Hogy lehet kiszámolni egy meghajlott lemez profilját? (részletek lent)
Szóval az alábbi a példa:
Van acél egy lemez, pl. 100 mm hosszú, egyik oldalán 10°C van, másik oldalán 20°C. Így ki lehet számolni, hogy az egyik oldal a másikhoz képest meg van nyúlva. Most az egyszerűség kedvéért, pl 10 mikronnal hosszabb az egyik fele, mint a másik. Ezért kicsit meghajlik egy kicsit az egész lemez.
Engem az érdekelne, hogy tudom kiszámolni, pl. 10/20/30... mm-re a lemez végétől, mennyire tér el a lemez helyzete attól, mintha nem lenne meghajolva. Hogyan lehet erre könnyen függvényt írni, ami az egyik és másik oldali hossz (igazából a hőmérséklet különbség), és a lemez végétől számított pozíció függvényében kiszámolja, hogy a meghajlás miatt mennyivel tér ki az adott pont az egyensúlyi pozíciótól.
Remélem érthetően fogalmaztam. Ha nem, akkor szívesen pontosítok.
Gyakorlatilag a példa nem jó, mert az acél jó hővezető, tehát a lemez 15°C-os lesz. (Na jó, az egyik oldala 1-2 tized fokkal melegebb.)
Görbületet pl. bimetálos hőmérővel érhetsz el.
Elméletileg:
Kis hőm. különbség esetén a lemez nagyjából körív alakú, a görbületi sugár fordított arányban van a hőm. különbséggel.
Két körív van, R ill. R+d (lemezvastagság), a két ív hosszának különbsége a dilatáció: (R+d)/R = h*(1+t*alfa)
Nem biztos, hogy pontos, de kb. számolhatsz úgy, mint egy bimetálnál. Kiszámolod a hideg és meleg oldal hosszát (anyagtól függően), és felírod őket körívként két egyenlettel. (v:vastagság; x:körív közp. szöge és 360 fok aránya (kiesik); h:számolt hosszak)
(2r pi)/x = h1
(2(r+v) pi)/x = h2
Ez rendezhető r-re, vagyis az ív belső sugarára.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!