.ság működjön ha kell ha nem."
Az a te érdekedben van, és ez jól is van így.
"Egy robot is miből áll össze? Szenzor, léptetőmotorok, CPU, és akkor jön a borítás rá"
Aham. Nyilván ezek kifejlesztése semmilyen fejlettséget nem igényel, igaz?
"100 évvel ezelőtt már volt elektromos autó könyörgöm."
És?
"Ok, nem vezette magát automatán, de ezek ilyen apró lépések inkább"
Jah, a general fsd (ami még béta egyébként is...) csak apró lépés. No comment.
"A mesterséges intellgencia is egy olyan szóáradat, amit a 70-es évektől kezdve minden évtizedben ráaggatnak valamilyen félkegyelmű robotra, hogy EZMÁN A JÖVŐŰ."
Az MI-t többféleképpen kategorizálhatjuk, az megvan? Ha meglesz, felfogod, miért ökörség az idézett bekezdés.
"Ugyanazon az elven működik az informatika, mint ezelőtt 50 (!) éve."
A kenyérsütés meg már évezredek óta. Véletlen volna? (Ráadásul az idézett állítás technikailag sem helytálló)
Én tudom, mi a különbség a tárcsázós telefon, és az android között, pont ezért vagyok biztos az igazamban, mert látom a kettő közötti nem fejlődést.
Amiket te leírtál, azok tények persze ettől még. Csak az, hogy már nem postán levelezünk hanem e-mailen, tudod az is 80-as évek eleje...
Nem akarok mindenáron kukacoskodni, csak azt mondom, hogy az ELV nem változik. Az első számítógép ugyanazon az elven működött, mint a mostani legújabb PC. Neumann elv. És ezen az elven minden másnak is ugyanaz az alapja. Beszélhetünk programozásról is, igenis a C az alapja, sőt...
Ha valaki érti ezt a gondolatmenetet érti, aki nem az nem.
Lehetne erről beszélgetni komolyabban, de a lényeg az, hogy messze még a kész.
"Boston Dynamics.
Mi szükségük van arra, hogy CGI fake videokat készítsenek? (Nyilván a profit, illetve a mögötte álló tőzsde miatt, ezt tudjuk)"
Erről lemaradtam. Forrás?
"A mostani új elektromos autókban már hanggal imitálják a motornak a működését. Hangszóróból szól az, amit hallani vélsz, egy ott helyben nem létező dologról. Feltudod fogni ennek a marketingjét, és a fake életérzését? Nem igaz, hogy ez csak engem zavar."
Ilyesmi azoknak készült, akik benzingőzt szívnak levegő helyett. Nem kötelező használni.
Ugye milyen kiábrándító? Amikor azt hiszed, hogy a profi mérnökök (mert amúgy azok) olyan robotokat állítanak össze, ami pörögve ugrál a levegőben stb.
Bevallom én is először elhittem, annyira jól sikerült. De voltak benne kis apró képi hibák, mondom biztos csak a videó minősége sérült. És nem, CGI.
Ami nem a mérnököknek köszönhető, nem ők követik el, hanem a pénzügynél szóltak le, hogy kell a bevétel, mert nem tudunk eladni elég robotot és lehúzhatjuk különben a rolót. Ezért csináljunk úgy mintha.
Kérlek beírod hogy boston dymanics fake video CGI és kidob 3000 bizonyítékot. Nem is tagadják amúgy, hogy kamu.
"Kérlek beírod hogy boston dymanics fake video CGI és kidob 3000 bizonyítékot. Nem is tagadják amúgy, hogy kamu."
Ez nem így működik. Állítottál valamit, jöhet a forrás.
Na, több komolyságot.
Munkára fel.
Pedig van igazság abban, amit a kérdező ír. Én naponta szembesülök ilyenekkel.
Mostanában például a Facebookon és a Google Ads-ban csinálok kampányokat.
A Google felülete sem kismiska, de ami a Facebook hirdetéskelezőjében és a Business Suite-ban folyik, az valami elképesztő.
Csak néhány példa.
1. Szól a Facebook, hogy a hirdetést le tudom küldeni mobilra és meg tudom nézni ott is. Oké, rákkatintok a küldésre, nézem a mobilom, megjön az értesítés, rányomok, betöltődik a Facebook, elméletileg mutatja a hirdetésem, gyakorlatilag az appon belül egy nagy fekete semmit látok. Ennyi.
2. Szintén Facebook, Business Suite. Törölném a kampányt, azt mondja, a kampány nem törölhető. Semmit mást nem ír, csak ennyit. Oké, mondom, akkor nézzük, hogy a kampányon belül a hirdést tudom-e törölni. Rányomok a hirdetéscsoportra, erre kiírja, hogy ez a kampány törölve lett...
3. A Facebookon belül, a saját profilom e-mail címét megváltoztattam, így a hirdetéskezelőben is fel kellett vennem az új e-mail címet, mert ott a régi volt. Felvettem tehát az új címet, mint adminisztrátor, kiküldte a megerősítő linket, rákkatintok, "Sajnáljuk, hiba történt.". És ennyi.
Egyébként eleve borzasztó gáz (de nyilván nem véletlen), hogy ezeknek a hirdetésmenedzsernek a felülete úgy van megtervezve, hogy átlag földi halandó ne tudjon kiigazodni rajta.
Robotok.
Van a cégünknek egy Pepper robotja. Keressetek rá. 12 millióba került 4 évvel ezelőtt.
De valami elképesztően gagyi tud lenni a hozzá adott szoftverkészítő is, meg maga a robot is. A robot olykor nem bootol, máskor kétszer kell ráküldeni a programot, mire elindul, megint máskor belefagy a frissítésbe, a speech recognization modulja egészen hülyeségeket ismer fel natív angol beszélő esetén is, ... borzasztó.
A Vodafone egy külön vicc, elképesztő hibák vannak nálunk mind az appban, mind a webes felületen. Nálam például két hónapba telt, mire az adategyeztetést meg tudtam csinálni, mert első körben az volt, hogy hetekig nem küldte le a visszaigazoló sms-t, utána pedig, mikor már leküldte, a landing page egy 404-es oldalt volt.
Én néha azon csodálkozom, hogy ez az egész konzumer informatika nem zuhant még saját magába. Pedig régen szidtuk a Windowst, hogy az milyen szar... hát pedig ezekhez a modern rendszerekhez képest maga a stabilitás és a hibamentesség mintáképe a Windows.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!