Kezdőoldal » Tudományok » Egyéb kérdések » Amikor amikor az emberiség...

Amikor amikor az emberiség tudásáról beszélünk, valójában hány ember tudásáról van szó?

Figyelt kérdés
A tudomány azon élenjáró emberei, akik tudását ha összegezzük, az emberiség nagyobb része együttvéve sem érné utol őket. Tehát pótolhatatlanok. Hány ilyen személy lehet nagyjából?

2021. ápr. 11. 18:17
1 2
 11/13 anonim ***** válasza:

Hát lehet ilyen kérdéseket feltenni, hogy ki számít tudósnak/szakértőnek. Teljesen jogos kérdés, hiszen ki egy ember ahhoz, hogy meghatározza ezt. De ha az ember nem, akkor ki más határozná meg? Szerintem azért rólad is él egy kép a tudósokról, hozzáértő kutatókról. Ha valamit állít több oxfordi professzor vagy MTA-kutató, nagyobb készséggel értesz egyet/hiszed el, mintha én mondanám ugyanazt.

Az elveszett tudás az pedig olyan tudás, amiről nem is tudunk, hiszen épp elveszett. Az olyan tudás, amit valaki egykor tudott, de arra már senki nem emlékszik és nincsen semmilyen nyoma, amit ismerünk, az egy szinten áll szerintem a tudomány megfejtetlen kérdéseivel.

A féligazságok pedig féligazságok, tudjuk, hogy vannak, és megosztják az embereket. De ezek szerintem inkább ilyen filozófiai állítások, nem pedig tudományosak.

De alapvetően értem, mire gondolsz, tízes.

Igazad van, hogy erre csak definíciókat lehet alkotni, de a kérdező szerintem pont erre kíváncsi, hogy ha van ilyen definíció, akkor mi az, ha meg nincs, akkor mi, én, a gyakori népe mit gondolnak erről.

A tudomány úgysem az emberi tudás definíciójával dolgozik, hanem bizonyos igazolt ismeretekkel, amiken nem is gondolkozik, valaki már kigondolta.

Te tudsz futni, de nem szoktál azon gondolkozni, hogy mi is az a futás, és hogyan kell, nem arra gondolsz, hogy juj mi van hogyha egyszerre a földön van mindkét lábad, hanem csak futsz.

Na jó, ez nagyon eltávolodott a kérdéstől, de érted:)

2021. ápr. 12. 13:23
 12/13 A kérdező kommentje:
Köszönöm a válaszokat! Belátom, erre a kérdésre nem lehet rövid választ adni, ellenben a hosszúak nagyon elgondolkodtatóak.
2021. ápr. 12. 13:26
 13/13 anonim ***** válasza:

Csak egy nagyon durva saccot mondok, mondjuk évszázadonként egy tucat. Aki meghatározta a főbb irányokat. De a közös tudásba nyilván minden egyes kutató, vagy tudománnyal foglalkozó szorgos aprómunkája is benne van.

És azt is mellé kell tennem, amit Peter F. Drucker állít: " A zsenikkel az a baj, hogy kevesen vannak és megbízhatatlanok - de nélkülük nincs fejlődés!"

2021. ápr. 13. 14:52
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!