Kezdőoldal » Tudományok » Egyéb kérdések » Miért nem ilyennek látjuk az...

Miért nem ilyennek látjuk az éjszakai égboltot? Kép!

Figyelt kérdés
[link]
2010. szept. 17. 11:49
1 2
 1/13 anonim ***** válasza:
51%
Hogy értve "ilyennek" ?
2010. szept. 17. 11:57
 2/13 anonim ***** válasza:
100%
Ha arra a ködös részre gondolsz, az azért van, mert galaxisunk, a tejút egy spirális korong, naprendszerünk pedig a spirál egyik karján helyezkedik el, ezért látható a földről az égboltot átszelő széles, fehér sávban a legtöbb csillagot.
2010. szept. 17. 12:01
 3/13 anonim ***** válasza:
100%

Jaj, az a "nem" elkerülte a figyelmem a kérdésben, olyan szépen egybe került a kérdőszóval :D

Szerintem azért, mert itt lent nagyon sok a fény éjszaka is (a nagyobb városokban jóformán a csillagok se látszódnak).

2010. szept. 17. 12:03
 4/13 anonim ***** válasza:
2010. szept. 17. 12:53
 5/13 anonim ***** válasza:
100%

Egyszerű a válasz: Ez egy fénykép.

A fénykép nem feltétlenül azt ábrázolja amit mi akkor ott szabad szemmel látunk!

Ez a kép pl. úgy készült, hogy 32 másodpercig exponált. Például ha éjjel fotóz az ember, akkor egy állvány használatával, sokáig kell exponálni, ahhoz hogy elegendő fény jusson a filmre(v. CCD)-re. Különben teljesen sötét lesz a kép.

Minél tovább exponál az ember, annál több minden fog látszani.

A távcsövekkel készült képek is ilyen "hosszú" ideig készülnek. Persze azért nem ilyen egyszerű a dolog, mert a föld forgása beleszól a dologba.. folyamatosan mozgatni kell a távcsöveket..

De volt erről a multkor egy műsor, amikor egy távcsövet az űr egy kis fekete részletére irányították, és órákig eltartó exponálást készítettek. Végül kiderült, hogy nem is olyan üres az a rész. Tele volt új galaxisokkal..

Én próbáltam a holdat lefotózni, de nagyon nehéz mert "elmászik". Az éjszakai eget még nem próbáltam, de most akkor kipróbálom.

2010. szept. 17. 13:53
 6/13 A kérdező kommentje:

kösz a válaszokat

főleg az utolsónak

2010. szept. 17. 14:12
 7/13 anonim ***** válasza:
Egy fényszennyezésmentes területen sokkal több csillagot láthatsz. Pont tegnap láttam erről egy műsor. Azt mondták, hogy egy városban, ahol sok a zavaró fény olyan 450 csillagot láthatsz szabad szemmel. Egy lakatlan szigeten az óceán közepén 1500-at.
2010. szept. 17. 15:53
 8/13 anonim ***** válasza:
Ok. De hagyuk már a fényszennyezést. Az nem erről a belinkelt képről szól. Ha nem lenne fényszennyezés akkor sem lehetne szabad szemmel látni így a csillagokat..
2010. szept. 17. 20:52
 9/13 anonim ***** válasza:
ha a legelső képre gondolsz, akkor ez egy hosszú expozíciós felvétel. Azonban fél percnél nem igen több, max 40-45 sec lehet. Ultranagylátóval készült, 10-15mm gyutáv körül, és kellett hozzá F/2.8 fényerő legalább. Gépben az érzékenység jó ha ISO1600 legalább. Így készült. valszeg sokat nem tévedtem.
2010. szept. 17. 21:19
 10/13 anonim ***** válasza:

09-17 13:53-asnak! Lehet, hogy nem CCD, hanem CMOS érzékelőlapka volt a gépben...

09-17 21:19-nek!

Tökéletesen egyet értek. Bár szerintem ha tök tiszta az idő és semmi fényszennyezettség, akkor is kell ehhez 3200-as ISO, (((((((vagy/és tuti, hogy nagyobb fényerejű az obi, bár ilyen látószögnél nagyobb fényerejű obi... meg amúgy is...)))))))

A 10-15 mm-es obit pedig gondolom APS-C méretű szenzorral gondoltad.

Szerintem Full Frame méretű szenzor (ugyan annál az obinál nagyobb látószög, aminél lehetségesebb nagyobb fényerejű obi) nagyobb fényerejű obi, és/vagy magasabb ISO.

Vagy kicsit belepiszkált utólag kicsit a képbe (olcsóbb megoldás :-P) és valamivel fényesebbé tette.

Vagy a fene tudja... lehet, hogy valahol van ennyire tiszta ég és alacsony fényszennyezettség, hogy ezekkel a beállításokkal is menne, amiket írtál.

A kérdezőnek:

Jobb helyeken látod a Tejutat a fejed felett az égen szabad szemmel.

2010. szept. 20. 12:54
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!