Mit csináltam rosszul ennél a képletnél?
x² + x + 1 = 0, x nem lehet 0 az eredeti képlet
(első egyenlet) x² + x + 1 = 0 | mindkét oldalt osszuk x-el
(második egyenlet) x + 1 + 1/x = 0
az első egyenletből az is következik, hogy:
x + 1 = - x², ha ezt behelyettesítjük a harmadikba:
(harmadik egyenlet) -x² + 1/x = 0 | mindkét oldalt beszorozzuk x-el
-x³ + 1 = 0 => x = 1
Ami ugyebár téves, mert ha ezt behelyettesítjük az első egyenletbe, akkor az jön ki, hogy 3 = 1-el
Tudom, hogy valahol rossz lépést léptem meg, hol a hiba?
Ja, csak éppen olyan szám meg nem létezik, ahogyan azt le is írtam...
Ha hamis állításra alapozod a levezetést, akkor az eredmény is valószínűleg hamis lesz.
Ha a valós számok halmazán oldjuk meg az egyenletet, akkor a további lépésnél az értelmezési tartomány üreshalmaz lesz, pont amiatt, hogy az eredeti egyenletnek nincs valós megoldása.
Ha a komplex számok halmazán oldjuk meg az egyenletet, akkor az értelmezési tartomány az a két szám lesz, ami egyébként az 1+x=-x^2 egyenlet megoldása, emiatt pedig hiába jön ki az x=1 eredménynek, mivel a keletkezett egyenlet értelmezési tartományának nem eleme az 1. Tehát nem azzal van a gond, hogy kijön eredménynek az x=1, hanem azzal, hogy a levezetés közben változik az értelmezési tartomány, azért lesz hamis gyök.
A fokszámváltás és minden más következmény, ami visz magával az eredeti hibát is, de nem ő maga a hiba. Az alapprobléma, hogy egyenlettel való művelet lehetőségeire feltételek vannak. Más szavakkal, az egyenletek kezelésére szabályok vonatkoznak.
Példa.
x + 1 = 0 itt ugye egy megoldás van, x = -1. szorozzuk emg x-szel.
x*(x+1)=x*0=0. Ez egy szorzás. egyenlet mindkét oldalát szorozhatjuk egy darab számmal, amely nem nulla. Mert ha nullával is szorozhatnánk, akkor 1=2, hiszen 0*1=0*2.
Tehát kaptuk x^2+x=0. Ennek az egyenletnek (pl. a másodfokú képlet szerint) megoldása a nulla. Amit kizártunk. Továbbá megoldása a -1. Ami eredetileg. A zavart az okozza, hogy az az "x", amivel szorzunk, meg az, ami az eredeti egyenletben van, ugyanazzá vált. Ugyanez a helyzet a kérdező összes levezetésével, nem megengedett művelet az egyenlettel.
#9 és #13
"Ha hamis állításra alapozod a levezetést, akkor az eredmény is valószínűleg hamis lesz."
#4
"Igazából ott volt a probléma, hogy másodrendű egyenletből harmadrendű lett."
Egyik sem jó magyarázat.
Valamilyen módon a behelyettesítéssel van a baj.
Vegyük az x=0 egyenletet. A 0 helyébe helyettesítsünk be x-et. Az eredmény x=x egy csomó hamis gyökkel.
Nem volt "hamis állítás" és az egyenlet elsőfokú maradt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!