Kezdőoldal » Tudományok » Egyéb kérdések » A világ egyébként gagyi...

A világ egyébként gagyi rendszeren megy ugye? Nem csak én gondolom így?

Figyelt kérdés

Aki nem foglalkozik számítástechnikával, programozással, informatikával, az úgy gondolja, hogy baromira fejlett a világ, robotok, rendszerek, minden hiper-szuper gyors és új.

Közben meg én azt látom, hogy nagyon is gyenge minden. A hétköznapi dolgo: nem tudsz egy vodafone számlát befizetni, mert nem léptet tovább, mert úgy csinálták meg, hogy a biztonsági sza.ság működjön ha kell ha nem. Sorolhatnám ezeket a hétközanpi bosszúságokat. De nem kell csak magyarországban gondolkodni.

Elon Musk a nagy zseni ugye. (nem az). Ezekkel a téblábolt robotjaival elkápráztatja az egyszerű embereket. Egy robot is miből áll össze? Szenzor, léptetőmotorok, CPU, és akkor jön a borítás rá, amitől aztán még futurisztuksabb lesz, az a marketing, aminek semmi köze a műszaki dolgokhoz, csak ELHITESSE az emberekkel, hogy ez valami olyan dolog, ami valami emberfeletti, futurisztikus. Ugyanez egy Tesla. A marketing a lényege, meg ami mögötte van. 100 évvel ezelőtt már volt elektromos autó könyörgöm. Ok, nem vezette magát automatán, de ezek ilyen apró lépések inkább úgy mondanám a jövő felé, nem pedig EZMÁN A JÖVŐŰ.

Ki vagyok akadva, hogy milyen rossz és hibás rendszerek vesznek körül mindenhol. Egyáltalán nem fejlett a jelenlegi civilizáció. Egy cseppet sem fejlett. Ezt ki merem jelenteni. Fejlődő szakaszában van, de nem fejlett.

A mesterséges intellgencia is egy olyan szóáradat, amit a 70-es évektől kezdve minden évtizedben ráaggatnak valamilyen félkegyelmű robotra, hogy EZMÁN A JÖVŐŰ.

Kíváncsi vagyok mások véleményére is.

És el lehet kápráztatni engem is mindennel, amit még nem tudok nyilván, csak utána nézzünk mögé a dolgoknak, hogy milyen elven működik. Ugyanazon az elven működik az informatika, mint ezelőtt 50 (!) éve.

de EZMÁN A JÖVŐŰ

2023. jan. 9. 10:53
1 2 3 4 5
 21/43 anonim válasza:
89%
Mehet is a humorba, majd ott tovább etetik a trollt.
2023. jan. 9. 12:20
 22/43 anonim ***** válasza:
92%

"nem tudsz egy vodafone számlát befizetni, mert nem léptet tovább"

Azért a világ jóval több, mint a Vodafone. :-D Tényleg nincsenek sokszor a helyzet magaslatán, főleg, mióta a UPC-t felvásárolták. Most épp a munkahelyemen sz*pok a Vodafone modemével, mert naponta 5-10-szer eldobja a kapcsolatot. Itt vagyok a szerverteremben, és azt lesem, meg jegyzem fel percre pontosan, hogy mikor megy el, hogy be tudjam mutatni a Vodásoknak. Videófelvétellel együtt. Mert nem hiszik el. Szerintük minden tökéletes.

De bocsánat, ez csak az én problémám.

Ettől még más rendszerek működhetnek jól. És többségében működnek is.

"Elon Musk a nagy zseni ugye."

Ilonka a tipikus példája annak, amikor valaki ugyan tehetséges, de a beképzeltsége jóval túlmutat a tehetségén. Azért csak összedobta a TESLÁt meg a PayPalt... Csak tudia kellett volna, hogy hol kell megállni. Hogy mi az, amihez már nem kompetens, és csak hülyét csinál magából.

"Egy robot is miből áll össze? Szenzor, léptetőmotorok, CPU, és akkor jön a borítás rá"

Nosza, akkor építs egyet! De mondjuk olyat, amelyik tud rendesen, egyensúlyozva járni, és nem csak kerekeken gurul. Majd meglátod, hogy milyen problémákkal fogod szembe találni magad. ;-)

(Egyébként maga a robot is elég tág fogalom. Nem csak a humanoid robotok léteznek. Az ipari robotok pedig elég magas szintjét képviselik a technikának. Ha nem lennének, akkor sok mai eszköz nem is létezne, vagy csak több tízszeres áron lehetne megkapni, hiszen ha emberek raknák össze, az sokkal lassabb lenne.)

"Ki vagyok akadva, hogy milyen rossz és hibás rendszerek vesznek körül mindenhol. Egyáltalán nem fejlett a jelenlegi civilizáció."

A kettőnek nem sok köze van egymáshoz. Hibás rendszerek mindig is voltak, és mindig is lesznek. Ez nem a technikai fejlettségi szint függvénye.

"Fejlődő szakaszában van, de nem fejlett."

A fejlődés egy folyamatos dolog. Ugyanezt el lehetett volna mondani 500 évvel ezelőtt. Végső soron az ősemberhez képest az is durván fejlett volt.

"A mesterséges intellgencia is egy olyan szóáradat, amit a 70-es évektől kezdve minden évtizedben ráaggatnak valamilyen félkegyelmű robotra"

Ebben egyetértek. A kalsszikus értelemben vett intelligencia - tehát hogy képes legyen felfogni a világot, gondolkodni, legyen személyisége - sehol nincs még. Neurális hálók vannak, és gépi tanulás. Csak divat lett mindenre ráfogni, hogy MI. (Vagy angolosabban AI.) Még egy alsó aktegóriás videojátékban is a gépi ellenfelet így csúfolják, holott pár előre leprogramozott IF utasítás.

"Ugyanazon az elven működik az informatika, mint ezelőtt 50 (!) éve."

Igen.

Az alapelv tényleg ugyanaz. Az alapelvek, az alapvető technikák nem változnak minden másnap. De ez nem is jelenti azt, hogy ne lennének mennyiségi, sőt, minőségi változások. Megnézném, ahogy egy PDP-11-gyel, vagy egy IBM 5100-zal te 3D-s modelleket renderelsz, vagy egy online fórumon kérdést teszel fel, esetleg egy streming szolgáltató által biztosított filmet nézed meg, vagy épp GPS segítségével meghatározod, hogy hol vagy.

Való igaz, az alapelv ma is ugyanaz, mint mondjuk egy C64 esetében. (A '70-es években azért már lehetne vitatkozni, ott az évtized elején még a mikroprocesszor, mint olyan nem létezett, bár az alapelv végső soron ott is ugyanaz volt, csak a megvalósítás volt más.)

Csak mondjuk - ha a C64-et vesszük alapul - a mostani gépek munkamemóriája félmilliószorosára nőtt, a háttértára több, mint egymilliószorosára, a feldolgozási sebessége pedig kb. tízezerszeresére. Szóval valóban ugyanott lennénk?

"Közben semmi másról nem szól, mint hangszórókról."

Azért ugye az is megvan, hogy ez az autó a Trabanttól nem pusztán egy hangszóróban különbözik?

Az a baj, hogy te pont a lényeget nem fogod fel. Kiragadsz valami apróságot, és azon lovagolsz, miközben sokkal jelentősebb dolgokat meg nem vagy hajlandó észrevenni.

"Én tudom, mi a különbség a tárcsázós telefon, és az android között, pont ezért vagyok biztos az igazamban, mert látom a kettő közötti nem fejlődést."

Amikor a butaság önbizalommal párosul, az nagyon csúnya eredményeket képes produkálni.

"Csak az, hogy már nem postán levelezünk hanem e-mailen, tudod az is 80-as évek eleje..."

Megnéznélek, hogy '85-ben te hogyan küldesz nekem e-mailt.

Elárulom: sehogy. Mert ha volt is akkor számítógéped, nem volt fizikailag hozzáférésed egy olyan hálózathoz, amivel mondjuk engem, a nagynénidet, a buszsofőr bácsit, vagy akárkit elérj.

És itt csúszik megint el a gondolatmeneted. Te a fejlődést azonnali, nagy mértékű, és időben nem változó lépésekben képzeled el. Ennél nagyobbat nem is tévedhetnél. A fejlődés úgy történik, hogy valahol valaki - akarattal, vagy véletlenül - felfedez, és/vagy kitalál valamit. Mondjuk felfedezik, hogy létezik az elektromosság. Ezt egy véletlennek köszönhetően fedezték fel, és sokáig csak a sztatikus elektromosságot ismerték. Ez nagyjából 1400 éve történt. Kísérletezgettek vele, majd Alessandro Volta felfedezte, hogy nem csak anyagok összedörzsölésével lehet elektromos áramot előállítani. (Ez kb. 1100 évvel volt később.) Ekkor még ott tartottak, hogy pár tized volt feszültséget voltak képesek előállítani. Aztán fokozatosan kísérleteztek vele, hogy hogyan lehet ezt hatékonyabban előállítani. Végül eljutottak oda, hogy már sikerült több voltot, sőt, később több tíz voltot előállítani. Közben felfedezték, hogy az áram képes munkát végezni. Felfedezték, hogy ha megfelelő áramot egy vékony vezetéken folyatnak át, akkor az izzani kezd. Így megalapozták az izzólámpák alapjait. Amik kezdetben csak pár óráig működtek.

Nem fogok minden egyes lépést felsorolni. Felfedezték a váltóáramot, felfedezték, hogy hogyan lehet a különböző folyamatokból elektromos áramot előállítani. Itt is eltelt némi idő, mire a hőerőművektől a szélerőművekig, és a napelemekig eljutottunk. (És persze a napelem felfedezésétől még szintén jópár év eltelt addig, mire azt komolyabban használhatóvá fejlesztették.) Meg persze felfedezték, hogy a villanykörte tovább bírja, ha szén helyett wolframszál van benne, és ha levegő helyett nemesgáz. Majd még megint jópár év, mire a halogénizzókat feltalálták.

Több, mint ezer év folyamatos fejlődés eredménye, amiket ma használunk. Nem, nem ugyanaz a technika, mint 600 környékén. Arra, hogy a mai szintre elérjünk, minden egyes apró lépésnek, és rengeteg kísérletezésnek szerepe volt. És egész biztos, hogy most is fedeznek fel olyan dolgokat, amiknek a gyakorlati szerepét csak évtizedekkel, vagy évszázadokkal később fogjuk a mindennapi életben hasznosítani.

2023. jan. 9. 12:27
 23/43 anonim ***** válasza:
100%

"Nem akarok mindenáron kukacoskodni"

De.

"csak azt mondom, hogy az ELV nem változik. Az első számítógép ugyanazon az elven működött, mint a mostani legújabb PC. Neumann elv."

Mondjuk azt leszámítva, hogy ameddig merevlemez volt a gépek háttértára, technikailag azok nem feleltek meg a Neumann-elveknek ("a számítógép legyen TELJESEN elektronikus"), és mondjuk a Harvard-architektúra sem felel meg a Neumann-elveknek... végülis ezen apróságokat leszámítva igaz. "Csak" azt felejted el, hogy ettől függetlenül volt közben egy kb. milliószoros mennyiségbeli fejlődés. Aminek köszönhetően elvégezhetőek olyan feladatok, amikre egy 30-40-50 éves számítógép NEM volt képes.

"Beszélhetünk programozásról is, igenis a C az alapja, sőt..."

Hááát... mondjuk a C-t azért megelőzte egy Assembly, azt a gépi kód...

"a lényeg az, hogy messze még a kész."

Tekintve, hogy a fejlődés folyamatos, nem vagyok benne biztos, hogy van értelme "kész"-ről beszélni.

Abba a hibába is beleestél - amiben az emberiség történelme során sokmilliárd ember -, hogy a jelenre úgy próbálsz tekinteni, mintha az már valaminek a csúcsa lenne. Vagy legalábbis szeretnéd, ha az lenne. De igazából az emberek többsége az éppen aktuális korra mindig is így gondolt. Mondjuk tudom, neked Blaise Pascal összeadógépe is ugyanaz a kategória, mint az Intel Xeon Gold, de ez már egyéni mentális probléma.

"Kérlek beírod hogy boston dymanics fake video"

Még ha igaz is lenne... ez akkor is csak egy dolog. Egyetlen példáról, vagy ellenpéldáról pedig általános érvényű megállapításokat tenni nagyon csak butácska dolog.

2023. jan. 9. 12:38
 24/43 A kérdező kommentje:

Az utolsó mondatod nagyon igaz. Több évszázad múlva lesz tapasztalható a fejlődés.

Troll, mitől vagyok én troll?

Jó rendben van, hogy nincs igazam mindenben, de a nagy képletben biztosan.

Csak egyet kérek. 30+ éves tapasztalattal már sokat hallottam a mikroprocesszorok fejlődéséről, meg hogy mi minek a rövidítése, ezeket velem nem kell ismertetni.

Fejlődjünk, de akkor is egy sz.ar az egész, hidd el. Inkább úgy mondanám, hogy van fejlődés, de túl van hypolva. Lefutottam 100 métert, de azt hazudom, hogy 100 km-t futottam kb.

2023. jan. 9. 12:42
 25/43 anonim ***** válasza:
100%

A lényeget megint nem értetted meg. Ez egy folyamat. Attól, hogy a mostani új felfedezéseknek csak később érezzük a hasznát, az semmiképp nem azt jelenti, hogy évszázadokig egy helyben toporzékolnánk. Hiszen egyrészt ez folyamatos fejlődés eredménye, másrészt pedig ma is születnek újabb és újabb módszerek, technikák, amik persze csak később lesznek számunkra lényegesek. De amikor azok lesznek, akkor meg szintén születnek újabb technikák. Stb, stb. Nem egy helyben töketlenkedésről van szó, hanem fogd fel - ha másképp nem megy - egyfajta pufferként.

Az meg, hogy a marketing mit hogyan próbál eladni, igen, lényegében átverés. De - a példáddal élve - ha én lefutom a félmaratont, és azt mondom, hogy majdnem lefutottam a maratont, az még nem jelenti azt, hogy egy métert sem futottam.

2023. jan. 9. 12:57
 26/43 anonim válasza:
93%
Szakmabeliként tudhatnád, hogy nincs tökéletes szoftver, sem olyan, ami teljesen elkészült.
2023. jan. 9. 13:35
 27/43 NTBS ***** válasza:
56%

A fejlettség nagyon szubjektív.

Sok dologban előreléptünk, de nyilván van még hova.

Lásd a Kardashev felé skálát.

Ami a legnagyobb baj, Szerintem elég személytelen a világ.

2023. jan. 9. 13:44
 28/43 anonim válasza:
85%

Ha elég közelről megnézed ezeket a technológiákat, rá fogsz jönni, hogy mennyi ügyes, okos kis megoldást alkalmaznak.

Tipikus Dunnig-Krüger hatás. Úgy, hogy seghhülye vagy hozzá, elhiszem, hogy meg sem tudod becsülni nagyságrendileg, hol tartunk.

2023. jan. 9. 13:48
 29/43 A kérdező kommentje:

Bocsi, én egy szóval nem mondtam, hogy a világ elsőszámú mérnöke vagyok.

Valaki írta a windows példát. Az olyan igaz. Én egyébként soha nem voltam igazi windows utáló. Számomra egy felüdülés volt a win 95, aztán a 98 menő programjai, az Amiga vagy C64 után. Minden hibájával együtt.

2023. jan. 9. 15:22
 30/43 anonim ***** válasza:
100%

Azért mert a jelenhez képest ez a jövő.

Mert szerinted mi ha nem ez?

Mindig más és más. Amit te hiper szupernek gondolsz 1000 év múlva a leggagyibb dolog lesz talán.

Sima autó is van már több mint 100 éve mégsem mondod azt hogy tök ugyanaz a mostani Lamborghini meg a régi T-modell

2023. jan. 9. 15:50
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!