Mit csináltam rosszul ennél a képletnél?
x² + x + 1 = 0, x nem lehet 0 az eredeti képlet
(első egyenlet) x² + x + 1 = 0 | mindkét oldalt osszuk x-el
(második egyenlet) x + 1 + 1/x = 0
az első egyenletből az is következik, hogy:
x + 1 = - x², ha ezt behelyettesítjük a harmadikba:
(harmadik egyenlet) -x² + 1/x = 0 | mindkét oldalt beszorozzuk x-el
-x³ + 1 = 0 => x = 1
Ami ugyebár téves, mert ha ezt behelyettesítjük az első egyenletbe, akkor az jön ki, hogy 3 = 1-el
Tudom, hogy valahol rossz lépést léptem meg, hol a hiba?
A beszorzással, mert emeled a fokszámot.
Nézd pl ezt:
x - 1 = 0. ( csak 1 a megoldás) /*x
x^2 - x = 0. ( 1 és 0 is megoldás lett).
#5ös
Nem, mert nézd meg, hogy az a beszorzás előtti egyenletnek is már megoldása az 1.
-x² + 1/x = 0
Azaz ha itt x-el beszoroz akkor nem nő a megoldások száma. Nálad egy elsőfokú egyenletből lett egy másodfokú, amitt jön be a plusz megoldás, itt már eleve harmadfokú volt az egyenlet a beszorzás előtt is, emiatt a beszorzás nem változtat rajta.
Nem a fokszámmal van itt a probléma, hanem azzal, hogy olyan állításból indultál ki, ami nem igaz.
Tehát amikor azt mondod, hogy 1+x=-x^2, és ezt fel is használod, akkor egy olyan állítást használsz fel, ami nem igaz. Mivel itt nem egy azonosságról van szó, ezért a további lépéseknél az értelmezési tartomány leszűkül a felhasznált állítás értelmezési tartományára, ami -érthető okokból- jelen esetben üres halmaz lesz a valós számok halmazán, tehát teljesen mindegy, hogy mit kapsz a végén, az az eredeti egyenletnek hamis gyöke lesz.
Ezért kell vigyázni az olyan behelyettesítésekkel, amelyben az ismeretlen önmagára hivatkozik.
Az x² + x + 1 = 0 egyenletnek nincs megoldása a valós számok halmazán. A két komplex megoldás:
x₁ = -1/2 - (√3/2)i
x₂ = -1/2 + (√3/2)i
Tehát minden, az egyenletnek eleget tevő x egy komplex szám. Természetesen x négyzete is komplex szám, hiszen az is levezethető, hogy x²=1-x, így ha x nem valós szám, x² sem lehet az:
x₁² = -1/2 + (√3/2)i = x₂
x₂² = -1/2 - (√3/2)i = x₁
És emiatt „rontja el”, vagy ha úgy vesszük „javítja meg” az x-szel való beszorzást az egyenletet. az 1/x-nél kiesik az x, a x² esetén meg:
x₁² * x₁ = x₂ * x₂² =
= (-1/2 + (√3/2)i) * (-1/2 - (√3/2)i) =
= (-1/2)² - ((√3/2)i)² =
= 1/4 - (3/4)i² =
= 1/4 + 3/4 =
= 1
Így aztán -x³ + 1 valós, így x³ is lehet valós, így ennek a harmadfokú egyenletnek lehet valós megoldása is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!