Jaj, az a "nem" elkerülte a figyelmem a kérdésben, olyan szépen egybe került a kérdőszóval :D
Szerintem azért, mert itt lent nagyon sok a fény éjszaka is (a nagyobb városokban jóformán a csillagok se látszódnak).
Egyszerű a válasz: Ez egy fénykép.
A fénykép nem feltétlenül azt ábrázolja amit mi akkor ott szabad szemmel látunk!
Ez a kép pl. úgy készült, hogy 32 másodpercig exponált. Például ha éjjel fotóz az ember, akkor egy állvány használatával, sokáig kell exponálni, ahhoz hogy elegendő fény jusson a filmre(v. CCD)-re. Különben teljesen sötét lesz a kép.
Minél tovább exponál az ember, annál több minden fog látszani.
A távcsövekkel készült képek is ilyen "hosszú" ideig készülnek. Persze azért nem ilyen egyszerű a dolog, mert a föld forgása beleszól a dologba.. folyamatosan mozgatni kell a távcsöveket..
De volt erről a multkor egy műsor, amikor egy távcsövet az űr egy kis fekete részletére irányították, és órákig eltartó exponálást készítettek. Végül kiderült, hogy nem is olyan üres az a rész. Tele volt új galaxisokkal..
Én próbáltam a holdat lefotózni, de nagyon nehéz mert "elmászik". Az éjszakai eget még nem próbáltam, de most akkor kipróbálom.
kösz a válaszokat
főleg az utolsónak
09-17 13:53-asnak! Lehet, hogy nem CCD, hanem CMOS érzékelőlapka volt a gépben...
09-17 21:19-nek!
Tökéletesen egyet értek. Bár szerintem ha tök tiszta az idő és semmi fényszennyezettség, akkor is kell ehhez 3200-as ISO, (((((((vagy/és tuti, hogy nagyobb fényerejű az obi, bár ilyen látószögnél nagyobb fényerejű obi... meg amúgy is...)))))))
A 10-15 mm-es obit pedig gondolom APS-C méretű szenzorral gondoltad.
Szerintem Full Frame méretű szenzor (ugyan annál az obinál nagyobb látószög, aminél lehetségesebb nagyobb fényerejű obi) nagyobb fényerejű obi, és/vagy magasabb ISO.
Vagy kicsit belepiszkált utólag kicsit a képbe (olcsóbb megoldás :-P) és valamivel fényesebbé tette.
Vagy a fene tudja... lehet, hogy valahol van ennyire tiszta ég és alacsony fényszennyezettség, hogy ezekkel a beállításokkal is menne, amiket írtál.
A kérdezőnek:
Jobb helyeken látod a Tejutat a fejed felett az égen szabad szemmel.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!