Ha a Pennsylvania Egyetem honlapján is génterápiaként hivatkoznak Karikó mRNS vakcinájára, akkor miért kételkednek benne az emberek?
Ha lejjebb tekertek, ez van Karikó neve alatt:
Description of Research Expertise
Messenger RNA-based gene therapy.
Forrás: [link]
Ó, meggyőztél.
Eddig kételkedtem szavaidban, de most, hogy elmondtad, hogy törölték a nyilván hasonlóan elmés kommentjeid egy huszadrangú internetes fórumról, be kell lássam neked van igazad. Egy olyan fórumról, ahol tobzódnak a vírustagadók, akik hússzor nagyobb ökörségeket is 100%-ra értékelnek.
Az oltás génterápia. A szabadság szolgaság. A tudatlanság erő.
“Szerinted az mRNS az nem RNS?“
Akkor miért írtak egyszer messengerRNS-t utána pedig nem? Rohadt nagy különbség van az RNS és az mRNS között, létezik még tRNS is, ha érdekel. Nem vagyok tudatlan, mert van egy emelt szintű biológiám.
Nekem fura, hogy annyira vakon elhiszitek azt, amit mondanak nektek, hogy képtelenek vagytok kritikusan szűrni egy infót: még egyszer leírom, ott van feketén fehéren hogy mRNA based gene therapy.
Nekem is van emelt biológia érettségim, sőt egy diplomám is, és?
Te vagy az aki állítólag érti a folyamatot, de következtetést mégsem tud helyesen levonni belőle.
Létezik tRNS, valaki mondta, hogy nem?
Sőt létezik még 80 féle másik is… szintén nem kapcsolódik semmilyen érvedhez.
"valamelyim hozzászóló szerint az RNS ugyanaz, mint az mRNS"
Szerintem sokan már oviban túlesnek a "minden bogár rovar, de nem minden rovar bogár" egyetemi szintű különbségtételen, de látom nehéz.
Senki sem mondta ezt, amit fent állítasz. Azt sem mondta senki, hogy az oltás génterápia. Te magyarázol bele ilyen dolgokat, és utána panaszkodsz, hogy az autópályán mindenki a forgalommal szemben megy.
Nem én írtam a 9-es választ, de szerintem a te szövegértéseddel vannak problémák.
Nézd, nehéz veled vitatkozni, mert olyan mintha direkt nem akarnál megérteni semmit, de saját önálló érveid és gondolataid sincsenek. Az alap felvetésre többen reagáltunk értelmesen. Nekem például azt mondtad, hogy 'a transzkripcióról beszélsz nem a transzlációról' vagy valami ilyesmi, közben érthetően leírtam a folyamatot ált. iskolás szinten, kétszer is. Nekem ebből az jött le, hogy fogalmad nincs arról, hogy mit jelent a fehérjeszintézis, a transzláció vagy a transzkripció.
Utána az írod, hogy van emelt biológia érettségid. Szívesen elhiszem, hogy van, gratulálok hozzá. Akkor vedd elő a biológia tudásod és érvelj, írd le, hogy hol van a hiba azokban a folyamatokban, amiket itt többen leírtunk. Írd le, hogy a te tudásod alapján, hogyan működik az mRNS génterápia, hogyan lehet belenyúlni a DNS állományba vagy bármit ami vitaképes.
Te eddig szemantikailag kötöttél bele a válaszokba, de tartalmilag nem.
“Nézd, nehéz veled vitatkozni, mert olyan mintha direkt nem akarnál megérteni semmit, de saját önálló érveid és gondolataid sincsenek.“
-én ugyanezt érzem veled kapcsolatban. Csak azt tudod mondani, amivel már bekajáltatott a média. Ellenben én csatolok valamit, ami feketén-fehéren leírja, hogy Karikó kutatási területe az mRNS génterápia. Ha az mRNS nem lehet génterápia csak a DNS, akkor miért van ezen a honlapon mégis egymás mellett ez a két szó?
“Nekem ebből az jött le, hogy fogalmad nincs arról, hogy mit jelent a fehérjeszintézis, a transzláció vagy a transzkripció.“
- a transzláció wikipédia linkjét csatoltad, én pedig kijavítottalak, hogy amit konkrétan az mRNS csinál, az a transzkripció.
“Írd le, hogy a te tudásod alapján, hogyan működik az mRNS génterápia, hogyan lehet belenyúlni a DNS állományba vagy bármit ami vitaképes.“
- egyrészt, ha nem így lenne, akkor még egyszer megkérdezem: mit keres a honlapon az, hogy mRNA gene therapy? Ha a kettő az elmondásod szerint összeegyezhetetlen, akkor miért így hivatkoznak rá? Másrészt, ebből kiindulva, de logikusan is, a génterápia nemcsak a DNS-t érinti, hanem az RNS-t is, hiszen gyakorlatilag ugyanaz a kettő, az egyik tárolja, a másik pedig hordozza a genetikai információt. A genetikai információ megmanipulálása géntechnológia. Amúgy szerintem a definíció nem egy kőbe vésett dolog, a paradigmaváltások előfeltételezik az eddig érvenyes definíciók átírását, kiegészítését. Csakhogy egy példát mondjak, 30 évvel ezelőtt még nem gondolták volna, sőt határozottan elutasították azt a gondolatot, hogy szomatikus, differenciált sejtekben is átírható a DNS, most már mindezt meghaladtuk, és gyakorlatilag a CRISPRcas9 technológiát kutatjuk.
Tehát, nem kérdés, hogy az mRNS is lehet génterápia, ahogyan a honlapon is hivatkoznak rá, illetve az mRNS vakcinákkal örökre megváltozott az, amit eddig a génterápiáról gondoltunk, vagyis hogy lekorlátoztuk azt a DNS-re.
“Nem lecserélnek egy hibás gént, hanem a helyes gén RNS átiratát juttatják be a sejtekbe, így azok a helyes fehérjét termelik.”
Jó reggelt, szerinted az “oltás” nem ugyanezt csinálja? Tökmindegy, hogy humán vagy víruseredetű a kód. (A vírus is lehet humán).
Kedves Kérdező!
Jelenleg a kérdésed leírása plusz nyolc hozzászólásod érthető el a kérdésnél. Nekem ehhez képest fogalmam sincs róla, mi lenne a kérdésed lényege.
Az mRNS vakcinák nem módosítják a DNS-t, nem maradnak meg tartósan a szervezetben. Magyarul a tartós hatásuk minden bizonnyal csak az immunválaszra korlátozódik. Ezek a tények. Innentől kezdve nagyjából mindegy, hogyan hívod.
Mindenesetre a legtöbb helyen nem tekintik génterápiának az mRNS vakcinát.
(Érthetően, hiszen nem változtatja meg a DNS-t.) Persze lehet, hogy van olyan forrás, amiben igen, nem mindenki ugyanúgy használja a génterápia fogalmát.)
Mindenetre az azállításod (amit a kérdésben fogalmaztál meg), hogy a linkelt Pennsylvania Egyetem honlap génterápiaként hivatkozna az mRNS vakcinára, nemes egyszerűséggel nem igez, egyszerű okból: a linkelt oldalon nem szerepel az RNS vakcina kifejezés. A leírás pedig egyáltalán nem biztos, hogy az RNS vakcinára céloz (bár persze lehet, hogy arra), hiszen Karikó nem csak vakcinákkal folgalkozott. (Saját bevallása szerint eredetileg nem is vakcina készítésre akarta használni a technológiát - hanem, ha jól emlékszem, a szöveti regeneráció segítésére - csak a kollégái beszélték rá, hogy inkább a vakcinákkal foglalkozzanak.)
"- a transzláció wikipédia linkjét csatoltad, én pedig kijavítottalak, hogy amit konkrétan az mRNS csinál, az a transzkripció."
???
A mRNS nem "csinálja" a transzkripciót, hanem a transzkripció során jön létre...
"a génterápia nemcsak a DNS-t érinti, hanem az RNS-t is, hiszen gyakorlatilag ugyanaz a kettő, az egyik tárolja, a másik pedig hordozza a genetikai információt."
Nagyon nem ugyanaz a kettő!
"(A vírus is lehet humán)."
????
A vírus lehet ember????
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!