Egy evolúciós teológus milyen területről jön?
Evolúció biológia területének tűnik. De ha jobban belegondolok van benne etológia, antropológia, primatológia, teológia, esetleg archeológia is lehet.
Amúgy egy műsorban láttam, ahol azzal foglalkoztak, hogy csimpánzok köveket dobáltak fáknak és arra jöttek rá, hogy ez valami rituálé lehet náluk. A fa lehet szent entitás vagy a hely maga a szent, amit így tisztelnek. Passz.
Na mindegy és ott láttam, hogy valaki evolúciós teológus volt.
Igen, de a kérdés az, hogy aki a vallások evolúciójával foglalkozik az milyen területről jön.
Nyilván nem vegyész például, hiába van kémiai evolúció is.
Akkor viszont nem "evolúciós teológus", ember!
Teológia evolúcióval foglalkozik!
"...a kérdés az, hogy aki a vallások evolúciójával foglalkozik az milyen területről jön."
Ésszerűen teológus, történész, vagy antropológus. Esetleg ezek valamilyen kombinációja, vagy egyik sem.
4-es Kérdető!
Esetleg hogyha, más szavakkal is megfogalmaznád mire vagy kíváncsi.
Mit értesz az alatt, hogy "milyen területről jön?"
Konkért ember előképzettségére vagy kíváncsi?
Arra, hogy milyen képzettség/végzettség szükséges, hogy ilyen titulust használj?
Megsúgom: Az ismeretterjesztő filmekben, hogy a film tudományosságát és hitelességét fokozzák, előszeretettel és önkényesen kreálnak frappáns titulusokat, amit a megszólaló neve alá lehet írni.
Egyáltalán nem biztos, hogy van ilyen nevű szakterület vagy foglalkozás. Egyszerűen összeszednek embereket, akik valamilyen irányból érintettek a kérdésben. Ezeket a véleményeket próbálná elvileg a rendező egybefoglalni, vagy a néző elé tárni, hogy az integrálja. Csak az sokka szarabbul hangzik, hogy "teológus, akit egyébként foglalkoztat az evolűció kérdése".
Egyébként én úgy gondolom, hogy az egyes felekezetekben létezik olyan hivatalos foglalkozás, ahol a felekezet elfogadott és követendő tanításait igyekeznek összeegyeztetni a tudomány álláspontjával. Ebben az esetben az illető elsősorban az adott felekezet világképével, dogmáival kell tisztában legyen. És ezután mélyed el a kapcsolódó tudományos szakterületeken.
@Kérdező: "Egy evolúciós teológus milyen területről jön?"
Szvsz, a félreértés a és a rossz fordítás területéről.
Pl.: [link]
Itt így írják: "2009. március 22. Az EVOLÚCIÓS TEOLÓGUS, Alastair Clarke ezen a héten közzétette a nyolc mintázat részleteit, amelyek szerint a humorról..."
És a valóság: [link]
Idézve: "Mechanism And Function Of Humor Identified By New Evolutionary Theory"
Nyilván félreértették-, vagy félrefordították az "Evolutionary Theory" kifejezést.
@Kérdező: "Evolúció biológia területének tűnik. De ha jobban belegondolok van benne etológia, antropológia, primatológia, teológia..."
Akármennyire gondolok bele, az evolúcióban, mint természeti folyamatban, pont ugyanúgy nincs egy szemernyi teológia se, mint ahogy a kristály-, vagy hegy-, vagy barlangkeletkezés-, és a téli időszak végére kiteljesedő aszfaltburkolat megrepedezés képződésben se.
Olyan kifejezés ugyanakkor létezik, hogy "természetes teológia" (Isten, és a világ az emberi természetes értelméből adódóan megismerhető, vagyis isteni segítség nélkül).
A vallások és bármelyik isten az emberi agy termékei: miért is ne lenne benne biológia? Az, hogy milyen bonyolult egy faj vallási rendszere szerintem eléggé függ az agy komplexitásától, hogy mennyire képes elvontan gondolkodni, hogy keresi helyét a világban, stb.
Az etológia is a biológia egyik területe, pedig az állatok viselkedésével foglalkozik.
Egyébként megtaláltam, wiki hasznosabbnak bizonyult: evolúciós pszichológia leginkább, ami lényegében etológia, csak emberre vetítve.
Kedves @Kérdező!
Utalva a #9-esedre...
A te eredeti kérdésed ez volt: "Egy evolúciós teológus milyen területről jön?"
A válaszom az, hogy sehonnan, mivel ilyen szakma, hivatás, ilyen iskolákban nyilvántartott irányzat, vagy filozófiában így nevesített tan...stb... nincs. Mint írtam, ez csak egy félreértés, vagy félrefordítás eredménye. Szerintem ezt nyilvánvalóan bizonyítottam is.
Akkor még egyszer: [link]
Idézve: "Alastair Clarke is a science writer and evolutionary theorist"
Az újságíró feltehetőleg összetévesztette az angol "theorist" szót a "theology" szóval.
Szabadjon megkérdeznem, hogy mindezek tükrében minek írtad le le nekem a #9-esedet? Nem tartod hasznosnak azt a választ a kérdésedre, hogy nincs olyan fogalom, hogy "evolúciós teológus"?
Vagy az a kérdésed, hogy ha lenne evolúciós teológus, akkor az ki fia-borja lenne?
#9: "A vallások és bármelyik isten az emberi agy termékei: miért is ne lenne benne biológia?"
Minden emberi gondolat egyúttal biológia is. Ilyen alapon minden féle-fajta emberi eszméhez lehetne külön hozzácsapni evolúciós szakszót. Evolúciós fizikus, evolúciós politikus, evolúciós filozófus, evolúciós ateista, evolúciós gasztronómia, eolúciós geológista, evolúciós társasjátékosista...stbstb... a végtelenségig.
Nézd! A teológia valamely vallás alaposan átgondolt, logikailag rendszerezett tanrendszere. Még mindig fogalmam sincs, hogy a teológiának mi köze van ahhoz az evolúcióhoz, ami egy természeti folyamat. Az evolúció eredménye a gondolatok megszületése, így a vallásé is. Na és? Maga a vallásos érzület kialakulása nem teológia!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!