Ha a vírusok nem élnek, akkor hogyan lehet azokat "elölni"?
Ez egy régies szóhasználat, abból az időből, amikor még nem volt konszenzus arról, hogy a vírusok nem élnek.
Hasonlóan, ahogy a hő sem folyadék, mégis beszélünk hőáramlásról.
Vagy beszélünk vérmérsékletről, pedig a heves és a nyugodt emberek vérének hőmérséklete ugyanaz.
"Hasonlóan, ahogy a hő sem folyadék, mégis beszélünk hőáramlásról."
Mellékszál, de a korrektség kedvéért jegyezzük meg: bár régen valóban azt hitték, hogy a hő folyadékszerűen viselkedik, ennek ellenére a hőátadás lehetséges módjai közül csak az egyikre használatos a "hőáramlás" kifejezés: arra, amely során a hő terjedése áramló közeg révén valósul meg (szóval ezt a szóhasználatot mai szemmel is jogosnak mondhatjuk).
"Ez egy régies szóhasználat, abból az időből, amikor még nem volt konszenzus arról, hogy a vírusok nem élnek."
Most sincs.
"Hasonlóan, ahogy a hő sem folyadék, mégis beszélünk hőáramlásról."
De nem is csak folyadékok áramolhatnak.
Hát ha azt nézzük, hogy a vírusok egyetlen, élettel rokon igazi tevékenysége (és az is csak a gazdasejt munkára fogásával) a szaporodás, hívhatnánk éppenséggel a vírus kasztrálásának is.
Az ugyanúgy millió félreértésre adnak lehetőséget.
Ha valaki tud tökéletes magyar, érthető verziót mondjuk a "disabled" szóra, az megfelelő lehet.
Jó lehetne ez is.
Csak látod, az inaktivált kifejezésre is sokan morfondíroznak, és mi van, ha újra aktiválódik? Mert nem értik a mögöttes tartalmat.
Sajnos nincs olyan egyszerű, frappáns megoldás, ami egyértelművé teszi, hogy a dolog nem tud "visszacsinálódni".
Az "elölt" kifejezés viszont hordozza ezt a tartalmat.
Ezért laikus hallgatónak még mindig az a jobb.
Nagyon is hatással van a szervezetre, hiszen attól alakul ki az immunitás. Nyilván enyhébb hatás, mint a fertőzés az aktív vírussal, és egy inaktivált vírus vakcina tartalmaz olyan adalékokat, melyek az immunválaszt serkentik, mert az inaktív vírus önmagában kevés lenne.
De ha már szőrszált hasogatunk, akkor a "hatástalan" egészen biztosan rossz kifejezés egy elölt vírusra.
Ez nem szőrszálhasogatás. Értem, amit írtál. Engem nem zavar az, ha valaki kijavít. Ha van mit, akkor legyen is kijavítva.
Szeretem a pontos megfogalmazást. Valóban nem volt pontosan, amit fentebb javasoltam.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!