Kezdőoldal » Tudományok » Egyéb kérdések » Hogyan lehetnék én is jártasab...

Hogyan lehetnék én is jártasabb a tudományokban?

Figyelt kérdés

Ebben a kategóriában alsóhangon van vagy 10 polihisztor. Akiknek mind a társadalmomtudományokban, mind a természettudományokban hatalmas tudásuk van.

Ezt főleg tőlük kérdezem: Hogy csináltátok? Honnan szedtetek össze ennyi tudást?

2021. dec. 23. 09:13
1 2
 1/15 anonim ***** válasza:
77%
Olvasassal a facebook, az instagram es a tiktok bamulasa helyett.
2021. dec. 23. 09:36
 2/15 anonim ***** válasza:
100%

Első nekifutásra tudományos műveket érdemes keresni.

Alapszinten például Dávid Gyula videói nagyon érdekesek.

2021. dec. 23. 09:58
 3/15 anonim ***** válasza:
100%

Egyébként a Facebook-ot, az Instagram-ot és még a TikTok-ot is lehet használni értelmes tartalmak nézésére.

Például én Instagram-on is egy csomó természettudományos oldalt követek (még ha külföldi is, de úgy is sokat lehet tanulni).

TikTok-on is van egy vegyész férfi fent, százezres követőtáborral és egy csomót lehet tőle tanulni kémiából, ha szorgosan nézegeted a videóit.

Tehát csak egy tippként is, a közösségi médiát is használd művelődésre, mert igenis lehet.

2021. dec. 23. 10:00
 4/15 A nagy Levin ***** válasza:
100%
Ahogy az elöttem "szólók" is írták, tájékozódj, de ahhoz is kell egy alaptudás, hogy el tudd dönteni, melyek a hiteles források, és melyek tartalmaznak f@szságokat.
2021. dec. 23. 11:23
 5/15 anonim ***** válasza:
34%
Én igy szulettem de ez ritka
2021. dec. 23. 13:04
 6/15 anonim válasza:
68%
Azokat a polihisztorokat google-használóknak hívjuk inkább.
2021. dec. 23. 13:28
 7/15 anonim ***** válasza:
90%
Elmondok egy érdekes történést, kicsit kapcsolódik is a kérdésedhez, kicsit nem. Nem mondom el, hogy mivel foglalkozom, de több , mint 30 éve csinálom. Rengeteget olvastam a szakmáról és a mai napig is ezt teszem. Minden apró részlet érdekel, utánanézek külföldi irodalmakban is, ha úgy érzem a Magyar nem elég. Bekerültem anno egy Facebookos szakmai csoportba és a sok beszélgetés kapcsán kiderült, hogy a pár ezer tagból én lettem a legjobban képzett az adott területen. Mire is volt ez elég ? A kezdők itták a szavaimat, mert tanulni akartak én meg türelmes tanító vagyok, mindig fordulhattak hozzám bármilyen nyűgükkel. Nem felejtettem el, hogy én is ugyanolyan voltam kezdőként. Csak , hát jöttek a bajok, akik eddig a csoportban úgymond haladók, profik voltak, azok elveszítették ezt a státuszt, mert rájöttek, hogy az amit tudnak messze van attól, amit én összeszedtem a sok év alatt. Nekem sem pottyant az ölembe a tudás. Amíg mások az esti sörözgetésről számoltak be és a nyaralásukról én ez idő alatt is a világból szedegettem össze az információ morzsákat. Talán szerencsém is van, mert jól választottam szakmát, van érzékem hozzá. Matematikus biztosan nem lennék, mert ahhoz meg abszolút nincs érzékem. De a lényeg, amiért ezt írtam, hogy ha érdekel az adott témakör, akkor csak olvass és olvass, a tudás észrevétlenül fog jönni, de sose áruld el másoknak a teljes tudásodat, mert ki fogsz lógni a sorból, amiért a mögötted kullogók megutálnak. Nagyjából mindenki érzi magáról, hogy kb hol áll a ranglétrán. Jómagam egyszer találkoztam egy hasonlóan elhívatott szakival, akire azt mondtam, hogy "Na , Ő igen" Oltári jókat tudtunk beszélgetni mély tartalmakról, mert egyikünk sem volt féltékeny a másik tudására. Tanultam tőle és ő is tőlem. Mindketten nyertünk a kommunikációval. Kár, hogy kevés az ilyen ember. Sokkal többször tapasztalok szakmai féltékenységet, mint hajlandóságot a tudás átadására.
2021. dec. 23. 16:29
 8/15 anonim ***** válasza:
100%
kell egy alapvető tulajdonság még pedig a kíváncsiság , érdeklődés az adott tudományok iránt, és akkor nem lesz teher , ahogy fentebb is írták a bandázás, f@szbukozás stb. helyett, az ismeret szerzés, a tudományok előtérbe helyezése , pl. ,hogy én még az evéssel való időtöltést is időpocsékolásnak tartom.
2021. dec. 23. 19:12
 9/15 A kérdező kommentje:

#1 Eleve nem szoktam ilyeneket nézni, szóval az első lépés megvolt.

#2 Akkor meg is van, hogy mit fogok nézni az év hátralevő részében, és még utána is!

#7 Köszönöm a történetedet! Igazad van, nem kell féltékenynek lenni; csak meg kell tanulni azt, amit az az ember tud, akire féltékeny vagy.

#8 Szerintem ez megvan bennem, hiszen, ha nem lenne, akkor most nem ezt írnám, hanem valami egészen mással foglalkoznék.

Köszönöm szépen mindenki válaszát, kellemes karácsonyt és boldog új évet kívánok! :)

2021. dec. 23. 21:11
 10/15 sadam87 ***** válasza:
100%
Nem tudom, a megszólítottak között vagyok-e, mindenesetre én is az olvasást, illetve tudományos viedók, oldalak felkeresését tudnám javasolni. Szerintem írd be, milyen tudományterületek érdekelnének, az alapján szerintem tudnánk ajánlani könyveket, honlapokat. (Ez abban is segítene, hogy az áltudományos forrásokat elkerüld, amire a 4. válaszoló is utalt.)
2021. dec. 23. 21:17
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!