Hogyan lehetnék én is jártasabb a tudományokban?
Ebben a kategóriában alsóhangon van vagy 10 polihisztor. Akiknek mind a társadalmomtudományokban, mind a természettudományokban hatalmas tudásuk van.
Ezt főleg tőlük kérdezem: Hogy csináltátok? Honnan szedtetek össze ennyi tudást?
"leginkább a fizika és a biológia."
Helyes. :D Én főleg biológiából tudok ajánlani ezt-azt.
Még egy kérdés: angol mennyire megy jól (a legtöbb jó forrás angol)?
Könyvek közül például tudom ajánlani Maynard-Smith-től és Szathmárytól A földi élet regényét. Alapvetően evolúcióbiológia, de elég sok más téma is előkerül ennek kapcsán. Ráadásul szerintem egyszerre érthető és nagyon igényes. De evolúcióbológiából viszonylag sok jó, ismeretterjesztő könyv van.
Egy másik érdekes (és klasszikus) könyv Konrad Lorenz-től A salamonkirály gyűrűje. Etológia témakör, nem annyira tudományos, mint más művei, de (emiatt is) nagyon érdekes, olvasmányos.
Ha komolyabban érdekel valami, elég sok egyetemi tankönyv elérhető, persze azokat semmiképp nem kezdésnek ajánlanám, és a legtöbb annyira nem is olvasmányos, hiszen nem ez a fő céljuk.
Videók közül bevezetésnek a Zallatorvos-t tudom ajánlani. Főleg az általánosabb témájú videó lehetnek érdekesekesebbek.
Baktérium vs. vírus:
https://www.youtube.com/watch?v=EHbTqMbHxwk&ab_channel=Z%C3%..
DNS-től az evolúcióig sorozat:
https://www.youtube.com/watch?v=U1dIQLlVeXo&ab_channel=Z%C3%..
Ezek azért nagyon nem mennek mélyre, de kiindulásnak nagyon jók, és igényesen vannak megcsinálva, tehát nem nagyon van bennük szakmai hiba (én legalábbis nem találtam), maximum egyszerűsítés.
Angol nyelven jó az AmoebaSisters csatorna. Egyszerű magyarázatok, nagyon mélyen nem is mennek bele a dolgokba, de az jól, és érthetően van előadva:
https://www.youtube.com/c/AmoebaSisters/videos
Szintén jó oldal a Khan Academy honlap, ahol videók és szöveges anyagok is vannak. (Elvileg már van magyar nyelvű szekciója is, de azon azt hiszem még nincs túl sok minden, magyar nyelven még nem próbálkoztam vele.) Angolul viszont nagyon sok témakört lefed, és nem csak biolgiát. (De én főleg azokat ismerem, szerintem elég jók a szöveges anyagok, bevallom, a videókat annyira nem néztem.)
Komolyabb előadásokat találsz például Ted Talkok között. Ez például két érdekes neurobiológia témájú elődadás:
Ha úgy érzed, hogy sok bepótolni valód van, akkor érdemes olyan könyveket keresni, amik felnőtteknek próbálják összefoglalni több tudományos terület alapjait.
Még kb 4 éve olvastam Natalie Angier-től az Alapok című könyvet, ami pont erről szólt.
Nagy igazságot írtál! De ez nem is baj, mert nem szeretnék mindent tudni.
Sejtethettem volna, hogy azok, akikre gondoltam nem fognak válaszolni. Ezt eléggé sajnálom, mert kíváncsi lettem volna az ő válaszukra.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!