IQ tesztek megoldását hol lehet fellelni, ha egyáltalán lehet?
Csináltam Mensa tesztet.
Oké, hogy nem akarják, hogy kikerüljön, de engem meg idegesít pár feladat.
Hivatalosan sehol. Érthető, hogy a teszt feladatai is, a megoldások is, meg a konkrétan az is titkos, hogy melyik feladatra adtál helyes választ. Mensa tagként sincs módod arra, hogy ezeket az információkat megkapd.
Nem hivatalos forrás meg illegális is egyben, mert a teszt maga szerzői jogi védelem alatt áll, így jogszabálysértést és ezzel az oldal szabályzatának a megsértését is elköveti az, aki a kérdésedre releváns választ ad.
Hogy felidegesít, vagy foglalkoztat néhány feladat? Majd idővel elmúlik. Anno én is nagyon kíváncsi voltam, hogy vajon hány feladatra adtam hibás választ, és melyek voltak ezek a feladatok. Nem tudtam meg, de már különösebben nem is foglalkoztat a kérdés. Tulajdonképpen lényegtelen.
Van egy pár, ami nagyon kifogott rajtam és érdekelne, hogy mi alapján volt a megoldás, mert tényleg nagyon nem voltam képben és igazából már a röhej kategória volt.
Tehát majdnem ott voltunk, hogy van 5 darab egyforma négyzet aztán melyik a kakukktojás?
Volt nálam is ilyen.
Elvileg ezeket próbálja kiszűrni a Mensa.
Bár az is lehet, csak mi gondoljuk bele.
Minden feladatnak egy megoldása van. Ha a jó megoldást jelölöd be, akkor az +1 pont, ha bármi mást, akkor az 0 pont. Az egész teszt kiértékelését tulajdonképpen egy sima sablonkulccsal el tudná végezni egy átlagos képességű tízéves gyerek is. A Mensa tesztjét mégis pszichológus értékeli ki. De a pszichológus sem csinál mást, mint ha új, akkor sablonkulccsal dolgozik, ha már régen a Mensánál van, akkor meg fejből tudja a helyes válaszokat. A pszichológusra nem azért van szükség, mert komoly pszichológiai tanulmányozáson esik át a kitöltött teszt, hanem azért kell a pszichológus, mert az IQ tulajdonképpen egy diagnózis a mentális állapotodról, és ilyen diagnózist csak megfelelő végzettségű ember (orvos, pszichológus) állíthat ki.
Szóval minden feladatnak egy jó megoldása van. Persze minden feladatnak… hogy is magyarázzam el…
Vegyük a következő számsort:
1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, …
Mi a számsor következő eleme? Tulajdonképpen bármi lehet, 9 számra, mint pontra – ahol a sorozat adott elemének indexe az x, az sorozat adott eleme az y koordináta által meghatározott – végtelen számú függvény illeszthető. Tehát tulajdonképpen bármi lehetne a folytatása. Pl.:
• 10, mert ez következik a természetes számok sorában,
• 11, ha a sorozat palindrom számokat tartalmaz (aminél a számjegyeket visszafele leírva az eredetei számot kapjuk vissza),
• 12, ha a sorozat az olyan számokat tartalmazza, amiben a számjegyek szigorúan növekvő sorrendben vannak,
• stb…
De valahol érezhető, hogy a legkézenfekvőbb, legtriviálisabb, legegyszerűbb megoldás, ha 10-el folytatjuk a sorozatot. Minden más megoldás nem önmagából az eredeti sorozatból adódik, hanem egy ad hoc megadott folytatáshoz van utólag ráerőszakolva az a logika, amiben a hasra ütéses szám a sorozat folytatása.
A Mensa tesztje úgy van megalkotva, hogy a helyes megoldáson kívül bármilyen más megoldás a fentinél jóval-jóval nehezebben magyarázható bele. Igen, van az az IQ teszt, ahol vannak alternatív megoldások is, és egyik sem kézenfekvőbb, logikusabb a másiknál. Ha ilyen feladat van egy IQ-tesztben, az egy rosszul megírt teszt. A Mensa tesztjében ilyen „kakukktojás” feladatokat nem fogsz találni. Ha találni véltél, akkor valami jóval triviálisabb megoldás felett siklottál át, nem találtad meg a jóval egyszerűbb mintázatot.
~ ~ ~
Egyébként ez is oka, hogy a teszt és a megoldások titkosak. Illetve ezért nem mondják meg, hogy hány pontot értél el, mert pl. egy hibátlan kitöltésből következik, hogy egy adott feladatnak az általad bejelölt a helyes megoldása. Ha a teszt, illetve a megoldás publikussá válna, akkor az igencsak problémás lenne, mert sokan bemagolnák a megoldásokat, és csak a poén kedvéért, meg mert jól mutat a falon az oklevél, elmennének kitölteni a tesztet, és lenne egy 136+ teszteredményük, miközben lehet, hogy a tényleges IQ-juk meg 95.
Márpedig egy igazán jó tesztet nagyon nehéz megkonstruálni. De az még hagyján, utána nagyon nehéz sztenderdizálni, ahhoz világviszonylatban reprezentatív módon kellene kitöltetni a tesztet borzasztóan sok emberrel, hogy ha a teszteredményed azt mondja, hogy magasabb az IQ-d, mint az emberiség 86%-a, akkor az ne egy hasra ütéssel meghatározott szám legyen, hanem egy valódi mérés, hogy hányan értek el ennyi pontot a teszten az adott korcsoportban. Ennek meg igencsak komoly költségei és időigénye van. Ráadásul időről-időre újra kell sztenderdizálni a tesztet, pl. a Flynn-effektus miatt.
Nota bene a Mensa sem maga készítette el a tesztet – bár felmerült mostanság ennek a lehetősége is –, hanem úgy licenszeli azt, aminek bár borsos ára van így is, de még mindig jóval olcsóbb, mint egy saját teszt kidolgozása.
Mikor én csináltam, nekem az tűnt fel, hogy nagyon sok feladatnál ugyanaz volt a logika. Egyes feladatok röhejesen könnyűnek tűntek (pl szimpla XOR logikai műveletet kellett végezni), de volt néhány feladat, amibe semmit nem tudtam belelátni, csak random bejelöltem egy választ.
Engem nem nagyon zavartak ezek a feladatok, elég volt annyi, hogy elértem a Mensa szintet. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!