Kezdőoldal » Tudományok » Egyéb kérdések » Mik azok az égen?

Vinkó Márton kérdése:

Mik azok az égen?

Figyelt kérdés
Amikor este sétálok odakint, szoktam látni az égen egy-két kis csillagra hasonlító pontot, ami (gyorsan) megy. Gyakorlatilag nincs hangjuk, és még a flightradar24-en sincsenek kijelezve. Mik lehetnek azok?

2020. nov. 21. 17:57
1 2 3
 11/28 anonim ***** válasza:

"Általában igen.

Különben marhára egymásnak mennének.

:D"

Miért mennének egymásnak? Szerinted az ADS-Bnek nincs katonai változata? Egy lopakodón szerinted nincs FLIR? Azokban nincs Datalink és SA? :)

Egy valódi "lopakodó" azért lopakodó, mert azon túl hogy lehetőleg közel nulla radar és infravörös jellel rendelkezik, nem is bocsát ki semmilyen egyéb sugárzást. Na most képzeld el, hogy a harcterület fölötti radar szerinti üres légtérben terjeng egy 500Wattos ERPjű IFF jel, amit mondjuk 40 000 láb magasból sugároznak. Szerited hány tíz kilométerről észlelnék a rádiótechnikai alakulatok a bejövő repülőt? Nem tudom mennyi egy passzív önirányításos, sugárforrás vezérelt rakéta ingerküszöbe ( pl egy HARM-é mennyi lehet ), de ha csak egy jel van az égen az a rakéta vevője számára maga a kánaán...

Nekem úgy rémlik, hogy a lopakodó gépek tetejében van irányított sugárzású antenna, amivel megoldható a kétirányú , titkosított műholdkommunikáció, de ennek a lentről mérhető jele több tíz kilométerről elenyésző egy folyamatos körsugárzó IFF-hez képest.

Az összes modern gép kabinja NVG kompatibilis, harci feladatoknál nem használnak helyzetjelzőt, még szoros kötelékben sem, úgyi s látják egymást..

"A szabvány jelzőfények nem mondanak semmit az adott gép származásáról, mondhatni nem szúr szemet az ellenségnek sem."

Minden ATC körzethatárnál ki és be kell jelentkezni a pilótáknak. HA ez nem történik meg akkor automatikusan riasztják a légvédelmet - és bemondják a hírekben hogy felszálltak a gripenek mert egy utasszállító nem azonosította magát. A repülő transzponderének folyamatosan sugároznia kell (squawk) és rendelkezned kell érvényes repülési tervvel és engedéllyel.

Harci terület felett meg nagyjából nincs civil forgalom, sehol. Háborúban állsz, légtérzárlat van, aztán jön egy világító és IFF-et sugárzó repülő ami nem jelentkezik be az ATCnál,nem megy a transzpondere, de ez valszeg nem gyanús... békeidőben is felküldik a készenétet adó gépeket egy ilyenre, de háborúban áhhh, nem gyanús :D

2020. nov. 23. 17:36
 12/28 anonim ***** válasza:
Wadmalac és a szokásos dilettáns okoskodása... :D
2020. nov. 23. 17:52
 13/28 A kérdező kommentje:

Most komolyan mindenki ezen kezdett el vitatkozni? Ahhoz képest, hogy csak azért tettem föl ezt a kérdést, mert kíváncsi voltam, hogy mik azok az égen (1 válasznál nem nagyon vártam amúgy több választ...), ahhoz képest most elég nagy vitatkozás folyik itt mindenki között a lopakodókról... (kész vita koncert: D)

Most már egy kicsit bánom, hogy a válaszomban azt is írtam, hogy "lopakodókra tippeltem"...

2020. nov. 23. 22:14
 14/28 Wadmalac ***** válasza:

"Wadmalac és a szokásos dilettáns okoskodása.."

Anonimus és szokásos parasztsága.

2020. nov. 24. 07:18
 15/28 Wadmalac ***** válasza:

John_McClane:

Éles harci helyzetben mindez igaz.

Jelen esetben ez szerinted mennyire állt fenn?

:D

2020. nov. 24. 07:21
 16/28 A kérdező kommentje:
ELÉG!!!!!
2020. nov. 24. 10:46
 17/28 Wadmalac ***** válasza:
29%

Tényleg elmegy offba, sorry.

Csak nem tudtam annyiban hagyni a xardobálást (nem McClane, az övé igaz).

2020. nov. 24. 10:51
 18/28 anonim ***** válasza:

Úgy érted az igazságot? ;)

2020. nov. 24. 12:20
 19/28 anonim ***** válasza:
0%
Ufó
2020. nov. 24. 12:34
 20/28 Wadmalac ***** válasza:
100%

#18: Szánalmas vagy az anonim kötözködéseddel.

Húzzál haza és utáld a szobafaladat.

2020. nov. 24. 13:22
1 2 3

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!