Mensa tag lettem, de szerintem átvertek. Mit gondoltok?
Megírtam az IQ tesztet és 130 felettire jött ki, de szerintem csak 120 körüli az IQ-m. Lehet, hogy azért csinálták, hogy több tagjuk legyen?
Vagy eleve mindenkinek többet mondanak? Ez mondjuk logikus lenne, mert egy 80-as IQ-jú személlyel magam se szívesen közölném, hogy 80-as IQ-val rendelkezik. Mondanék inkább 100-at. (Bár az is csak annyit jelent, hogy olyan hülye, mint mások, de azt talán elviseli.)
Igen, mivel te mindig végigolvasod Sü letlenségeit.
Az IQ-n kívül rengeteg minden számít még.
A különböző rendszerezési, számítási funkciók (módszer, és gyorsaság), funkciók közti váltás.
Figyelem, koncentráció.
Kérdés, melyik hogy adódik az IQ-hoz.
> Igazából csak nekem szúrt szemet, hogy azt írta Mensa tag VOLT, de most a saját személyes döntése miatt nem az?
Így van. Mondjuk úgy, hogy határozatlan időre szüneteltetem a tagságomat. Ennek részben a személyes élethelyzetem az oka, részben meg demonstratív jelleggel teszem, aminek az oka a Mensa működésével való kritikám, ami alapvetően nem anyagi természetű. De ennek kifejtése azt hiszem nem tartozik az egyesületen kívüli fórumra.
> Azért csinálják, hogy a tagdíjat elszórakozzák.
Pl. tagdíjból részben különböző programokat szervez az egyesület – a tagok –, pl. előadásokat mindenféle témában, de szervezhetnek a tagok gyárlátogatástól a vadvízi evezésig bármit, részben ennek költségeit tudja fedezni a tagdíj. Ez nyilván valamilyen értelemben szórakozásnak számít persze, de az „elszórakozzák” szót azért érzem túlzásnak, mert azt sugallja, hogy megy az eszem-iszom dínomdánom. Ez eléggé távol áll a valóságtól. Illetve maguk azok a tagok „szórakozzák” el a tagdíjat, akik azt befizették. Egy előadás költségeit – pl. terembérlet, tiszteletdíj – lehet, hogy a te tagdíjadból fedezi az egyesület, de el is mehetsz rá ingyen.
Amúgy ezen túl pl. a Mensa számos kedvezményt biztosít sokféle téren, van pl. kedvezményes telefon csomag, kedvezményes bankszámla, stb… Anno pl. volt egy Mensa tag barátom, akinek autókereskedése volt, ebből kifolyólag mikor a szüleim autót vettek, ő elengedte a vételárból a saját profitját, ami néhány százezer forinttal kedvezményesebb árat jelentett, többet, mint amit előtte x évig tagdíjat fizettem. A kapcsolati hálónak elég nagy ereje tud lenni.
Vannak egyéb potenciális előnyei is a tagságnak. Ezért mondom, hogy ha valaki azt fontolgatja, hogy legyen-e tag, akkor tudja mérlegelni, hogy a tagságért cserébe mit kap, és neki megéri-e ezért azt a tagdíjat befizetni, ami azért ha reálisan nézzük – más egyesületek tagdíjához mérten –, akkor meglehetősen alacsony.
> engem is felvettek, de két hónap után kiléptem.
Éves tagdíj fizetés van és volt évtizedek óta, sőt ha minden igaz, akkor a kezdetek óta. Kiléphetsz persze két hónap után, de ennek sok értelme nincs, hiszen a tagdíjat egy egész évre fizetted be. (Nota bene a legtöbb kilépett tag úgy lép ki, hogy nemes egyszerűséggel nem fizeti be a következő évi tagdíjat.) Amúgy szerintem két hónap elég kevés arra, hogy igazán megismerd az egyesületet, a tagokat, és felmérd azokat a lehetőségeket, amit mindezek biztosítanak.
> Igen, mivel te mindig végigolvasod Sü letlenségeit
Ha valaki elolvas valamit, akkor tarthatja sületlenségnek. Szíve joga. De addig nem derül ki, hogy valami sületlenség-e, amíg el nem olvasod. :-)
> Kezdjük ott, hogy máris két válaszoló mensa tag volt, vagyis egész biztosan többet vesznek fel, mint amennyi 130-as IQ-val rendelkezik.
Ezt nem tudom dekódolni. Mit veszek fel többet? Pulóvert? ;-)
A 130-as IQ-val rendelkezőket.
Hiszen, ha rögtön 2 válaszoló is Mensa tag volt, akkor biztos sűrn akad Mensa tag, 130-as IQ-val rendelkezők viszont kevésbé. Szóval az az alattiakat is felveszik. Legalábbis a kérdező ezt következtette ki :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!