Kezdőoldal » Tudományok » Egyéb kérdések » Ha a Pennsylvania Egyetem...

Ha a Pennsylvania Egyetem honlapján is génterápiaként hivatkoznak Karikó mRNS vakcinájára, akkor miért kételkednek benne az emberek?

Figyelt kérdés

Ha lejjebb tekertek, ez van Karikó neve alatt:

Description of Research Expertise

Messenger RNA-based gene therapy.

Forrás: [link]

2021. júl. 20. 04:19
1 2 3 4
 1/39 molnarmarcell21 ***** válasza:
85%
Miben kételkednek az emberek?
2021. júl. 20. 06:26
 2/39 anonim ***** válasza:
85%

Nem hivatkoznak rá génterápiaként.

A kutatási területeihez tartozik a génterápia.

[link]

A gén kifejeződéséhez a DNS gént kódoló része mRNS-re íródik át a sejtmagban, majd az mRNS a riboszómákon íródik át fehérjévé (a citoplazmában) majd az mRNS lebomlik.

Tehát az mRNS vakcinával egy fehérje kódját juttatják be, ami a citoplazmában és nem a sejtmagban !!! íródik át fehérjévé. Ezt a fehérjét az immunsejtek felismerik mint idegen fehérje és válaszolnak rá, ‘megtanulnak’ rá válaszolni. Így amikor elkapod a betegséget az immunrendszer már felismeri és ‘emlékezetből’ tudja, hogy hogyan kell rá válaszolni.

Ami fontos, hogy az mRNS nem kerül a sejtmagba így a DNS-t (ami a sejtmagban található) nem is tudja módosítani.

2021. júl. 20. 08:39
 3/39 anonim ***** válasza:
45%

Mit vársz egy olyan országban, ahol a TTK szakok a vidéki egyetemeken meg se telnek? :D

Arról nem is beszélve, hogy angolul se tud az emberek túlnyomó többsége.

2021. júl. 20. 09:05
 4/39 anonim ***** válasza:
89%

Alatta ott van, hogy "RNA-induced immune reactions". Az lenne a vakcina.

A "Messenger RNA-based gene therapy" pedig szintén nem valami olyasmi, ami "átírja a DNS-t", ahogy sokan állítják. Nem lecserélnek egy hibás gént, hanem a helyes gén RNS átiratát juttatják be a sejtekbe, így azok a helyes fehérjét termelik. A bejuttatott RNS lebomlik egy idő után.

A vakcina azért nem "génterápia", mert nem egy emberi gént tartalmaz, hanem a vírus tüskefehérjéjének a genetikai kódját. A szervezet ebből kitermeli a tüskefehérjét, az RNS lebomlik, az immunrendszer meg védelmet fejleszt ki a tüskefehérje ellen.

2021. júl. 20. 11:00
 5/39 A kérdező kommentje:
2: pontosan erről az arroganciáról beszélek. Ott van feketén fehéren, hogy mRNA based gene therapy. És még így is képes vagy kimagyarázni? Egyebként, amiről beszélsz az nem a transzláció, hanem a transzkripció.
2021. júl. 20. 11:00
 6/39 A kérdező kommentje:
4: alatta az van hogy RNA induced immune reaction, viszont nekünk az mRNA gene therapy fontos, mert mRNS-t használnak.
2021. júl. 20. 11:06
 7/39 anonim ***** válasza:
88%

Fájdalmas, hogy arroganciáról beszélsz, miközben alapvető szövegértési gondjaid vannak. Az oldalon sehol sem hivatkoznak a vakcinára génterápiaként.

2021. júl. 20. 11:06
 8/39 A kérdező kommentje:
Biztosan nekem vannak szövegértési gondjaim, de akkor szerinted mit jelent az mRNA-based gene therapy? És szerinted miért törölte a gyakori kérdések a kommentjeimet, ahol csatoltam ezt a forrást? 3 helyre írtam, és mindhárom hozzászólásomat törölték.
2021. júl. 20. 11:09
 9/39 anonim ***** válasza:
86%

Szerinted az mRNS az nem RNS? Nem értem, hogy egy ennyire sok sebből vérző érvelést miért erőltetsz?

1. Az oltás nem génterápia.

2. A génterápia nem feltétlenül gének átírása.

3. Nem egy címszavakból álló szakmai önéletrajz fogja eldönteni a kérdést amúgy sem.

2021. júl. 20. 11:09
 10/39 anonim ***** válasza:
83%

Nem bennem van arrogancia, hanem benned, mert meg sem próbálod megérteni a biológiát, még gimnáziumi szinten sem.

A 4. Válaszoló nagyon jól leírta, hogy hogyan zajlik az mRNS génterápia, nem úgy, hogy a géneket megváltoztatják, hanem hogy a hibás génről képződő hibás mRNS helyett a nem hibás mRNS-t juttatják be, így a helyes fehérje képződik.

A vakcina is erre a technológiára épül csak nem hibás-nem hibás, hanem ez esetben nem képződik fehérje amíg nem vagy beteg- képződik fehérje és az immunsejtek megtanulják.

Nem értem, hogy mire gondolsz, mindkettőről beszéltem.

A transzkripció a sejtmagban játszódik le. DNS-mRNS. Ez az mRNS vakcinánál nincs, hiszen az mRNS-t juttatják be, így nincs szükség a DNS-ből mRNS-t írni.

A transzláció a citoplazmában történik és az mRNS-ből itt jön létre a fehérje. Ez a mechanizmus játszik szerepet a vakcinánál is.

2021. júl. 20. 11:11
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!